Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Αυτοεκτίμηση των εφήβων


    <p>Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τομείς που έχουν τεράστια συμβολή στο πόσο σίγουρος και με αυτοπεποίθηση είναι ένας έφηβος:</p>

  • Σχέση με τους φίλους
  • Σχέση και επικοινωνία με τους γονείς
  • Απόδοση στο σχολικό περιβάλλον
  • Απόδοση σε διάφορες δραστηριότητες

Και οι 4 κατηγορίες είναι πολύ σημαντικές και συνδέονται μεταξύ τους σε μεγάλο βαθμό.

Σχέση με τους φίλους:

Καθώς το παιδί σας περνάει από την παιδική ηλικία στην εφηβεία η σχέση με τούς φίλους αποκτάει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία πολύ για εκείνο. Πολύ πιθανόν είναι να νιώσετε πως η δική σας επιρροή αρχίζει να εξασθενεί και να μειώνεται. Το πώς το παιδί σας επικοινωνεί και αλληλεπιδρά με τους φίλους του, ίσως είναι και ο μεγαλύτερος παράγοντας που καθορίζει την αυτοπεποίθηση του.

Κάθε έφηβος λειτουργεί και σκέφτεται διαφορετικά. Μερικοί είναι ευτυχισμένοι με λίγους και καλούς φίλους και άλλοι αναζητούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κύκλο φίλων.

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις υπάρχουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν δυνατές φιλίες και πολύ εύκολα και γρήγορα να εξασθενήσουν. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να γίνει αυτό. Ένας μικρός λόγος είναι η ταχύτητα που διαφορετικά αναπτύσσεται κάθε έφηβος ανάλογα με τα επίπεδα ορμονών που έχει στο σώμα του.

Σε όλη αυτή τη περίοδο η επικοινωνία με το παιδί σας αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Ο προσανατολισμός από την πλευρά σας βοηθάει πάρα πολύ αν και οι περισσότεροι έφηβοι θέλουν μόνοι τους να διαχειριστούν όποιο πρόβλημα υπάρχει στη φιλία τους και να το αντιμετωπίσουν με τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Σε αυτό το στάδιο τα ενδιαφέροντα των εφήβων είναι πιο συγκεκριμένα. Έτσι οι πλειοψηφία των εφήβων ψάχνει να βρει παρέες και φίλους με παρόμοια ενδιαφέροντα με τα δικά του. Όπως γνωρίζετε την τελευταία δεκαετία οι τρόποι επικοινωνίας μέσω της τεχνολογίας παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι περισσότεροι έφηβοι επικοινωνούν μέσω κινητού και μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Παρ'όλο που μπορεί να έχετε δικαιολογημένες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση και κυρίως τη χρήση δικτυακών τόπων όπως είναι το Facebook, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτός ο τρόπος επικοινωνίας είναι πολύ σημαντικός στο πλαίσιο ομάδων φιλίας.

Σχέση με τους γονείς:

Η σχέση με το γιο η την κόρη σας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ακόμα και όταν εκείνοι δεν σας δείχνουν το τι ακριβώς αισθάνονται.

Το βασικότερο είναι ότι πάντα ψάχνουν τον σεβασμό από εσάς καθώς μεγαλώνουν σε ενήλικες. Αυτό μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για τους γονείς και είναι ένα πολύ λεπτό θέμα, γιατί οι έφηβοι επιζητούν συνήθως τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης με έναν ενήλικα ενώ στα μάτια πολλών ενηλίκων παραμένουν ακόμη παιδιά. Ωστόσο η προσέγγιση του παιδιού σας από εσάς μπορεί να είναι για εκείνο ασφυκτική και να νιώθει πίεση, καθώς αναζητεί διαρκώς την ελευθερία του.

Η σχέση μεταξύ σας μπορεί να γίνει πιο δυνατή όταν εξασκήσετε την ικανότητα σας να ακούτε τον όποιο προβληματισμό ή σκέψη του παιδιού σας. Σε αυτή την ηλικία δεν ζητούν από εσάς να τα ελέγχετε τη ζωή τους διαρκώς, αλλά θα έχετε ακόμα πολύ μεγάλη επιρροή αν καταφέρετε να δίνετε τις συμβουλές σας αφήνοντας το περιθώριο της επιλογής, δηλαδή να κρίνει εκείνο θέλει και μπορεί να τις ακολουθήσει ή όχι. Πιθανόν να υπάρχουν φορές που πρέπει να επιβάλλετε όρια από τη στιγμή που ζουν στο σπίτι σας.

Αν δείξουμε ένα υψηλό επίπεδο σεβασμού, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους. Αν δείξετε εμπιστοσύνη σε ότι προσπαθούν να καταφέρουν μόνοι τους θα τονώσετε την αυτοπεποίθηση τους, καθώς η επικύρωση και η επιβράβευση των ενεργειών τους από εσάς είναι πολύ σημαντική στην ψυχολογία τους.

Οι τακτικές προστριβές και διαφωνίες θα έχουν πολύ άσχημα αποτελέσματα ως προς την εμπιστοσύνη τους. Όσο πιο μικρός είναι ο έφηβος, τόσο πιο δύσκολο είναι για εσάς να βρείτε τρόπους και λόγους για να τον επιβραβεύετε. Έτσι αρχίστε να παρατηρείτε περισσότερο τις πράξεις του και τη συμπεριφορά του και όταν θεωρήσετε ότι αξίζει τον κόπο να το κάνετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Να θυμάστε πάντα ότι είναι ένας πολύ καλός λόγος που θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης τους και γενικότερα στο αίσθημα της ευημερίας μεταξύ σας.

Απόδοση στο σχολικό περιβάλλον:

Η καλή απόδοση στο σχολείο κερδίζει σίγουρα την εκτίμηση και τον σεβασμό των δασκάλων και των γονιών. Αυτό είναι πολύ θετικό για τον έφηβο, αλλά του δημιουργεί ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης να είναι διαρκώς αντάξιος των προσδοκιών σας και επίσης γνωρίζει πως η υψηλή απόδοση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση με τους συνομήλικούς του.

Η αύξηση των δραστηριοτήτων του και των ενδιαφερόντων του πολύ πιθανόν να αποσπάσει την προσοχή του από τα μαθήματα του σχολείου και από το σπίτι. Μια καλά ισορροπημένη εφηβική ζωή περιλαμβάνει το χρόνο τόσο για τη σχολική όσο και για την κοινωνική ζωή.

Οι σχολικές εργασίες αν είναι λόγος να επικρατεί πεδίο μάχης στο σπίτι, τότε θα πρέπει να επανεξετάσετε τη στρατηγική σας. Καθίστε και συζητήστε με το παιδί σας ανοιχτά για αυτό το θέμα που δυσχεραίνει τη σχέση σας και βρείτε μαζί τρόπους να το βοηθάτε και να το στηρίζετε, έτσι ώστε να μη νιώθει πως η εργασία για το σπίτι είναι καταναγκαστικό έργο. Αυτό δείχνει ότι είναι χρήσιμη για εσάς η συμβολή τους και έτσι θα έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους να εκπληρούν με τον καλύτερο τρόπο την συγκεκριμένη υποχρέωση τους.

Πολύ σημαντικό είναι να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες απέναντι σε αυτά που το παιδί σας μπορεί να πετύχει. Εάν έχετε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη είναι πολύ εύκολο να σκεφτεί το παιδί σας οτι για εσάς έχει αποτύχει. Η μεγάλη απόσταση μεταξύ σας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ως προς το θέμα της εμπιστοσύνης του.

Η υψηλή απόδοση δεν είναι το παν στη σχολική ζωή του. Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα και εφόσον το παιδί σας έχει υψηλή απόδοση σε θέματα που θεωρούνται λιγότερο ακαδημαϊκά, πρέπει να ψάχνετε πάντα αφορμές για να το επαινείτε και να το ενθαρρύνετε. Κάθε φορά που βλέπετε μια προσπάθεια βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει την απαραίτητη σημασία.

Απόδοση σε διάφορες δραστηριότητες:

Η καλή επίδοση σε μια δραστηριότητα, όπως στον αθλητισμό ή στη μουσική, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία ειδικά όταν ο έφηβος δεν τα καταφέρνει πολύ καλά στις φιλικές σχέσεις.

Ένας έφηβος που για παράδειγμα είναι καλός στον αθλητισμό μπορεί να προσελκύσει περισσότερο άτομα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Οι δραστηριότητες που ασχολείται ο έφηβος είναι ένας πού καλός λόγος για να δημιουργήσει φιλίες. Αυτό γίνετε ακόμα πιο εύκολο όταν εμπλέκονται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, δεδομένου ότι ήδη έχουν κάτι κοινό με άλλους εφήβους στην ομάδα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ένας έφηβος μπορεί να λάβει θετικά σχόλια από τους ενήλικες. Η επιβράβευση από εσάς ενισχύεται και από τα θετικά σχόλια που μπορεί να ακούσετε από τους προπονητές ή από άλλους ειδικούς. Η συνεισφορά σας εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική,

γι 'αυτό να δείχνετε όσο περισσότερο μπορείτε την υποστήριξη και την ενθάρρυνση σας. Εάν έχετε την ευκαιρία να είστε θεατής, κάντε ό,τι μπορείτε για να είστε εκεί. Ακόμη και όταν το παιδί σας αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι πολύ καλό σε αυτό που κάνει, τονίστε του τα καλά σημεία αντί να το κρίνετε.

Όταν επιλέγετε μια δραστηριότητα μη μένετε στα συνηθισμένα πρότυπα, π.χ. ότι μόνο το ποδόσφαιρο είναι για τα αγόρια. Τα αθλήματα που έχουν λιγότερο ανταγωνισμό δίνουν στο παιδί σας την ευκαιρία να φτάσουν στην επιτυχία ακόμα πιο εύκολα.

Ένας έφηβος μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του αρκετά εύκολα. Εσείς όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το υποστηρίξετε όσο περισσότερο μπορείτε.

Οι δραστηριότητες δεν χρειάζονται πάντα οργάνωση. Ακόμα και η δεξιότητα στο μπιλιάρδο ή στο μπόουλινγκ δεν πρέπει να σας φανούν κατώτερες.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...