Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ο τοκετός στο σπίτι - Μέρος 1ο


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Ως την δεκαετία του ΄50, ο τοκετός στο σπίτι ήταν κάτι το συνηθισμένο και διαδεδομένο.</span></span></p>

Δεν είχε να κάνει με οικονομικά ζητήματα, ήταν μέσα στη κουλτούρα της κοινωνίας μας. Όλα γίνοντας στο γνώριμο και οικείο περιβάλλον της εγγύου, με την βοήθεια της μαμής ή άλλων γυναικών του περιβάλλοντός της.

Στη συνέχεια όμως, και με την πρόοδο της επιστήμης, τα πράγματα άλλαξαν και ο τοκετός στο σπίτι, αντικαταστάθηκε με την εισαγωγή σε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική, που παρέχει τις κάθε είδους πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις ανάγκης που αφορούν είτε το μωρό είτε την μητέρα.

Όμως, λόγω του ότι η μετάβαση και η εισαγωγή στο μαιευτήριο έκανε την γέννηση να φαίνεται ώς μια ασθένεια, παρά ως ένα φυσιολογικό γεγονός της ζωής, από την δεκαετία του ΄80 και μετά, παρατηρείτε ότι ολοένα και περισσότερος αριθμός γυναικών έχει την επιθυμία να πραγματοποιηθεί η γέννηση του παιδιού τους στο σπίτι, μακριά από το ξένο και κρύο περιβάλλον μιας κλινικής.

Από την μεριά τους όμως και οι κλινικές, φροντίζουν όσο γίνεται περισσότερο να παρέχουν έναν τοκετό και μια διαμονή όσο γίνεται πιο ανθρώπινη και ζεστή. Πάντως, η δυνατότητα να γεννήσει μια μητέρα στο σπίτι, είναι κάτι που η ίδια αποφασίζει, σίγουρα όμως με την βοήθεια του γυναικολόγου της και αφού έχει συζητήσει το παν ενδεχόμενο γι΄αυτή της την απόφαση.

Πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί

Αφού η έγγυος διανύει μια καθ΄όλα φυσιολογική εγκυμοσύνη, αφού όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε επιπλοκές, και αφού συζητήσει και έχει πάρει την απόφασή της να γεννήσει στο σπίτι της, σε συνεννόηση με τον γιατρό της, πραγματοποιείτε ο τοκετός στο σπίτι της.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, υποστηρίζει ότι αν οι παραπάνω συνθήκες είναι εξασφαλισμένες (συμπεριλαμβανομένου και το σπίτι να απέχει τουλάχιστον 20 ΄από ένα κοντινό μαιευτήριο σε περιπτωση επιπλοκών)τότε μια εγκυμοσύνη που πραγματοποιείτε στο σπίτι, δεν κρύβει μεγαλύτερους κινδύνους από τον τοκετό που γίνεται στο μαιευτήριο.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...