Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Συμβουλές για να σταματήσετε το κάπνισμα στο παιδί σας


    <p>Μελέτες δείχνουν ότι είναι απίστευτα εύκολο για οποιονδήποτε να εθιστεί στον καπνό και για τους εφήβους τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά.</p>

Περίπου το 80% των νεαρών καπνιστών έχουν δηλώσει ότι είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουν το κάπνισμα. Για ποιόν λόγο όμως οι νέοι ξεκινούν το κάπνισμα;

-Συνήθεια γονέων

-Φίλοι, μεγαλύτερα αδέλφια, κοινωνικό περιβάλλον

-Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με την εικόνα του

-Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με τον αθλητισμό

-Σχέσεις / οικογενειακή δομή

-Επίπεδο εκπαίδευσης

-Κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο

-Διαχείριση άγχους και καταπίεσης

-Αποδοχή

Οι έφηβοι συχνά αγνοούν τη δυνατότητα εθισμού στον καπνό

- 61% των νέων θεωρούν ότι δεν πειράζει να δοκιμάσουν το τσιγάρο εφόσον το κόψουν πριν γίνει συνήθεια

- 26% θεωρούν ότι οι κανονικοί καπνιστές μπορούν να το κόψουν οποτεδήποτε το θελήσουν

Στην Ελλάδα, το κάπνισμα μεταξύ των εφήβων είναι συχνότερο από ποτέ, αν και υπάρχει πλέον η επαρκής γνώση ότι οδηγεί σε καρκίνο, καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες και αγγειακά επεισόδια. Δυστυχώς, σήμερα εμφανίζεται η τάση να παραμένει σταθερή η αναλογία των εφήβων αγοριών νέων καπνιστών και να αυξάνει η αναλογία των κοριτσιών που πρωτοκαπνίζουν.

Εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές στην προσπάθεια σας να σταματήσει το παιδί σας το κάπνισμα:

Μην καπνίζετε

Αν εσείς οι ίδιοι καπνίζετε, τότε τα σας παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να αρχίσουν το κάπνισμα. Όσο πιο σύντομα κόψετε αυτή την κακιά συνήθεια τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να μην ακολουθήσει το παράδειγμα σας. Το αν ή όχι καπνίζετε είναι πιθανό να είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που καθορίζει το αν ή όχι και τα παιδιά σας αρχίσουν το κάπνισμα. Οι γονείς πρέπει να είναι βέβαιοι ότι εάν καπνίζουν οι ίδιοι, τα παιδιά τους δεν θα δώσουν καμία προσοχή στις προειδοποιήσεις τους για το δικό τους κάπνισμα. Έχει επίσης βρεθεί ότι εάν οι γονείς καπνίζουν, τα παιδιά τους θα ξεκινήσουν το κάπνισμα κλέβοντας από τα δικά τους τσιγάρα.

Ξεκινήστε νωρίς την προσπάθεια σας

Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε επισημαίνοντας το μειονέκτημα των τσιγάρων τόσο το καλύτερο. Τα περισσότερα παιδιά έχουν δει το κάπνισμα πολύ πριν την ηλικία των πέντε ετών. Μόλις αρχίζουν να θέτουν ερωτήσεις σχετικά με τα τσιγάρα και γιατί οι άνθρωποι καπνίζουν, φροντίστε να τους δίνετε προσεκτικά σαφής απαντήσεις ότι το κάπνισμα είναι μια πολύ κακιά και καταστροφική συνήθεια.

Κάπνισμα στο φιλικό περιβάλλον

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι αν καπνίζουν οι φίλοι του. Συνήθως οι νέοι ξεκινούν το κάπνισμα για να κάνουν ό,τι και οι φίλοι τους και να μην αισθάνονται απομονωμένοι στις παρέες τους. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλέψετε το παιδί σας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αισθανθεί αρκετά ισχυρό και να μην παρασύρεται από την παρότρυνση των φίλων του.

Πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία είναι γνωστές, και καλό θα ήταν να υπάρχει πληροφόρηση και στο παιδί σας. Δυστυχώς η ελλιπής ενημέρωση των νέων από το σχολείο και το οικογενειακό περιβάλλον είναι ένας σημαντικός παράγοντας που τους οδηγεί ευκολότερα στη συνήθεια αυτή. Ένας νέος αρχίζει το κάπνισμα για επιφανειακούς και επιπόλαιους λόγους. Προσπαθήστε με κάθε τρόπο να αναλύσετε τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει στην υγεία του και γενικότερα στην καθημερινή του ζωή.

Δείτε τα βίντεο στο YouTube

Οι έφηβοι χρησιμοποιούν το YouTube κυρίως για διασκέδαση. Υπάρχουν όμως πολύ χρήσιμα βίντεο που εξηγούν τις καταστροφικές επιπτώσεις του καπνίσματος στο σώμα και στην υγεία. Δείτε μαζί ορισμέν

Εξηγήστε τις επιπτώσεις που προκαλεί το κάπνισμα στην εμφάνιση και στο σώμα

Εκτός από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, υπάρχουν επίσης πολλές επιπτώσεις στην εξωτερική εμφάνιση και σοβαρός αντίκτυπος στο σώμα, όπως απώλεια μαλλιών, τερηδόνα, μείωση της γονιμότητας, ρυτίδες, αυξάνεται η πιθανότητα καταρράκτη, κιτρίνισμα δοντιών και νυχιών, ταλαιπωρημένο δέρμα,χλωμή και ανθυγιεινή όψη του προσώπου, κακοσμία, πιθανή απώλεια ακοής, οσμής και γεύσης.

Πιο άμεσες επιπτώσεις είναι η μείωση της απόδοσης κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων και οι αυξημένες πιθανότητες για βήχα και λοιμώξεις του θώρακα και του αναπνευστικού.

Περιγράψτε τους την εντύπωση σας όταν φιλάτε κάποιον που καπνίζει

Αν είστε ένας μη καπνιστής, στη συνέχεια φιλώντας κάποιον που καπνίζει δεν είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία. Αφήνοντας το παιδί σας να το γνωρίζει αυτό, σίγουρα θα το σκεφτεί καλύτερα!

Συζητήστε για την κακοσμία που προκαλεί το τσιγάρο

Οι καπνιστές έχουν τη δική τους ξεχωριστή μυρωδιά. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι η αναπνοή του θα έχει δυσάρεστη οσμή, όπως και τα ρούχα και τα μαλλιά του.

Τονίστε το κόστος του καπνίσματος.

Το κάπνισμα είναι ακριβό. Προτρέψτε το παιδί σας να υπολογίσει το εβδομαδιαίο ή μηνιαίο κόστος του καπνίσματος και να το συγκρίνει με το κόστος κάποιας ηλεκτρικής συσκευής, κάποιου ρούχου ή κάποιου άλλου αντικειμένου που ξέρετε ότι θεωρεί σημαντικό.

Ζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού.

Αποφανθείτε σε κάποιον πνευμονολόγο ειδικό στη διακοπή του καπνίσματος για να σας βοηθήσει ή μπείτε σε μία θεραπευτική ομάδα.

Επιβραβεύστε την προσπάθειά του.

Φτιάξτε από κοινού ένα πλάνο σταδιακής διακοπής καπνίσματος και επιβραβεύστε τον κάθε φορά που θα πετυχαίνει έναν από τους επιμέρους στόχους. Αυτή η επιβράβευση του τονώνει την αυτοπεποίθηση και αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για να συνεχίσει να προσπαθεί.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...