Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Το μωράκι στην κοιλιά. Παλμοί, κλωτσιές, πηδήματα!


    <p><strong>Μεταξύ της δέκατης όγδοης και εικοστής δεύτερης εβδομάδας η μαμά αισθάνεται για πρώτη φορά την κίνηση του παιδιού της! </strong></p>

Πρόκειται συνήθως για ένα ελαφρύ φτερούγισμα που στις επόμενες εβδομάδες θα μετατραπεί σε πιο αποφασιστικές κινήσεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν αντιληπτές από έξω ακουμπώντας το χέρι στην κοιλιά. Είναι μια πολύ σημαντική και συγκινητική στιγμή, δεδομένου ότι η συχνότητα της κίνησης του παιδιού είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμπτώματα της καλής του κατάστασης.

Το έμβρυο (που στην πραγματικότητα άρχισε να κινείται μερικές εβδομάδες πριν, ακόμη και εάν δε μπορούσε να γίνει αντιληπτό) κάνει κάθε είδους ασκήσεις στο νερό! Απλώνει πόδια και μπράτσα, ανοίγει και κλείνει τα χεράκια του, αναρριχάται στα τοιχώματα της μήτρας, τυλίγεται στον εαυτό του.

Η στιγμή στην οποία κινείται περισσότερο είναι το βράδυ, μεταξύ των 10 και τα μεσάνυχτα, ενώ πιο ήσυχο είναι όταν ξημερώνει. Αυτές οι αλλαγές με ρυθμό βρίσκονται σε στενή σχέση με τις ορμονικές μεταβολές του αίματος της μητέρας.

Μελέτες δείχνουν ότι το ίδιο συμβαίνει και στον ύπνο. Το έμβρυο κοιμάται κατά μέσο όρο 18 ώρες την ημέρα και οι κύκλοι του, στους οποίους κοιμάται και ξυπνάει, ρυθμίζονται με βάση τις 24 ώρες. Δεν εξαρτώνται από τη μέρα ή τη νύχτα αλλά από την πορεία των ορμονών στο αίμα της μητέρας.

Από την εικοστή όγδοη εβδομάδα ο έλεγχος των κινήσεων είναι ένα φυσικό εργαλείο, πολύ χρήσιμο στο να καταλάβουμε αν όλα προχωρούν κανονικά. Ελέγχουμε απλά αν στη διάρκεια 12 ωρών έχουμε τουλάχιστον 10 κινήσεις του εμβρύου (γενικά γίνονται αισθητές μέσα σε λίγες ώρες).

Φυσικά αν μια ημέρα το μικρό κινείται λιγότερο δεν υπάρχει φόβος ανησυχίας. Αλλά αν στη διάρκεια 12 ωρών δεν υπάρχει καμιά κίνηση, για προληπτικούς λόγους καλό είναι να αναφέρετε το γεγονός στο γιατρό.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...