Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια


    <p>Ο όρος video games αναφέρεται σε κάθε τύπου ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα οποία υπάρχουν πλέον σε κάθε σπίτι που διαθέτει μια συσκευή με οθόνη και πληκτρολόγιο (κινητό, κονσόλες, υπολογιστές).</p>

Υπάρχουν πολλοί τύποι παιχνιδιών όπως παιχνίδια puzzle, περιπέτειας και άλλα. Oι βασικοί χρήστες των video games είναι τα παιδιά και οι έφηβοι, διότι η κινούμενη εικόνα και το εικονικό περιβάλλον διεγείρουν τη φαντασία τους. Ο εθισμός σε αυτά τα παιχνίδια παρατηρείται κυρίως στους έφηβους,περισσότερο στα αγόρια, αλλά δείχνει σημάδια επίδρασης και σε μικρότερες ηλικίες.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά εθίζονται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Συνήθως το είδος των παιχνιδιών αυτών αναφέρεται σε δύο γενικές κατηγορίες: δράση και αθλητισμό. Αν πάτε πολύ πίσω στο χρόνο, ο ρόλος του αρσενικού ήταν το κυνήγι και η θανάτωση για τροφή. Παρά το γεγονός ότι στον αναπτυγμένο κόσμο αυτές οι δεξιότητες δεν απαιτούνται πλέον, ο αρσενικός εγκέφαλος είναι ακόμα προορισμένος για αυτές.

Ο λόγος που τους ελκύουν τέτοια παιχνίδια είναι τα έντονα και ζωντανά χρώματα, τα εξελιγμένα γραφικά τους, τα οποία κάνουν το παιχνίδι να φαίνεται αληθινό! Έτσι εθίζονται εύκολα στην εικονική πραγματικότητα και το παιδί “ζει” παράλληλα, μέσω του χαρακτήρα που έχει φτιάξει.. Αναμφίβολα, λοιπόν, τα video games και η συχνή χρήση τους από τα παιδιά, αποτελούν μια πραγματικότητα, καθώς τους αρέσει να παίζουν και να περνούν ευχάριστα την ώρα τους, ένα γεγονός που επιφανειακά δεν παρουσιάζει κάποια επικινδυνότητα.

Προβλήματα που δημιουργούνται από την ανεξέλεγκτη χρήση των παιχνιδιών

Κάτι σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί, είναι πως μέσω της χρήσης των διαδικτυακών παιχνιδιών/ρόλων, μειώνεται για το παιδί η αξία της επικοινωνίας με το πραγματικό του περιβάλλον. Η ενασχόλησή του με το εικονικό περιβάλλον – που έχει όλα τα στοιχεία του πραγματικού, όπως η συνομιλία, συνεργασία, αποτυχίες, επιτυχίες, εξέλιξη – μειώνει την προσπάθειά του να συναναστρέφεται και να επενδύει στις σχέσεις του με την οικογένεια ή τους φίλους.

Όταν το παιδί αφιερώνει τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του στην online κοινωνία των παιχνιδιών αυτών, βιώνοντας από εκεί εμπειρίες και συναισθήματα, οι πραγματικές διαπροσωπικές σχέσεις έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Δεν ασχολείται αρκετά με πολιτιστικές, κοινωνικές ή αθλητικές δραστηριότητες, με συνέπεια να μην εξελίσσεται σε προσωπικό επίπεδο, παρά μόνο στο πλαίσιο της εικονικής/ψεύτικης ζωής “μέσα” στο παιχνίδι.

Επίσης, επειδή τα παιδιά εθίζονται πολύ εύκολα με τέτοια παιχνίδια παίζοντας πάρα πολλές ώρες την εβδομάδα, παραμελούν διάφορες προτεραιότητες όπως είναι το διάβασμα, ο ύπνος, οι εξωσχολικές δραστηριότητες.

Είναι ωφέλιμο να παίζει ένα παιδί ή έφηβος διαδικτυακά παιχνίδια;

Η χρήση με μέτρο τέτοιων παιχνιδιών, μπορεί να επιφέρει αρκετά θετικά αποτελέσματα στο παιδί, βοηθώντας το να αναπτύξει αρκετές δεξιότητες και να καλλιεργήσει τη φαντασία του. Συμβάλει στην ανάπτυξη και στη βελτίωση κάποιων γνωστικών δεξιοτήτων όπως:

1.τη συγκέντρωση της προσοχής,

2.την παρατηρητικότητα,

3.τον οπτικοκινητικό συντονισμό,

4.τη δεξιοτεχνία,

5.την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων,

6.την αύξηση των γενικών γνώσεων,

7.την εξοικείωση με την τεχνολογία.

Βία

Πολλές φορές οι έφηβοι ταυτίζονται με τέτοιου είδους παιχνίδια, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόβλημα με την βιαιότητα και να πλέκονται συχνά σε καυγάδες. Στις μέρες μας το 70% των μαθητών έχουν συμμετάσχει ή έχουν υπάρξει μάρτυρες σε ξυλοδαρμούς. Τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα με την βία και την θεωρούν αποδεκτή, γιατί σε όλα αυτά τα videogames ανταμείβονται για τις βίαιες πράξεις, οπότε θεωρούν ότι το ίδιο συμβαίνει και εκτός του "γυάλινου κόσμου" που δημιουργεί το παιχνίδι.

Άρα τα παιδιά (μέσα από όλα τα παραπάνω) μπορεί να αποδεχτούν την βία ως τρόπο επίλυσης προβλημάτων μιμούμενοι τον τρόπο με τον οποίο επιλύνονται τα προβλήματα στο παιχνίδι!Για παράδειγμα στην Βρετανία ένα αγόρι σκότωσε τον φίλο του, μόνο και μόνο επειδή ήθελε να μιμηθεί τον πρωταγωνιστή του videogame το οποίο ήταν κατάλληλο για ενήλικες (18 ετών και άνω) και αυτός ήταν μόλις 17 χρονών!

Είναι γεγονός ότι βία υπάρχει παντού είτε μέσα από τις ταινίες στην τηλεόραση, είτε μέσα από τα videogames. Το θέμα είναι πώς θα διαμορφώσουμε εμείς οι νέοι μια άλλη κουλτούρα διασκέδασης, ώστε ν’ αποφύγουμε τη χρήση videogames με βία και τα καταστήματα να σταματήσουν να πουλάνε τα παιχνίδια αυτά, αφού δεν θα είναι «της μόδας»!

Θέστε όρια

Αν θέλετε τον έλεγχο μπορείτε να προσπαθήσετε να θέσετε κάποια όρια και κανόνες στο παιδί σας για τη χρήση τέτοιων παιχνιδιών. Είναι αρκετά δύσκολο να προτείνουμε πόσο ακριβώς μπορεί να έχει τη δυνατότητα να παίζει. Τα όρια που θα βάλετε εξαρτώνται σε ένα βαθμό από τη σχέση, την επικοινωνία και την επαφή που έχετε μεταξύ σας.

Το πρώτο βήμα είναι να περιοριστεί η χρήση των βιντεοπαιχνιδιών σε μερικές ώρες την ημέρα και αφού έχει εκπληρώσει όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του.

Επίσης η κονσόλα θα πρέπει να βρίσκεται στο σαλόνι ή σε άλλο κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού και όχι στο δωμάτιο του παιδιού ώστε το παιδί να μην απομονώνεται και να έχετε τον έλεγχο του χώρου. Ένα άλλο βήμα είναι να αγοράστε στο παιδί σας εκπαιδευτικά παιχνίδια αντικαθιστώντας τα παιχνίδια με βία και ενθαρρύνετέ το να παίζει ομαδικά (multiplayer) videogames ώστε να έχει μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση.

Είναι, επίσης, σημαντικό εσείς και ο σύντροφός σας να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον και να συνεργάζεστε συνέχεια στην προσπάθεια αυτή. Ακραία συμπεριφορά από τη πλευρά σας, όπως να κρύψετε ή να πετάξετε τα παιχνίδια αυτά, μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα και να βλάψει τους δεσμούς ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας.

Εξηγήστε τους λόγους ξεκάθαρα

Σε ότι ενέργειες και να έχετε αποφασίσει να προχωρήσετε, είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσετε ξεκάθαρα τους λόγους στο παιδί σας. Αν το παιδί μπορεί να κατανοήσει τη λογική και τη σκέψη σας, σίγουρα θα έχετε μια πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.

Προτείνετε εναλλακτικές λύσεις

Μία από τις πιο θετικές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε είναι να προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις στο παιδί σας που θα περιορίσει τη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σημαντικές στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων είναι η ώθηση σε κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες και η καθιέρωση οικογενειακών δραστηριοτήτων που δεν εμπεριέχουν τη χρήση υπολογιστή και διαδικτύου.

Τελικά, τι είναι αυτό που πρέπει να θυμάται κάθε γονέας σχετικά με τα διαδικτυακά παιχνίδια;

Τα διαδικτυακά παιχνίδια δεν είναι εγγενώς αρνητικά. Ο αντίκτυπος που θα έχουν στο παιδί, τον έφηβο, ακόμα και τον ενήλικα, εξαρτάται από τη συνετή και υπεύθυνη χρήση, την ενημέρωση των οικείων του ανήλικου για αυτά και τη δυνατότητα διακριτικής παρακολούθησης που χρειάζεται, τη θέσπιση κανόνων ορθής χρήσης, τη δημιουργία δραστηριοτήτων και κινήτρων στην πραγματική ζωή και, φυσικά, τη σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ γονιού- παιδιού ή δάσκαλου- παιδιού. Η καλύτερη προστασία είναι η πρόληψη και όχι η δαιμονοποίηση, η ενημέρωση και όχι η άγνοια.
Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...