Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Περίθαλψη αμέσως μετά τον τοκετό


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Περιγράφουμε την περίθαλψη που έχετε αμέσως μετά τον τοκετό είτε αυτός ήταν φυσιολογικός είτε με καισαρική.</span></span></p>

Περίθαλψη μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό

Στην περίπτωση που έχετε γεννήσει φυσιολογικά, η παραμονή σας στο μαιευτήριο θα είναι περίπου 4-5 ημέρες.

  • Όπως θα σας συστήσει και ο γιατρός σας, παρότι θα αισθάνεστε μια κούραση και αδυναμία, είναι καλό να κινείστε και να περπατάτε ακόμη και λίγο, παρά να μένετε ξαπλωμένες στο κρεβάτι σας. Έτσι θα βοηθήσετε να ξανατεθεί η λειτουργία στην κυκλοφορία του αίματος και προλαμβάνονται έτσι κάποιες πιθανές επιπλοκές. Καθώς οι μύες της κοιλιακής χώρας είναι πολύ χαλαροί, μπορείτε να φοράτε ένα λαστέξ ή μια ζώνη στη κοιλιά σας.
  • Είναι εντελώς φυσιολογική. Ήδη μετά τον τοκετό, μπορείτε να φάτε αλλά κυρίως να πιείτε κάτι. Είναι γνωστό ότι η μπύρα κατεβάζει γάλα, γι΄αυτό μην εκπλαγείτε όταν σας την προσφέρουν στο μαιευτήριο μαζί με το γεύμα σας.
  • Συνήθως, μετά τον τοκετό, οι γιατροί χορηγούν στις λεχώνες ένα φάρμακο που εμποδίζει τις αιμορραγίες της μήτρας και διευκολύνει την επάνοδο της μήτρας στο φυσιολογικό. Γενικά, άλλα φάρμακα δεν χορηγούνται, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης -άν έχει πυρετό, άν χρειάζεται να ανασταλεί η γαλαντοφορία κτλ-.
  • Άν έχει γίνει περινεοτομία, η ραφή ελέγχεται καθημερινά και πλένεται πολλές φορές την ημέρα με αντισηπτικές ουσίες.
  • Την επόμενη ημέρα μετά τον τοκετό, λαμβάνεται δείγμα αίματος για κάποιες εξετάσεις ελέγχου.

    Περίθαλψη μετά από έναν τοκετό με καισαρική τομή

    Στην περίτπωση που έχετε γεννήσει με καισαρική τομή, η παραμονή σας στο μαιευτήριο θα είναι περίπου 5-7 ημέρες, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις επιπλοκών που μπορεί να απαιτήσουν την παραμονή σας εκεί περισσότερο.
    • Όταν θα συνέλθετε από την ολική αναισθησία, μπορεί να αισθανθείτε ναυτία , αδυναμία, ζαλάδα και να πονάει η πληγή που ανοίχτηκε-όπως συμβαίνει μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Για να περιορίσετε όλα αυτά τα συμπτώματα, πιθανόν να ζητήσετε φάρμακα , τα οποία όμως είναι καλύτερα να αποφύγετε , ειδικά όταν έχετε την πρόθεση να θηλάσετε το παιδί σας.
    • Για περίπου 1-2 ημέρες, θα τρέφεστε μέσω της ενδοφλέβιας οδού. Συνήθως όμως αφού έχει περάσει η ναυτία των πρώτων ωρών, θα σας επιτραπεί να πιείτε νερό ή τσάι.
    • Την πρώτη ημέρα, θα σας βοηθήσουν να στηρίξετε τα πόδια σας στο έδαφος. Αυτό , από μόνο του, είναι αρκετό για να αποφευχθούν επιπλοκές στο κυκλοφοριακό. Την δεύτερη ημέρα, μπορείτε να καθήσετε σε μια καρέκλα. Την τρίτη ημέρα, κάποιος θα σας συνοδεύει για να κάνετε λίγα βήματα. Συνίσταται τις πρώτες ημέρες, να φοράτε μια ζώνη για μετά τον τοκετό.
    • Εκτός από τα φάρμακα κατά των αιμορραγιών της μήτρας, συχνά χορηγούνται αντιβιωτικά.
    • Η πληγή σας, θα ελέγχεται και θα καθαρίζετε καθημερινά. Τα ράμματα αφαιρούνται σε μια ή δυο ημέρες πριν το εξιτήριο. Εάν η επούλωση δεν έχει ολοκληρωθεί, συνήθως η λεχώνα παραμένει στο μαιευτήριο μέχρι να μπορούν να αφαιρεθούν τα ράμματα.

    Λίγο πριν την επιστροφή στο σπίτι

    Πριν την έξοδο από το μαιευτήριο , πραγματοποιείται μια εξέταση ελέγχου στα πλαίσια της οποίας:

    [*]άν έχει γίνει η περινεοτομία ή αν ο τοκετός έχει γίνει με καισαρική τομή, ελέγχετε η πληγή και προσφέρονται όλες οι οδηγίες για να διευκολυνθεί η επούλωση

    [*]γίνεται μια γυναικολογική εξέταση για τον έλεγχο της κατάστασης της μήτρας.

    [*]προσφέρονται όλες οι οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά την διάρκεια της λοχίας -κανόνες υγιεινής, προφυλάξεις, φάρμακα κτλ

    [*]αν έχει γίνει καισαρική τομή, καθορίζεται η ημερομηνία της επόμενης εξέτασης η οποία γίνεται περίπου 30-40 ημέρες μετά. Για όποια γυναίκα έχει γεννήσει φυσιολογικά, η ημερομηνία αυτή καθορίζεται από τον προσωπικό της γιατρό.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...