Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Γονείς και έφηβοι: Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη σχέση και την επικοινωνία μεταξύ μας


    <p>Αν θεωρείτε δύσκολη υπόθεση την επικοινωνία με τον έφηβο γιο ή την έφηβη κόρη σας, σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολα τα πράγματα ακόμα και όταν η σχέση μεταξύ και των δυο σας είναι τελείως αρνητική.</p>

Ίσως να τους στέλνετε, ακόμα και άθελα σας, συνέχεια το μήνυμα ότι συμπεριφέρονται άσχημα και εκείνοι με τη σειρά τους να το αντιλαμβάνονται έτσι και να σας το ανταποδίδουν θεωρώντας ότι είστε κακοί γονείς.

Πώς ο έπαινος μπορεί να εξομαλύνει τη σχέση σας:

Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να αλλάξει η επικοινωνία μεταξύ σας, αλλά έχετε την θέληση, μη τα παρατήσετε. Όλα μπορούν να γίνουν. Ένα εύκολο βήμα είναι να αναζητήσετε τρόπους για να επαινείτε το παιδί σας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει κάτι σαν θαύμα, ειδικά όταν το παιδί δεν είναι καθόλου συνηθισμένο σε τέτοια συμπεριφορά από το μέρος σας.

Ο έπαινος θα λειτουργήσει καλύτερα όταν πρόκειται για κάτι συγκεκριμένο. Έτσι αρχίστε να ψάχνετε και να παρατηρείτε όλα τα καλά πράγματα που κάνει το παιδί σας και αξίζει να το επαινέσετε. Πολύ γρήγορα θα παρατηρήσετε μια μεγάλη ανάκαμψη στη σχέση σας.

Σκέψη και προσπάθεια για τον καλύτερο χειρισμό:

Δεν είναι εύκολο να μεταβείτε αμέσως από την αρνητική στάση σας σε μια θετική. Πρέπει όμως να βρείτε τρόπο να συγκρατείτε τα νεύρα και να αποφεύγετε τις εντάσεις σε καθημερινή βάση. Αν βρεθείτε σε μια κατάσταση που άλλη φορά σίγουρα θα σας έφερνε σε αντιπαράθεση με το παιδί σας, σκεφτείτε πρώτα πως μπορείτε να το χειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας δεν επιστρέψει στο σπίτι μέχρι την ώρα που είχατε συμφωνήσει, αντί νιώθετε θυμό την ώρα που περιμένετε, προσπαθήστε να σκεφτείτε τον καλύτερο τρόπο να το χειριστείτε. Κουβεντιάστε μαζί του και με ήρεμα λόγια δείξτε του να καταλάβει πως αυτό που έκανε δεν ήταν σωστό.

Πώς να χειριστείτε σωστά μια δύσκολη κατάσταση:

Σε καμία περίπτωση η συμπεριφορά αυτή δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με χαλαρότητα και να επιτραπεί με το σκεπτικό "Ας κάνουμε ότι δεν το ακούμε, δε θα το εννοεί". Οι έφηβοι έχουν ανάγκη από όρια και ζητάνε από εμάς να τους δείξουμε ότι περιμένουμε να μας σέβονται όπως τους σεβόμαστε και εμείς. Κοφτά και χωρίς ενδοιασμούς, αλλά και χωρίς μακροσκελή κηρύγματα, υπερβολές και δαιμονοποιήσεις, πρέπει να τους δείξουμε ότι δεν ανεχόμαστε αυτή τη συμπεριφορά.

Όλα τα παραπάνω δεν εγγυώνται μια γαλήνια και αρμονική συμβίωση, ιδιαίτερα με έναν/μια επαναστατημένο/η έφηβο/η. Ούτε εξασφαλίζουν ότι θα γίνουμε οι τέλειοι γονείς για εκείνους. Άλλωστε αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που έχουν ανάγκη, καθώς εφηβεία και τελειότητα είναι έννοιες διαμετρικά αντίθετες.

Η εφηβεία είναι περίοδος μετάβασης από την παιδική στην ενήλικη ζωή γεμάτη αλλαγές, αναταράξεις, απώλειες, μεταπτώσεις αλλά και σημαντικές κατακτήσεις. Είναι περίοδος έντονου προβληματισμού στις πιο ήπιες περιπτώσεις και τρομερής εξέγερσης και δυνατής σύγκρουσης στις πιο έντονες. Μέσα σε αυτή την ταραγμένη περίοδο θα βοηθούσε σημαντικά να διατηρήσουμε μερικές πόρτες ανοιχτές, οι οποίες να κρατούν ζωντανή τη σχέση και την επικοινωνία μεταξύ σας και να κρατάμε το χέρι του παιδιού μας όταν μας έχει ανάγκη. Να είμαστε πρόθυμοι να το στηρίζουμε και να είμαστε δίπλα ακόμα και στις χειρότερες στιγμές αυτής της δύσκολης περιόδου.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...