Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ταξιδεύοντας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης



Αν είστε έγκυος, η ζωή σας όπως την ξέρετε δε θα είναι πια η ίδια σε λίγους μήνες. Για τις γυναίκες που απολαμβάνουν τα ταξίδια, αυτή μπορεί να είναι η ιδανική ευκαιρία για απόδραση χωρίς να χρειάζονται μπέιμπι σίτερ ή ένα σωρό εφόδια για το μωρό.

Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και για αυτό θα πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας πριν αρχίσετε να φτιάχνετε τις βαλίτσες σας. Αν η κύηση παρουσιάζει επιπλοκές ή υπάρχει κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, καλό θα ήταν να μένατε στο σπίτι. Αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος και ο γιατρός σας δίνει την άδεια να ταξιδέψετε, ακολουθήστε μερικές γενικές συμβουλές:

Πότε μπορείτε να ταξιδέψετε:

Το πρώτο τρίμηνο συνοδεύεται συχνά από κόπωση και ναυτία. Πιθανόν να μην αντέξετε σε ένα μεγάλο ταξίδι αν η εγκυμοσύνη σας δημιουργεί ήδη αρκετά προβλήματα. Επίσης, οι περισσότερες αποβολές σημειώνονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Αν υπάρχει κίνδυνος αποβολής ή παρουσιάζονται τέτοιες ενδείξεις, θα ήταν καλύτερο να αναβάλετε τα μεγάλα ταξίδια. Οι πιθανότητες αποβολής λόγω του ταξιδιού είναι μικρές, ωστόσο, η εμφάνιση κάποιου προβλήματος μακριά από το σπίτι μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερες δυσκολίες.

Οι περισσότεροι γιατροί επιτρέπουν τα ταξίδια στο δεύτερο τρίμηνο, όταν θα είστε 3,5 - 7 μηνών. Ο κίνδυνος αποβολής είναι μικρός, τα επίπεδα ενέργειας συνήθως επιστρέφουν στο φυσιολογικό και η κοιλιά σας χωράει ακόμα στις περισσότερες πόρτες. Αν δεν υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού, αυτή η περίοδος ίσως είναι η πιο άνετη για να ταξιδέψετε. Σε στάδιο προχωρημένης εγκυμοσύνης, οι περισσότεροι γιατροί και οι αεροπορικές εταιρίες συστήνουν την αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών.

Παρόλο που τα αεροπορικά ταξίδια δεν αποτελούν άμεσο αίτιο της πρόκλησης συστολών, το άγχος του ταξιδιού σίγουρα παίζει ρόλο. Αρκετές γυναίκες ασθενείς μου γέννησαν πρόωρα μακριά από το σπίτι τους και χρειάστηκαν επείγουσα ιατρική περίθαλψη και εισαγωγή. Προτού φύγετε από το σπίτι, ενημερωθείτε για τις ενδείξεις του πρόωρου τοκετού και ζητήστε από το γιατρό σας να εξετάσει τον τράχηλο της μήτρας σας. Πολλές αεροπορικές εταιρίες απαγορεύουν τα ταξίδια τους τελευταίους 2-2,5 μήνες της κύησης.

Ενημερωθείτε για την πολιτική της αεροπορικής εταιρίας με την οποία θα ταξιδέψετε προτού κλείσετε εισιτήριο και έχετε μαζί μια επιστολή από το γιατρό σας στην οποία θα αναφέρεται ότι είναι ασφαλές να ταξιδεύετε.

Ζητήματα ασφάλειας:

Σιγουρευτείτε ότι η ιατρική σας ασφάλιση σας καλύπτει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο εξωτερικό. Εφοδιαστείτε με ταξιδιωτική ιατρική ασφάλιση και προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο ενός επείγοντος περιστατικού. Αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα αν αρχίσετε να αιμορραγείτε, να έχετε πόνους, κράμπες στην κοιλιά ή συστολές ή αν το αμνιοτικό υγρό αρχίσει να τρέχει. Βρείτε το όνομα κάποιου μαιευτήρα στην περιοχή και μάθετε πού υπάρχει νοσοκομείο κοντά στον προορισμό σας.

Έχετε μαζί σας ένα αντίγραφο του ιατρικού σας ιστορικού, το τηλέφωνο του γιατρού σας και έναν κατάλογο με ασφαλή φάρμακα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Αν ήδη παίρνετε φάρμακα, πάρτε μαζί σας επαρκή ποσότητα, ένα αντίγραφο των συνταγών σας και ένα σημείωμα από το γιατρό σας με το οποίο εγκρίνει τα φάρμακα που ζητάτε.

Πού να Ταξιδέψετε:

Αν προτιμάτε το βουνό, ίσως χρειαστεί χρόνος για να προσαρμοστείτε στα μεγάλα υψόμετρα. Σας συστήνουμε να μην ανεβείτε πάνω από 650 μέτρα μέσα σε μια μέρα και να παραμείνετε σε υψόμετρο μικρότερο των 3300 μέτρων. Να πίνετε άφθονο νερό και να ξεκουράζεστε όσο χρειάζεται το σώμα

Αν πάλι προτιμάτε την παραλία, βεβαιωθείτε για την καλή ενυδάτωση και προστασία σας από τον ήλιο. Λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης, το δέρμα σας ενδέχεται να μαυρίσει ανομοιόμορφα. Για αυτό, να το καλύπτετε όποτε μπορείτε και να χρησιμοποιείτε άφθονες ποσότητες αντηλιακού. Το κολύμπι είναι εξαιρετική γυμναστική και οι βουτιές με μάσκα δεν δημιουργούν πρόβλημα, αλλά οι καταδύσεις ΔΕΝ συνιστώνται κατά την εγκυμοσύνη και ίσως αποδειχθούν επικίνδυνες για το μωρό σας.

Αν σας αρέσουν οι εξωτικοί προορισμοί, ενημερωθείτε για τους υγειονομικούς κινδύνους στην περιοχή και διαβάστε τις συμβουλές προς τους ταξιδιώτες αναφορικά με τον επιθυμητό σας προορισμό. Πληροφορηθείτε από πολύ νωρίς ποια φάρμακα και εμβόλια συστήνονται για το ταξίδι σας στο εξωτερικό. Πολλά φάρμακα δεν θεωρούνται ασφαλή κατά τη διάρκεια της κύησης και ορισμένα εμβόλια απαγορεύονται και για αυτό θα πρέπει να συζητήσετε τα σχέδιά σας με το γιατρό σας.

Οι συνθήκες υγιεινής ίσως αποτελούν λόγο ανησυχίας. Βεβαιωθείτε ότι θα έχετε πρόσβαση σε εμφιαλωμένο νερό, μη δοκιμάζετε ωμά λαχανικά και ανεπαρκώς μαγειρεμένες τροφές και σιγουρευτείτε ότι όλα τα γαλακτοκομικά που καταναλώνετε είναι παστεριωμένα.

Πώς να ταξιδέψετε:

Πρέπει να κινείστε συχνά κατά τη διάρκεια της κύησης έτσι ώστε να διατηρήσετε την καλή κυκλοφορία του αίματος. Η παρατεταμένη ακινησία ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων. Αν οδηγείτε, κάντε συχνές στάσεις για να ξεκουραστείτε και βγείτε από το αυτοκίνητο για να περπατήσετε. Μην οδηγείτε πάνω από πέντε, έξι ώρες την ημέρα συνολικά.

Τοποθετήστε τον κάτω ιμάντα της ζώνης ασφαλείας ΚΑΤΩ από τη φουσκωμένη κοιλιά σας, στους άνω μηρούς, και τον πάνω ιμάντα της ζώνης ανάμεσα στο στήθος και όχι στο λαιμό σας. Σε περίπτωση μικρού ατυχήματος το μωρό βρίσκεται καλά προστατευμένο μέσα στη μήτρα σας. Ωστόσο, συμβουλευθείτε το γιατρό σας για να μάθετε αν απαιτείται ιατρική φροντίδα.

Αν επιλέξετε το ταξίδι με το αεροπλάνο, προσπαθήστε να σηκώνεστε και να περπατάτε τουλάχιστον κάθε ώρα. Φορέστε ενισχυτικό καλσόν και κινείτε συχνά τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών σας. Πίνετε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της πτήσης και διαλέξτε θέση στο διάδρομο για να έχετε εύκολη πρόσβαση στην τουαλέτα και να κάνετε βόλτες συχνά.

Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Πρέπει να τρώτε υγιεινά και θρεπτικά γεύματα, να πίνετε άφθονο νερό και να αποφεύγετε τα φάρμακα, το τσιγάρο και το αλκοόλ. Προσπαθήστε να ασκείστε καθημερινά. Επιλέξτε ένα προορισμό που θα ανανεώσει το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα σας. Αξίζετε λίγη διασκέδαση, οπότε απολαύστε τις διακοπές και καλό σας ταξίδι!

ΠΗΓΗ: Dr Laura Stachel, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...