Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Επιστρέφει ο παραδοσιακός τρόπος τοκετού


    <p>Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν με κολπικό τοκετό, ακόμη κι όταν έχουν φέρει στον κόσμο το πρώτο τους παιδί με καισαρική τομή.</p>

Ετσι από την «τάση» της καισαρικής φαίνεται πως επέστρεψε ο παραδοσιακός τρόπος τοκετού, ο οποίος στους επιστημονικούς κύκλους είναι γνωστός με την ορολογία VBAC.

Σύμφωνα με τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, γυναικολόγο - μαιευτήρα Ιωάννη Καλογήρου, τα πλεονεκτήματα ενός πετυχημένου VBAC περιλαμβάνουν: έναν κολπικό τοκετό ο οποίος αυξάνει την πιθανότητα για φυσιολογικό τοκετό σε μελλοντικές εγκυμοσύνες, συντομότερη ανάρρωση και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, λιγότερο πόνο στην κοιλιά μετά τη γέννα και αποφυγή του χειρουργείου της καισαρικής.

«Οι περισσότερες γυναίκες με δύο προηγούμενες καισαρικές θα γεννήσουν εκ νέου με καισαρική τομή. Ωστόσο οι γυναίκες που μπαίνουν σε τοκετό αυθορμήτως έχουν ελαφρώς μικρότερες πιθανότητες για έναν επιτυχημένο κολπικό τοκετό.

Μια σειρά παράγοντες καθιστούν την πιθανότητα ενός επιτυχούς κολπικού τοκετού λιγότερο πιθανή» εξηγεί ο κύριος Καλογήρου και σημειώνει τα μειονεκτήματα του VBAC: «Τα μειονεκτήματα του VBAC περιλαμβάνουν: επείγουσα καισαρική τομή, μετάγγιση αίματος και μόλυνση στη μήτρα, αποδυνάμωση ουλής ή ρήξη ουλής της προηγούμενης καισαρικής και κίνδυνο για το μωρό».

Βεβαίως δεν μπορούν όλες οι γυναίκες να γεννήσουν με την εν λόγω μέθοδο. Κατάλληλες για κολπικό τοκετό ύστερα από καισαρική είναι όσες δεν κυοφορούν δίδυμα, το μωρό δεν είναι μεγάλο, δεν έχουν πίεση ή διαβήτη και δεν είναι παχύσαρκες. Σε μελέτη του 2005 του «Landon και συνεργάτες» μελέτησαν τα δεδομένα σε 17.898 γυναίκες που επέλεξαν VBAC και σε 15.801 γυναίκες που επέλεξαν προγραμματισμένη καισαρική τομή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυξάνεται ελαφρώς ο κίνδυνος νεογνικής εγκεφαλοπάθειας, αλλά έχει σημαντική διαφορά το ποσοστό ρήξης της μήτρας στις δύο ομάδες, με μεγαλύτερα ποσοστά στην 1η ομάδα: «Για όλους τους παραπάνω λόγους καλό θα ήταν ο VBAC να γίνεται σε οργανωμένα μαιευτήρια με μονάδα Εντατικής ενηλίκων και νεογνών. Τέλος, να επισημάνουμε πως η εναλλακτική μιας δεύτερης καισαρικής τομής δεν εκμηδενίζει τους κινδύνους» επισημαίνει ο κύριος Καλογήρου.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...