Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Η επιστροφή του σώματος στο φυσιολογικό - Μέρος 1ο


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Το σώμα σας υφίσταται μεγάλες αλλαγές, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, στην αρχή και στο τέλος της εγκυμοσύνης σας.</span></span></p>

Πιο συγκεκριμένα:

Το γεννητικό σύστημα

Μετά τον τοκετό, η μήτρα θα αρχίσει μια υπόστροφη εξέλιξη που θα ολοκληρωθεί σε 3-4 εβδομάδες. Μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα, από το ένα κιλό που ζύγιζε, θα φτάσει στο τέλος της κύησης να είναι στα ...60 γραμμάρια! Ακόμη και τα αιμοφόρα αγγεία που είχαν σχηματίσει ένα πυκνό δίχτυ σε όλο το πάχος του τοιχώματος της μήτρας, σιγά-σιγά θα κλείνουν για να απορροφηθούν αργότερα εντελώς.

Η κοιλότητα της μήτρας, ετοιμάζει νέο βλεννογόνο. Αυτή η παλινδρόμηση που συνοδεύεται από συσπάσεις αρχίζουν μετά τον τοκετό, και διαρκούν μερικές ημέρες. Στις γυναίκες που έχουν πάνω από 1 παιδιά, οι συσπάσεις αυτές μπορεί να είναι και επώδυνες, ιδιαίτερα αν διεγείρονται από φάρμακα που χορηγούνται με σκοπό να διευκολύνουν την παλινδρόμηση της μήτρας.

Το αιδοίο και ο κόλπος επανακτούν γρήγορα την φυσιολογική ελαστικότητά τους , ενώ τυχόν θλάσεις ή αμυχές που οφείλονται στο τραύμα του τοκετού , εξαφανίζονται γρήγορα χωρίς να υπάρχει ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας. Για να διευκολυνθεί η λειτουργία αυτή, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τις τοπικές πλύσεις.

Η πρώτη έμμηνος ρύση

Η πρώτη έμμηνος ρύση που ακολουθεί τον τοκετό, μπορεί να εμφανιστεί μετά από 40-60 ημέρες, αλλά και πολύ αργότερα.

Άν θηλάζετε, η περίοδος θα σας εμφανιστεί στο τέλος του θηλασμού. Δεν είναι όμως αυτό απόλυτο. Σε μερικές γυναίκες, μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα ενώ σε άλλες ένα μήνα πιο αργά.

Άν δεν θηλάζετε, η περίοδος εμφανίζεται περίπου 2 μήνες μετά τον τοκετό. Κάποιες φορές, ο ρυθμός, η διάρκεια, και η ποσότητα της εμμήνου ρήσεως είναι ακανόνιστες για μερικούς μήνες, ενώ άλλες φορές, αντίθετα, η νέα ορμονική οργάνωση προκαλεί περιόδους πιο τακτικές ακόμη και από όσο ήταν πριν την εγκυμοσύνη.

Η καρδιά, το κυκλοφορικό και η αναπνοή

Η πιο απότομη αλλαγή είναι εκείνη που περιλαμβάνει την καρδιά, το κυκλοφορικό σύστημα και την αναπνοή.

Μετά από την γέννηση του παιδιού και την εξώθηση του πλακούντα, η ποσότητα του αίματος σε κυκλοφορία γίνεται απρόβλεπτα και δυσανάλογα έντονη. Η ελάχιστη ανάγκη του οργανισμού για οξυγόνο και η συνήθεια που απέκτησε στην εγκυμοσύνη να αναπνέει για δύο, μπορεί τις πρώτες ημέρες να προκαλέσουν μια ελαφρά αίσθηση φουσκώματος -δυσκολίες στην αναπνοή. Φυσιολογικά, η καρδιά, δεν έχει καμία δυσκολία να αντιμετωπίσει την νέα κατάσταση.

Η συχνότητα των καρδιακών παλμών κατά τους πρώτους μήνες της λοχείας, ελαττώνεται για να αυξηθεί πάλι σε κάθε μικρή προσπάθεια. Αλλά, συνήθως, αυτή η αστάθεια κανονίζεται μέσα σε τρεις ή τέσσερις ημέρες μετά τον τοκετό. Μόνο άν υποφέρετε από καρδιά, θα έχετε ανάγκη μια ιδιαίτερη προσοχή από καρδιολόγο.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...