Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια ελαφριά ενόχληση που εξαφανίζεται αυτόματα με την πάροδο του χρόνου. Σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις όμως οι δερματικές αυτές βλάβες μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό κακόμορφων ουλών.
Τι είναι η ακμή;
Είναι μια πάθηση του δέρματος, φλεγμονώδους φύσης, που προσβάλει τους σμηγματογόνους αδένες. Κάθε μικρή τρίχα του σώματός μας διαθέτει ένα μικρό σμηγματογόνο αδένα. Όσο μεγαλώνουν οι τρίχες μας μεγαλώνουν και οι αδένες τους που αρχίζουν να παράγουν περισσότερη ποσότητα σμήγματος. Για το λόγο αυτό το δέρμα στην εφηβική ηλικία, όσο μεγαλύτερη είναι η φυσική ανάπτυξη, γίνεται πιο λιπαρό.
Το πρόβλημα της ακμής δεν βρίσκεται στην υπερβολική παραγωγή σμήγματος, αλλά στο γεγονός ότι τα σωληνάρια που φέρνουν το σμήγμα στην επιφάνεια του δέρματος, κλείνουν σιγά σιγά, εμποδίζοντας την έξοδό του.
Τα βακτηρίδια που φυσικά βρίσκονται στα θυλάκια των τριχών έρχονται σε επαφή με το σμήγμα, που συγκεντρώνεται κατά μήκος της διαδρομής που κάνει η τρίχα για να βγει έξω στο δέρμα. Ο οργανισμός αντιδρά στην παρουσία αυτών των μικροβίων με την εμφάνιση της κλασικής ερυθρότητας, του πύου και της ενόχλησης.
Η ακμή δε μένει πάντα στις ίδιες θέσεις του δέρματος στις οποίες εμφανίστηκε την πρώτη φορά. Μετά από λίγο καιρό εξαφανίζεται από την αρχική θέση και παρουσιάζεται σε μια άλλη. Για παράδειγμα, ένας δωδεκάχρονος μπορεί να εμφανίσει ακμή στο μάγουλο, στα δεκατρία στη μύτη, ενώ θα εξαφανιστούν τα στίγματα που βρίσκονταν στην πρώτη θέση. Αργότερα, κατά τα δεκαέξι χρόνια, πιθανόν να είναι πιο συχνή η εντόπιση ακμής στην πιο εξωτερική περιοχή του μάγουλου, ενώ η μεσαία θα είναι ανέπαφη, αν και θα είναι λιπαρή. Στη συνέχεια, μπορεί να εμφανιστούν βλάβες που εντοπίζονται στην πλάτη και στη μέση.
Πως αντιμετωπίζεται η ακμή;
Πολλοί πιστεύουν ότι η δίαιτα παίζει σπουδαίο ρόλο στη δημιουργία και στη θεραπεία της ακμής. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι το τι τρώει ο καθένας δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το δέρμα του. Τα γεγονότα έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρέφονται κατά κύριο λόγο με φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι χαμηλά σε λιπαρά και ουσιαστικά χωρίς ζάχαρη τείνουν να έχουν λιγότερη τάση στο να εμφανίσουν ακμή σε σχέση με τα άτομα που η διατροφή τους περιλαμβάνει κρέατα, κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Αν λοιπόν κάποιος αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακμής σύμφωνα με έρευνες καλό θα ήταν να ακολουθήσει μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητα φυτικών ινών σε συνδυασμό με την αποφυγή προϊόντων, όπως τα τηγανητά, το υπερβολικό αλάτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε εξευγενισμένα σάκχαρα και τις τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες.
Η θεραπεία της ακμής εξαρτάται από τη βαρύτητα της μορφής που εμφανίζεται και βασίζεται στη χρήση τοπικών σκευασμάτων, αντιβιοτικών και στην υγιεινή των τμημάτων που έχουν προσβληθεί. Η θεραπεία με φάρμακα, είτε τοπική είτε γενική, πρέπει να δίνετε αυστηρά από ειδικό. Ως προς την υγιεινή, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας διευκολύνουν να επιτύχετε ένα καλό αποτέλεσμα.
- Ποτέ μη πατάτε τα σπυράκια ή τα μαύρα στίγματα. Μπορεί να κάνετε την κατάσταση χειρότερη.
- Να κρατάτε τα μαλλιά μακριά από το πρόσωπο. Προσπαθήστε να τα φτιάχνεται με τρόπο που να μην έρχονται σε επαφή με τα σημεία που έχουν προσβληθεί από την ακμή. Τα μαλλιά είναι λιπαρά, έχουν μεγάλη ποσότητα μικροβίων και μπορεί να συμβάλλουν να γίνει η ενόχληση επίμονη ή χειρότερη.
- Να αποφεύγετε τα κανονικά ή τα ουδέτερα σαπούνια, τις μαλακτικές κρέμες και τα λάδια που χρησιμοποιούνται για την αισθητική είτε των μαλλιών είτε του προσώπου. Προτιμήστε τα όξινα σαπούνια που είναι πιο φυσιολογικά.
- Να προσπαθήσετε όσο μπορείτε να αποφεύγετε το μακιγιάζ και να το αφαιρείτε πάντα πριν πέσετε για ύπνο. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα make-up, ή μία ενυδατική κρέμα που δεν δημιουργεί μαύρα στίγματα και αφαιρέστε το κάθε βράδυ με ένα απαλό καθαριστικό.
- Μην βάζετε τα χέρια σας στο πρόσωπό σας! Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.
- Να έχετε πολύ υπομονή! Δεν υπάρχει γρήγορη θεραπεία για την ακμή. Μια κατάλληλη θεραπεία έχει αποτελέσματα σε περίπου 2 μήνες. Να θυμάστε ότι η θεραπεία δε αντιμετωπίζει την ακμή αλλά μόνο την ελέγχει. Ο καιρός είναι το καλύτερο φάρμακο!
- Αν βλέπετε έντονα σημάδια βελτίωσης και το δέρμα σας αρχίζει να γίνεται φυσιολογικό μη σταματάτε αμέσως τη θεραπεία. Συνεχίστε όσο γίνεται περισσότερο. Συχνά οι βλάβες της ακμής αρχίζουν ένα μήνα πριν γίνουν αντιληπτές σε εσάς.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο