Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ο τοκετός σε Ευρώπη και ΗΠΑ


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Σε όσες μανούλες γεννήσαμε σε </span></span><strong>Ελληνικά μαιευτήρια</strong><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);"> - </span></span><em>δημόσια και ιδιωτικές κλινικές και ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο ή εύκολο τοκετό είχε η κάθε μία</em><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);"> - σίγουρα πέρασε από το μυαλό μας η παρακάτω σκέψη.</span></span></p>

Ότι ίσως η όλη διαδικασία θα μπορούσε να είναι καλύτερη, το περιβάλλον πιο ζεστό, η προετοιμασία πιο οργανωμένη και αναλυτική, με λίγα λόγια το όλο «σύστημα» να είναι πολύ πιο φιλικό στην μητέρα, το ζευγάρι και τη νέα ζωή που πρόκειται να έρθει στον κόσμο.

Πολλές φορές αναρωτήθηκα τι άραγε να ισχύει στο θέμα του τοκετού στις άλλες Ευρωπαϊκές και σίγουρα πιο πολιτισμένες από εμάς χώρες; Πως βιώνουν εκεί άραγε την εμπειρία του τοκετού;

Πριν από λίγο λοιπόν διάβασα ακριβώς ένα τέτοιο άρθρο, που περιγράφει την εμπειρία του τοκετού όπως την έζησαν μανούλες σε ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία και Βρεττανία. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό..

Το απόσπασμα που παραθέτω είναι από το καταπληκτικό κατ'εμέ site birthchoices.gr:

Εντοπίσαμε 4 χαρακτηριστικά της προετοιμασίας και της διαδικασίας του τοκετού που είναι κοινά σε Νορβηγία, Βρετανία, Αμερική, Καναδά, Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία και Ελβετία:

• Όλα τα ζευγάρια είχαν κάνει μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής (ενημέρωση-εκπαίδευση για το τι πρόκειται να συμβεί στη γέννα) και στη συνέχεια είχαν επιλέξει τον τρόπο (birth plan) που θα γινόταν ο τοκετός (π.χ. στο νερό).

• Ο μπαμπάς του παιδιού που επρόκειτο να έρθει στον κόσμο βρισκόταν μαζί με τη γυναίκα του καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού, ακόμα κι όταν επρόκειτο για καισαρική!

• Κανένα ζευγάρι δεν ξόδεψε ούτε 1 ευρώ για τη γέννα!

• Μετά την επιστροφή στο σπίτι, μια μαία ή μια νοσοκόμα τους επισκέπτονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα για να τους βοηθούν και να ελέγχουν την πορεία της υγείας τους.

Διαβάστε το συγκεκριμένο άρθρο γιατί αξίζει να γνωρίζουμε τι ισχύει σε γενικές γραμμές για τον τοκετό σε άλλες πιο προοδευμένες χώρες με την ελπίδα ότι κάποια από αυτά που εκεί θεωρούν αυτονότητα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται και στην Ελλάδα...




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...