Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Ξέρεις πόσα κιλά πρέπει να πάρεις στην εγκυμοσύνη;


    <p>Η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκτός από αναπόφευκτη είναι και απαραίτητη τόσο για εσάς όσο και για το μωράκι σας.</p>

Η διατροφικές απαιτήσεις είναι αυξημένες έτσι ώστε να παίρνετε καθημερινά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αυτή τη σημαντική περίοδο της ζωής σας.

Όμως πόσο βάρος πρέπει να πάρετε; Ποιο είναι το φυσιολογικό και ποιο το πάρα πολύ;

Πόσα κιλά πρέπει να περιμένω να βάλω στην εγκυμοσύνη;

Είναι απολύτως φυσιολογικό να βάλετε κιλά όταν είστε έγκυος. Κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και γι 'αυτό δεν υπάρχουν επίσημες ιατρικές κατευθυντήριες γραμμές που λένε με ακρίβεια πόσα κιλά πρέπει να είναι αυτά. Κάθε μέλλουσα μαμά έχει διαφορετικό σωματότυπο, ύψος, βάρος και ανάγκες. Σε γενικές γραμμές όμως αν ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής το φυσιολογικό είναι ότι θα βάλετε 1,5 έως 2 κιλά τους 3 πρώτους μήνες, 6 κιλά στους επόμενους 3 και 5 έως 6 τους τελευταίους μήνες. Με λίγα λόγια το λογικό και φυσιολογικό είναι ότι θα βάλετε σύνολο 13-14 κιλά.

Που θα βάλω αυτά τα κιλά;

Στο σώμα μας συμβαίνουν πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια καθώς όλα τα όργανα δουλεύουν υπό πίεση. Η καρδιά αντλεί περισσότερο αίμα και τα πόδια και η πλάτη ρέπει να στηρίζουν τώρα το βάρος της κοιλιάς σας.

Περίπου το 1/3 του βάρους που βάζουμε στην εγκυμοσύνη αποτελείται από το βάρος του εμβρύου, από τον πλακούντα και από το αμνιακό υγρό. Αυτά τα κιλά χάνονται εύκολα μετά τον τοκετό. Πιο αναλυτικά τα κιλά τοποθετούνται στο σώμα ως εξής:

Μυϊκή ανάπτυξη: 3,2 κιλά

Αυξημένα σωματικά υγρά: 1,2-1,8 κιλά

Αύξηση ποσότητας αίματος: 1,2-1,8 κιλά

Αυξημένο βάρος στήθους: 0,5-0,9 κιλά

Αύξηση μεγέθους μήτρας: 0,9 κιλά

Αμνιακό υγρό: 0,8 κιλά

Πλακούντας: 0,7 κιλά

Έμβρυο: 2,5-3,8 κιλά

Τι συμβαίνει αν είμαι ήδη υπέρβαρη πριν από την εγκυμοσύνη;

Αν ο ΔΜΣ σας (το βάρος σας σε σχέση με το ύψος σας) δείχνει ότι είστε υπέρβαρη, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να έχετε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης και υψηλή αρτηριακή πίεση, πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά σας πρέπει να δουλεύει σκληρότερα για να αντλεί το αίμα σε όλο το σώμα σας.

Τι συμβαίνει αν είμαι υπερβολικά αδύνατη πριν από την εγκυμοσύνη;

H απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει την ωορρηξία. Αν είσαι υπερβολικά αδύνατη και ο ΔΜΣ σου είναι λιγότερο από 18, 5 θέτεις το μωρό σου σε κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών και περιορισμένης ανάπτυξης. Έρευνες έχουν δείξει πως οι έγκυοι που δεν τρώνε αρκετά ή κάνουν δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα ή να κάνουν πολύ αδύνατα μωρά

Τι πρέπει να προσέξω για να μη πάρω υπερβολικό βάρος;

Όπως και πριν από την εγκυμοσύνη είναι πολύ βασικό να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρόγραμμα διατροφής περίπου 1.800 θερμίδων καθημερινά. Μην χρησιμοποιείται την εγκυμοσύνη ως δικαιολογία για να τρώτε παραπάνω και ξεχάστε τον μύθο ότι τώρα θα "πρέπει να τρώω για δύο". Τους πρώτους τρεις μήνες δεν είναι απαραίτητο να αλλάξετε το πρόγραμμα διατροφής σας. Στη συνέχεια, στο δεύτερο και ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη των θερμίδων σας από 300 έως 400 κάθε μέρα.

Extra tips για να ελέγξετε το βάρος σας

Τρώτε μικρά και τακτικά γεύματα. Περίπου πέντε-έξι μικρότερα την ημέρα.

Μην καταναλώνετε ανθυγιεινά snak. Όταν νιώθετε ότι έχετε λιγούρα αντί για πατατάκια και σοκολάτες προτιμήστε λίγους ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών,κράκερς, αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα ή γιαούρτι.

Περιορίστε τις λιπαρά. Αποφύγετε τα τηγανητά, και τα πολλά γλυκά και προτιμήστε να βράζετε, να ψήνετε ή να μαγειρεύετε στον ατμό τα φαγητά σας.

Περιορίστε την κατανάλωση αναψυκτικών και πίνετε πολύ νερό ή σόδα.

Αποφύγετε το αλάτι. Το αλάτι ανεβάζει την πίεση και προκαλεί κατακράτηση υγρών στο σώμα.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...