Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ο τοκετός με καισαρική τομή


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Ο τοκετός με καισαρική τομή, είναι μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται όχι μέσω του κόλπου, αλλά στα τοιχώματα της κοιλιάς και της μήτρας της γυναίκας.</span></span></p>

Η πρόοδος της τεχνολογίας και τα καινούρια μέσα έρευνας, επιτρέπουν συχνά να προβλεφθεί το πόσο αναγκαίο είναι να γίνει η καισαρική τομή και να προγραμματιστεί, όταν είναι η καλύτερη λύση για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι ενός περίπλοκου τοκετού.

Πότε ενδείκνυται η καισαρική τομή

  • Αν υπάρχει δυσαναλογία εμβρύου-λεκάνης, αν δηλ η μητέρα έχει στενή λεκάνη , δυσανάλογη σε σχέση με το σώμα του παιδιού, ή αν το έμβρυο είναι πολύ μεγάλο. Και στις δύο περιπτώσεις, ο φυσιολογικός τοκετός θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο νεογέννητο και τραύματα στη μητέρα.
  • Άν η μητέρα περιμένει το πρώτο της παιδί και παρουσιάζονται ανωμαλίες προβολής , θέσης ή σχήματος του εμβρύου.
  • Άν η εγκυμοσύνη είναι δίδυμη και τα παιδιά εμποδίζονται αμοιβαία.
  • Άν κάποια επιπλοκή της εγκυμοσύνης συνιστά το παιδί να γεννηθεί πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία.
  • Άν υπάρχει κάποια ανωμαλία στη θέση του πλακούντα, και στην περίπτωση του φυσιολογικού τοκετού θα μπορούσε να προκαλέσει αιμορραγία ή αν υπάρχει πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα.
  • Άν υπάρχουν μηχανικά εμπόδια στο πέρασμα του εμβρύου (πχ ένα ίνωμα).
  • Άν κατά την διάρκεια των ωδινών δημιουργηθεί στο έμβρυο κάποιο πρόβλημα, που καθιστά επείγουσα την γέννησή του.
  • Οταν ο τράχηλος της μήτρας δεν διαστέλλεται αρκετά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ικανές ωδίνες.
  • Άν η μητέρα έχει ήδη δύο ή περισσότερα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή.

    Πως γίνεται η καισαρική τομή
    Συνήθως, η καισαρική τομή πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, άν και τώρα πια χρησιμοποιούνται συχνά πιο ελαφρές τεχνικές αναλγησίας. Η γενική αναισθησία δεν παρουσιάζει κινδύνους στο παιδί γιατί η επέμβαση είναι σύντομη.
    Γενικά, η χειρουργική επέμβαση είναι απλή και επιφέρει μειωμένους κινδύνους.

    Η τομή στο τοίχωμα της κοιλιάς μπορεί να γίνει από τον αφαλό προς την ήβη, είτε κάθετα είτε εγκάρσια κατά μήκος της γραμμής του εφηβαίου.Στην ουλή που γίνεται στην εγκάρσια τομή, αναπτύσσονται αργότερα οι τρίχες της περιοχής αυτής και την κρύβουν τελείως. Μετά την καισαρική τομή, είναι απαραίτητη η ανάρρωση της γυναίκας, όπως και σε κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση. Ο θηλασμός από το στήθος, μπορεί να διεξαχθεί κανονικά, αν και είναι απαραίτητα κάποια μέσα.

    Οι επόμενες εγκυμοσύνες μετά την καισαρική τομή

    Το 70% των γυναικών που έχει υποστεί καισαρική τομή, μπορεί να γεννήσει το δεύτερο παιδί φυσιολογικά. Όμως, ο φυσιολογικός τοκετός, δεν θα μπορεί να διεξαχθεί άν:

    • Παρουσιάζονται πάλι οι συνθήκες που οδήγησαν στην καισαρική (πχ ελάττωμα στη διάπλαση της λεκάνης
    • Αν η μήτρα δεν έχει μια ουλή αρκετά δυνατή ώστε να αντέξει χωρίς προβλήματα στην προσπάθεια των συσπάσεων. Ακριβώς για να υπάρξει χρόνος να σταθεροποιηθεί η ουλή, συνιστάται γενικά να αποφεύγονται καινούργιες εγκυμοσύνες, για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την επέμβαση.



Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...