Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ήβη. Πώς να το προετοιμάσετε για την αλλαγή.


    <p><strong>Η ήβη είναι το σύνολο των αλλαγών που χαρακτηρίζουν την μετάβαση από από την παιδική ηλικία στην ωριμότητα κάτω από φυσική όψη</strong>.</p>

Αυτή η αλλαγή πιθανότατα αρχίζει με την κυκλοφορία ορμονών που προκαλούν πολλές άλλες φυσιολογικές αλλαγές, από τις οποίες οι πιο φανερές είναι η έναρξη της λειτουργίας των γεννητικών αδένων, η γρήγορη ανάπτυξη του σώματος, η εμφάνιση τριχών στις μασχάλες και στην περιοχή της ήβης, ο σχηματισμός του σώματος που αρχίζει και παίρνει τη μορφή ενήλικα, η αλλαγή της φωνής.

Τα παιδιά πρέπει να είναι προετοιμασμένα για τις αλλαγές που θα γίνουν σε αυτά με την εμφάνιση της ήβης. Θα πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι όλοι αλλάζουν με τον ίδιο τρόπο, αν και μερικοί αναπτύσσονται αργότερα ή γρηγορότερα από άλλους. Όταν αρχίζει η ανάπτυξη είναι χρήσιμο να τα ενημερώσουμε για τις προοδευτικές αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα τους. Είναι σημαντικό επίσης για παράδειγμα τα κορίτσια να πληροφορούνται νωρίτερα όχι μόνο για την έμμηνο ρύση αλλά και για την πιθανή ανωμαλία των κύκλων τους πρώτους μήνες και τα αγόρια πρέπει να προετοιμάζονται για τις νυχτερινές ονειρώξεις και να σιγουρεύονται ότι αυτή η εμπειρία αποτελεί ένα φυσιολογικό μέρος της σεξουαλικής ωρίμανσης.

Είναι πάνω από όλα σημαντικό οι πληροφορίες να δίνονται στα παιδιά από τους γονείς ή από άλλους υπεύθυνους ενήλικες. Η ημιμάθεια και η ατμόσφαιρα μυστηρίου που δημιουργούνται γύρω από αυτά τα θέματα διεγείρουν τη σεξουαλική περιέργεια των εφήβων.

Τα παιδιά, αν και πολλές φορές διστάζουν ή δεν θέλουν να συζητήσουν, πρέπει να είναι πληροφορημένα για τη σεξουαλική τους ανάπτυξη που εκδηλώνεται με τις φυσιολογικές αλλαγές και τις καινούργιες αισθήσεις.

Αν μέχρι τώρα οι γονείς έχουν δεχθεί τις ερωτήσεις σχετικά με το σεξ ίσως τα παιδιά θα απευθυνθούν ξανά σε αυτούς για να πάρουν πληροφορίες. Οι έφηβοι μιλάνε επίσης πολύ για το θέμα αυτό περισσότερο με συνομήλικους και λιγότερο με τους γονείς. Αυτό αποτελεί μια μορφή αποσιώπησης που πρέπει να είναι σεβαστή.

Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες το παιδί επιθυμεί και έχει ανάγκη να μιλήσει για αυτά τα προβλήματα με τον πατέρα του ή την μητέρα του αν και δεν ξέρει πως να αρχίσει. Είναι δουλειά των γονιών να διαισθάνονται αυτές τις στιγμές και να κάνουν το παιδί τους να νιώσει άνετα. Και άλλοι ενήλικες μπορεί να βοηθήσουν, όταν για τα παιδιά είναι πιο εύκολο να απευθυνθούν και να εμπιστευθούν τα προβλήματά τους σε αυτούς παρά στους γονείς τους.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...