Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Τι να προσέξουμε όταν το παιδί μπαίνει στην εφηβεία


    <p>Όταν το παιδί μπαίνει στην εφηβεία, χρειάζεται πάντα μια πιο ειδική μεταχείριση. Κυρίως να αντιμετωπίζεται ως έφηβος και όχι ως παιδί...</p>

Αυτά είναι μερικά σημαντικά πράγματα που μπορεί να προσφέρει ο γονέας στο παιδί του.

1) Αντιμετωπίστε τους ως έφηβους

Προσεγγίστε τα παιδιά σας ως έφηβους και όχι ως μικρά παιδιά. Έχουν τις ίδιες ανάγκες που έχετε και εσείς. Χρειάζονται μια πραγματική σχέση που θα μπορούν να μιλάνε και να τους ακούνε.

2) Συναισθηματική προσέγγιση

Τα παιδιά που διανύουν την εφηβεία εκτιμούν πολύ τη συναισθηματική προσέγγιση. Θα προτιμήσουν να τους ανοιχτείτε και να τους ζητήσετε τη βοήθεια σας παρά να τους υπενθυμίσετε πόσο διαφορετικοί ήσασταν εσείς στην ηλικία του και διορθώνοντας συνεχώς αυτά που κάνουν.

3) Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίρνει αποφάσεις

Είναι βασικό να ενθαρρύνετε το παιδί σας να λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις ενώ παράλληλα το διαπαιδαγωγείτε συναισθηματικά. Η λήψη αποφάσεων θα τα κάνει να νιώθουν υπεύθυνα και στη συνέχεια θα ωριμάσουν σταδιακά.

4) Εξασφαλίστε στα παιδιά σας ένα ασφαλή οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να συζητήσουν οτιδήποτε τους απασχολεί. Γίνετε ένα υγιή πρότυπο για το παιδί σας και ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του. Διδάξτε του τις αξίες και εφαρμόστε τις και εσείς αντίστοιχα σε εκείνο. Εάν κριθεί απαραίτητο μπορείτε να επισκεφτείτε έναν Ειδικό ώστε να βοηθήσει τον έφηβο να μιλήσει και τους γονείς να διαχειριστούν πιθανές επιθετικές συμπεριφορές.

5) Ενθαρρύνετε να μιλήσουν για τα συναισθήματα τους

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ανοιχτεί, να συζητήσει για τα συναισθήματα του και να νιώσει ασφάλεια. Διδάξτε βασικές αξίες όπως είναι η υπομονή, ο σεβασμός, η ανεκτικότητα κλπ δίνοντας εσείς ως γονείς το παράδειγμα μέσα στο σπίτι.

Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής (www.mandou.gr)
Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...