Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Τα είδωλα και οι ήρωες στην εφηβεία


    <p>Ένα από τα χαρακτηριστικά της εφηβείας είναι η τάση για φανατισμούς, για παθιασμένο θαυμασμό προς κάποιο πρόσωπο, για εγκάρδια αγάπη, αγάπη που αντικείμενα της μπορεί να είναι άτομα αντρικού ή γυναικείου φύλου, ανάλογα με τις ασταθείς συναισθηματικές ανάγκες.</p>

Αυτή η τάση που έχουν οι έφηβοι να εξιδανικεύουν ορισμένα άτομα οφείλεται στον αγώνα που προσπαθεί να προσδιορίσει τις συναισθηματικές του παρορμήσεις, την ατομικότητα του και τον ρόλο του.

Αν το πάθος της στιγμής είναι κάποιος ηθοποιός, το παιδί τον σέβεται σαν ήρωα και προσπαθεί να μιμηθεί τις κινήσεις του και τις εκφράσεις του. Αν πρόκειται για κάποια συμμαθήτρια του, νιώθει τρελά ερωτευμένος μαζί της. Οι φανατισμοί του είναι μικρής διάρκειας και η κατάρρευση του ειδώλου μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες ώρες.

Παρά τη σύντομη αυτή διάρκεια, τα συναισθήματα που αισθάνεται δεν είναι κάτι αστείο για εκείνον. Μια ειρωνική συμπεριφορά δεν τον βοηθάει κι αν προσπαθήσουμε να γελοιοποιήσουμε την κατάσταση μπορεί να κρύψει τα πάθη του και να τα εξιδανικεύσει αργότερα.

Η πραγματική βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά είναι να καταλάβουν την συμπεριφορά τους και να σεβαστούν τα συναισθήματα τους, όσο ασύμφωνα, σύντομα, επιπόλαια και έντονα είναι.

Οι φανατισμοί για πρόσωπα διάσημα, σημαντικά ή πρόσωπα του αθλητισμού, μπορεί να προκαλέσουν το γέλιο στους ενήλικες και μερικές φορές να τους ανησυχήσουν για την ονειροπόλα και έξω από την πραγματικότητα συμπεριφορά του παιδιού.

Αυτά τα φαινόμενα δεν είναι επικίνδυνα συμπτώματα, αντίθετα είναι εντελώς φυσιολογικά και επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Ο έφηβος τρομάζει στην ιδέα μήπως ερωτευτεί κάποια συνομήλικη του και συχνά ερωτεύεται ένα ενήλικο άτομο, κάτι που είναι συχνά ανέφικτο, εξιδανικεύοντας το. Ταυτίζεται με αυτό (αν είναι του ίδιου φύλου) ή μαθαίνει να γνωρίζει μέσα από αυτόν τον φανατισμό την ποιότητα του άλλου φύλου.

Σε άλλες περιπτώσεις το αντικείμενο του φανατισμού μπορεί να είναι κάποιος ενήλικας γνωστός εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος, ένας ενήλικας, στον οποίο το παιδί στηρίζεται ταυτιζόμενο με αυτόν ενώ ταυτόχρονα παλεύει για να είναι ανεξάρτητο.

Ένας συνειδητός και υπεύθυνος ενήλικας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα στην ωρίμανση του εφήβου, εφόσον αντιπροσωπεύει ένα πρότυπο για μίμηση στη συμπεριφορά, στον τρόπο που μιλάει, στις απόψεις, στις ιδέες κ.τ.λ.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...