Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Επιλέγοντας τη σωστή νταντά


    <p>Για εκατομμύρια μητέρες στον κόσμο το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασφαλίζουν πως τα παιδιά τους μεγαλώνουν σε ασφαλές περιβάλλον σε καθημερινή βάση.</p>

Οι απαιτήσεις της δουλειάς και τα άτακτα ωράρια κρατούν τους γονείς μακρυά από τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουροι για το αν τα παιδιά τους έχουν την κατάλληλη φροντίδα στο σπίτι.

Επιπλέον οι μικροδουλειές που πρέπει να τακτοποιηθούν μετά το προγραμματισμένο ωράριο της εργασίας τους μειώνουν ακόμα περισσότερο τις ώρες που οι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους. Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για άλλους πολλούς., η μίσθωση μιας παραμάνας είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για τη σύγχρονη οικογένεια, και όταν συνοδεύεται με μια ικανοποιητική σχέση μεταξύ της νταντάς και της οικογένειας , οι γονείς είναι σε θέση να απολαύσουν έναν πιο χαλαρό ρυθμό στο σπίτι ο οποίος υποστηρίζεται και από ένα μεγάλο αίσθημα ασφάλειας.

Η παραπάνω λύση όμως είτε πρόκειται για λίγες ώρες είτε συμβαίνει σε καθημερινή βάση προβληματίζει τους γονείς σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών τους. Ενώ οι περισσότερες νταντάδες δεν θα μπορούσαν ποτέ να βλάψουν ένα μικρό παιδί ή να διαπράξουν μικροκλοπές στο σπίτι, ωστόσο , οι σπάνιες περιπτώσεις όπου τέτοια γεγονότα συμβαίνουν κάνουν ακόμα πιο προσεκτική την εξέταση για την επιλογή μιας νταντάς. Όταν η πρόσληψη και η αξιολόγηση μιας νταντάς γίνεται με μεγάλη προσοχή, οι οικογένειες αισθάνονται πιο σίγουρες και νιώθουν μεγαλύτερη ηρεμία.

Εκτιμήσεις κατά την επιλογή της νταντάς

. Αγαπάει και νοιάζεται για τα παιδάκια;

. Είναι έμπειρη;

. Είναι ευχάριστη και επικοινωνιακή;

. Είναι αξιόπιστη;

. Έχετε καλές συστάσεις;

. Έχουν ευέλικτο ωράριο;

. Οδηγεί και πόσο καιρό έχει το δίπλωμα;

. Εξετάζετε και οι εσείς οι ίδιες τα προσόντα και το ιστορικό των υποψήφιων νταντάδων.

. Έχουν γνώση σχετικά με τις πρώτες βοήθειες;

. Έχουν τα προσόντα για τη φροντίδα των παιδιών;

. Θα ζει μαζί σας;

. Πόσο μακριά μένει από σας και πως θα έρχεται;

. Μαγειρεύει; Θα μπορεί να φτιάχνει απλά γεύματα για το παιδί;

. Πόσο καιρό συνήθως εργάζεται σε κάθε οικογένεια;

. Καπνίζει;

. Ποιες μεθόδους πειθαρχίας χρησιμοποιεί;

. Έχει εμπειρία με παιδιά της ίδιας ηλικίας με τα δικά σας;

Μια δοκιμαστική περίοδος είναι απαραίτητη για να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας είναι ευχαριστημένα. Συζητήστε μαζί τους, ζητώντας τους να μιλήσουν για την ημέρα, για τα πράγματα που έκαναν μαζί της, τι έκαναν να διασκεδάσουν και γενικά πως ήταν η συμπεριφορά της απέναντι τους; Το να ξοδέψετε χρόνο μόνοι σας με την νταντά είναι επίσης σημαντικό, δεδομένου ότι μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίσετε την επαγγελματική της φύση λίγο καλύτερα. Μέσω αυτής της διαδικασίας μπορείτε να εκμαιεύσετε πολύτιμες πληροφορίες οι οποίες ίσως δεν θα εμφανίζονταν στις διαδικασίες ελέγχου.

Οι οικογένειες μπορούν επίσης να αναζητήσουν νταντάδες από εταιρίες ή άλλες επαγγελματικές οργανώσεις και φορείς. Οι εταιρίες αυτές παρέχουν συνήθως εκτεταμένους ελέγχους και μπορεί ακόμη και να επιβλέπουν την εκπαίδευση των νταντάδων.

Μία έρευνα σχετικά με το ιστορικό της υποψήφιας νταντάς είναι εξαιρετικά σημαντικό μέρος της εύρεσης του κατάλληλου ατόμου για τη δουλειά. Τα πρακτορεία συνήθως ενημερώνουν τις οικογένειες για το ιστορικό μιας νταντάς και παρέχουν υλικό το οποίο συχνά βοηθά, όμως είναι σημαντικό για τις οικογένειες να εξετάζουν και οι ίδιες τα προσόντα και το ιστορικό των υποψήφιων νταντάδων. Κάθε υποψήφια που δεν αναφέρεται σε προηγούμενες επαγγελματικές δραστηριότητες θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία.

Αντίθετα κάθε υποψήφια η οποία είναι άνετη στο να συζητά για προηγούμενες εμπειρίες της συνήθως σημαίνει πως δεν έχει τίποτα να κρύψει. Το να έρχεσαι σε επαφή με τους προηγούμενους εργοδότες, ακόμα και να ελέγχεται την ακρίβεια των πληροφοριών που σας δίνουν, είναι κάποια καλά μέτρα για να διασφαλίσετε ότι οι υποψήφιες νταντάδες είναι ειλικρινής μαζί σας και τα προσόντα τους είναι πραγματικά.

Αν έχετε τη δυνατότητα, καλό θα ήταν να έρθετε σε επαφή και να μιλήσετε με τις οικογένειες που είχαν προσλάβει την νταντά πριν από εσάς για να δείτε αν έμειναν ικανοποιημένοι. Καλό θα ήταν επίσης, να επισκεφθείτε την ίδια την εταιρεία από την οποία αναζητήσατε τη νταντά για να διαπιστώσετε και να βεβαιωθείτε αν πρόκειται για μια αξιόπιστη,επαγγελματική και καθιερωμένη εταιρεία.

Τι θα πρέπει να παρέχετε εσείς οι γονείς;

  1. Θα πρέπει να ορίσετε ένα σαφές πρόγραμμα και να συμφωνήσετε για τις ώρες που θα αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών σας. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει εκτός από το ωράριο και τα καθήκοντα που αναμένεται από αυτούς.
  2. Θα πρέπει να παρέχετε ένα καθαρό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον (αυτό θα πρέπει να ισχύει για τα παιδιά σας, έτσι κι αλλιώς).
  3. Ενημερώστε την νταντά για οποιαδήποτε από τις αλλεργίες των παιδιών σας και για τυχόν ιατρικές απαιτήσεις.
  4. Πρέπει να της παρέχετε όλα τα στοιχεία και όλες τις λεπτομερείς οδηγίες για το γιατρό και το νοσοκομείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  5. Προτείνετε και δείξτε της τα μέρη που τα παιδιά προτιμούν να επισκέπτονται και στα οποία μπορούν να παίζουν με ασφάλεια.
  6. Παρέχετε όλα τα κατάλληλα εκπαιδευτικά παιχνίδια και μέσα για τη διασκέδαση των παιδιών.

Τι θα πρέπει να παρέχει η νταντά στην οικογένειά σας;

  1. Φροντίδα σε ένα δομημένο περιβάλλον για την αρμονική ανάπτυξη των παιδιών σας.
  2. Ένα πρόγραμμα των επερχόμενων δραστηριοτήτων κάθε εβδομάδα.
  3. Ένα καθημερινό οργανωμένο σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει τις ιδέες για τη διασκέδαση, τη μάθηση και χαλάρωση.
  4. Τακτική ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των παιδιών σας μαζί με τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
  5. Η νταντά θα πρέπει να αισθάνονται άνετα με σας και είναι σε θέση να συζητηθούν τυχόν προβλήματα. Να έχετε επικοινωνία.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η πρόσληψη σωστής νταντάς δεν σημαίνει απαραίτητα να έχετε την καλύτερη νταντά από άποψη προσόντων αλλά αυτή που προτιμάτε εσείς και τα παιδιά σας.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...