Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Σημάδια και συμπτώματα της χρήσης ναρκωτικών στους έφηβους


    <p>Οι γονείς μπορεί να γνωρίζουν ότι οι έφηβοι έχουν την τάση να πειραματίζονται με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και σε μεγάλο βαθμό πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει κυρίως αργά στην εφηβεία.</p>

Η αλήθεια είναι ότι η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ μπορεί να αρχίσει αρκετά νωρίς στη ζωή. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής η μέση ηλικία της πρώτης χρήσης μαριχουάνας είναι 14, και η χρήση αλκοόλ μπορεί να αρχίσει πριν από την ηλικία των 12 ετών.

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι έφηβοι λειτουργούν διαφορετικά και συγκεκριμένα η επίδραση του εθισμού διαφέρει ριζικά στον καθένα, οι ειδικοί συμφωνούν πως αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια για τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να είναι σε επιφυλακή ανά πάσα στιγμή και να τα εντοπίζουν.

  • Αλλαγή παρεών. Έφηβοι που αρχίζουν να περνούν το χρόνο τους με άλλους που κάνουν χρήση ναρκωτικών μπορούν πολύ εύκολα να υποκύψουν στην πίεση των συνομηλίκων τους να κάνουν χρήση και οι ίδιοι.
    • Μια ξαφνική ανάγκη για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η λήψη ναρκωτικών και η προσπάθεια να μη φανούν τα σημάδια της χρήσης, απαιτεί πολύ χρόνο και ιδιωτική ζωή. Ένας έφηβος που θέλει και έχει ανάγκη να μένει μόνος για πολλές ώρες, ίσως είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.
      • Αυξημένη ανάγκη για χρήματα, ή ακόμα και να κλέβει. Τα ναρκωτικά απαιτούν πολλά χρήματα.
        • Αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση. Οιέφηβοι που κάνουν χρήση, παύουν συνήθως να δίνουν σημασία στην εμφάνιση τους.

        [*]Μυστικοπάθεια στην επικοινωνία. Μυστικοπαθείςτηλεφωνικές κλήσεις και απόρρητα ή κλειδωμένα μηνύματα είναι από τα κυριότερα σημάδια. Οι έφηβοι συχνά μιλούν ο ένας στον άλλο για τα ναρκωτικά με αυτόν τον τρόπο.

        [*]Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, που κάποτε ο έφηβος απολάμβανε.

        [*]Πτώση των βαθμών και χαμηλή επίδοση στο σχολείο.

        Ο σημαντικότερος παράγοντας για την αποτροπή των εφήβων από τη χρήση των ναρκωτικών είναι η ενεργή παρουσία των γονέων στην ζωή του παιδιού τους. Αν παρατηρηθούν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, οι γονείς δε πρέπει να αδιαφορήσουν ή να το θεωρήσουν σημάδι της εφηβείας. Μπορεί φυσικά και να είναι έτσι αλλά ο συνδυασμός επιθετικότητας, ασταμάτητου και μεγάλου θυμού, κατάθλιψης και επαναστατικής συμπεριφοράς αποτελούν σοβαρές ενδείξεις χρήσης.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...