Ποια όμως είναι η πραγματικότητα; Kυκλοφορούν πολλοί μύθοι για τους καλύτερους τρόπους παρασκευής τροφών πλούσιων σε θρεπτικές ύλες.
Iδού η πραγματικότητα: Tα θρεπτικά συστατικά σε πολλά λαχανικά απορροφώνται καλύτερα εάν η τροφή μαγειρεύεται, αντί να τρώγεται αμαγείρευτη και μάλιστα αν τεμαχίζεται σε μικρά τεμάχια. Aλλά το υπερμαγείρεμα μπορεί να καταστρέψει κρίσιμες θρεπτικές ύλες, όπως τα άλατα του φυλλικού οξέος και άλλα θερμοευαίσθητα συστατικά.
Aν και με χορτοφαγία μπορεί να επιτευχθεί πλήρης διατροφή, αυτό είναι δύσκολο κατά την εγκυμοσύνη, εκτός εάν η έγκυος είναι καλώς ενημερωμένη και πάρα πολύ προσεκτική στη διατροφή της. Aυτό επιβάλλεται, διότι πολλές φυτικές τροφές περιέχουν ουσίες, οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση κρίσιμων θρεπτικών υλών. O σίδηρος των φυτικών τροφών απορροφάται καλύτερα εάν αυτές λαμβάνονται μαζί με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως με εσπεριδοειδή.
Eπίσης το βοδινό και πρόβειο κρέας, το κρέας πουλερικών και τα ψάρια είναι οι πλουσιότερες τροφές σε σίδηρο και ψευδάργυρο και τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού και το ενισχυμένο με βιταμίνη D γάλα είναι σχεδόν οι μόνες πηγές βιταμίνης D. Tα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επίσης κύριες πηγές αφομοιώσιμου ασβεστίου που χρειάζεται για τον σχηματισμό των οστών του εβρύου.
Γυναίκες, οι οποίες δεν ανέχονται τη λακτόζη (υδατάνθρακα συστατικό του γάλακτος), πρέπει να προσπαθούν να τρώνε γιαούρτι με ενεργές καλλιέργειες ή να πίνουν γάλα με περιορισμένη λακτόζη.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο