Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Πρόκληση τοκετού


    <p><strong>Ο καθοδηγούμενος κι ο ελεγχόμενος τοκετός</strong></p>

Πρόκειται για κάποιες μεθόδους που χρησιμοποιούνται, και έχουν ως σκοπό το να επιταχύνουν την χρονική διάρκεια του τοκετού. Σίγουρα, δεν είναι κάτι που θεωρείτε φυσιολογικό, ίσα-ίσα που ελλοχεύουν κίνδυνοι που μπορεί να επιφέρουν προβλήματα στο έμβρυο.

Πράγματι, μπορεί να προκληθούν υπερβολικές συσπάσεις, που οφείλονται σε υπερβολική δράση της μήτρας ή την χορήγηση υπερβολικού φαρμάκου. Όταν η μήτρα έχει ουλές που οφείλονται σε προηγούμενους τοκετούς με καισαρική τομή ή άλλες επεμβάσεις, ο κίνδυνος αυξάνεται και η παρακολούθηση πρέπει να είναι στενή και συνεχής.

Μερικές φορές, οι τεχνικές αυτές που παραβιάζουν την φυσιολογική έκβαση των πραγμάτων , γίνονται χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

Από τη μια η ίδια η επίτοκος, που ενθαρρύνει τη χρήση τους, γιατί δεν αντέχει τον πόνο ή θέλει να επισπεύσει τον τοκετό, από την άλλη η ίδια η οργάνωση του μαιευτηρίου που θέλει να μην απασχολεί ιδιαίτερα το προσωπικό της, γίνεται πρόκληση τοκετού.

ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν, γιατί η πρόκληση τοκετού στις περιπτώσεις που γίνεται άνευ ουσιαστικού λόγου και αιτίας, είναι όχι μόνο περιττή αλλά και επικίνδυνη!

Τα πλεονεκτήματα της πρόκλησης τοκετού

  • οι πόνοι είναι πιο σύντομοι, συνεπώς πονάτε για λιγότερο χρονικό διάστημα
  • μπορείτε από πριν να καθορίσετε την ημέρα που θα γεννήσετε

    Τα μειονεκτήματα της πρόκλησης τοκετού
    • οι συσπάσεις της μήτρας είναι πιο έντονες και συνεπώς πιο επώδυνες
    • η γέννηση παύει να είναι μια φυσιολογική λειτουργία, δεν ακολουθεί τη φυσιολογική της πορεία
    • είναι απαραίτητος ένας αυστηρός ιατρικός έλεγχος , που σημαίνει ότι αναγκασμένες να παραμείνετε στο κρεβάτι καθ΄όλη τη διάρκεια της συστολής, συνεχώς συνδεδεμένη με ένα μότιρος ώστε να ελέγχονται οι συσπάσεις και ο παλμός της καρδιάς του εμβρύου

    Ποτε θεωρητικά πρέπει να υπάρξει πρόκληση τοκετού

    [*]όταν η έγγυος υποφέρει από ασθένειες που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στις λειτουργίες του πλακούντα (υπέρταση, νεφρικές ασθένειες κτλ), ή από τοξιναιμία ή διαβήτη

    [*]στην περίπτωση που παρατηρηθεί μέσω ενός υπερηχογραφήματος μείωση της ποσότητας του αμνιακού υγρού

    [*]όταν κατά την 38η εβδομάδα παρατηρηθεί πως το παιδί μεγάλωσε υπερβολικά και κινδυνεύει ώς το τέλος της εγκυμοσύνης να γίνει υπερβολικά μεγάλο

    [*]όταν ακόμη και όταν "έχουν σπάσει τα νερά" ,πριν από 24-48ώρες, οι πόνοι δεν εμφανίζονται αυτόματα

    [*]όταν η κύηση παρατείνετε κατά πολύ, δηλ μετά την 42 εβδομάδα

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ

    Εάν οι πόνοι έχουν ξεκινήσει αλλά οι συσπάσεις δεν διαδέχονται η μια την άλλη με αρκετά τακτικό ρυθμό ή είναι πολύ αδύναμες, είναι δυνατον να βοηθηθεί ο τοκετός δηλ να διορθωθεί η πορεία του με φάρμακα που διευκολύνουν και ενισχύουν τις συστολές της μήτρας. Το φάρμακο που χρησιμοποιείται γι ΄αυτή τη περίπτωση ονομάζεται ωκυτοκίνη και χορηγείται ενδοφλεβίως.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...