Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Η υγιεινή του στήθους. Εκδορές, αμυχές και ραγάδες.


    <p><strong>Οι απλές αμυχές του δέρματος της θηλής είναι ενοχλητικές αλλά θεραπεύονται εύκολα.</strong></p>

Οι ερεθισμένες ή οι γδαρμένες θηλές χρειάζονται τη φροντίδα για καθημερινή υγιεινή. Αρκετά συχνά, οι θηλές ερεθίζονται κυρίως στον πρώτο θηλασμό εάν αυτός γίνει σωστά. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται, πριν έρθει το παιδί σε επαφή με το στήθος, να βγάλετε με το χέρι σας λίγο γάλα ή να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή μασάζ με το σφουγγάρι και ζεστό νερό για να μαλακώσετε το στήθος σας.

Διαφορετική είναι η περίπτωση των ραγάδων. Πρόκειται για σκασίματα που μπορεί να σχηματιστούν κυκλικά και γύρω από τη θηλή ή ακτινωτά με κέντρο την άκρη της θηλής. Σε κάθε περίπτωση οι ραγάδες καθιστούν το θηλασμό εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία αποτελώντας μια ανοιχτή πόρτα για τα μικρόβια και επομένως διευκολύνουν μια πιθανή φλεγμονή του μαστού (μαστίτιδα).

Πως να αποφευχθούν

Για να αποφευχθεί η δημιουργία αμυχών και ραγάδων, οι θηλές μπορούν να προετοιμαστούν ήδη κατά την εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, είναι σημαντικό να είναι το μωρό ακουμπισμένο στο στήθος σωστά, δηλαδή με το στόμα του να καλύπτει τουλάχιστον τα 2/3 της περιοχής της θηλής, με τη θηλή στο κέντρο. Μόνο με αυτόν τον τρόπο ασκείται μια ομοιόμορφη πίεση. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει η αίσθηση πόνου. Χρειάζεται λοιπόν να τραβηχτεί το μωρό και να μπει ξανά στη σωστή θέση.

Πώς να θεραπευτούν

Όταν έχουν εμφανιστεί οι ραγάδες ο θηλασμός γίνεται ιδιαίτερα επώδυνος. Για να μην αναγκαστεί να μείνει το μωράκι χωρίς γάλα και για να αποφευχθεί η μείωση έκκρισης του γάλακτος μπορεί να εφαρμοστεί στο στήθος μια ειδική θηλή από ατοξική σιλικόνη που αποστειρώνεται και επιτρέπει στο μωρό να πιπιλάει χωρίς να αγγίζει το στήθος, ή έναν εξαγωγέα γάλακτος χωρίς θηλή.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...