Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Συμβουλές για γιορτές χωρίς παιδικά ατυχήματα

    Συμβουλές για γιορτές με ασφάλεια, δίνει η κ. Έφη Κουτσάκου, μέλος του δ.σ του σωματείου Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος.

Η κ. Κουτσάκου διευκρινίζει ότι όλα όσα αναφέρει, είναι η ενημέρωση που λαμβάνει το Σωματείο από παιδιατρικά νοσοκομεία, στα οποία παρατηρείται αύξηση παιδικών τραυματισμών, τις γιορτινές ημέρες.

Στολισμός δέντρου

Σχετικά με τον στολισμό του δέντρου η κ Κουτσάκου επισημαίνει: «Αυτές οι φανταχτερές πολύ όμορφες μπάλες του δέντρου, πολύ εύκολα γίνονται αιτία τραυματισμού για τα παιδιά, για αυτό καλό είναι να τις τοποθετούμε ψηλά στο δέντρο.

Τα φωτάκια του δέντρου πανέμορφα και αυτά, καταλήγουν όμως σε κάποια πρίζα. Προσοχή στις πρίζες και στα ηλεκτρικά καλώδια, γιατί πάντοτε υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και σε πολλά παιδάκια αρέσει να τα ανάβουν και να τα σβήνουν και να ασχολούνται και με την πρίζα. Πρέπει οι γονείς να είναι πάρα πολύ προσεχτικοί, γιατί το παιδί δεν ξέρει τον κίνδυνο».

Μεγάλη προσοχή θέλουν αυτές οι πολύχρωμες μεγάλες και φανταχτερές πλαστικές σακούλες, λέει η κ Κουτσάκου.« Θέλει προσοχή να μην αφήνουν οι γονείς τα παιδιά να παίζουν με τις σακούλες, γιατί βάζουν καμιά φορά μέσα το κεφαλάκι τους και υπάρχει φόβος ασφυξίας»

Δώρα

Τα παιχνίδια ενώ προσφέρουν μεγάλη χαρά στα παιδιά, μπορούν να γίνουν αιτία πολύ σοβαρών ατυχημάτων αναφέρει η κ. Κουτσάκου. «Πρέπει να πηγαίνουμε σε εξειδικευμένα μαγαζιά, στα οποία υπάρχουν πωλητές για να μας καθοδηγήσουν, για την επιλογή ενός δώρου σε σχέση με την ηλικία του παιδιού. Επίσης πρέπει να ελέγχουμε την ποιότητα του παιχνιδιού πριν το αγοράσουμε, αν είναι σωστά συναρμολογημένο, αν δεν σπάει εύκολα, αν είναι βαμμένο με τοξικά χρώματα. Όταν αγοράζουμε μπογιές, μαρκαδόρους, πλαστελίνες, πρέπει να ελέγχουμε αν στη συσκευασία αναγράφεται ότι δεν είναι τοξικές. Επίσης,πρέπει να ελέγχουμε αν τα παιχνίδια περιέχουν εύφλεκτα υλικά».

Για παιδάκια κάτω των τριών

«Όταν αγοράζουμε κρεμαστά παιχνίδια που προορίζονται για κούνιες π.χ πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλή, τονίζει η κ. Κουτσάκου. « Και το κορδόνι να μην είναι πολύ μακρύ. Να μην έχει πρόσβαση ένα μωρό σε αυτά.

Ακόμη σε παιδιά αυτής της ηλικίας δεν δίνουμε παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομματάκια, γιατί τα βάζουν στο στόμα τους. Πολλές φορές πνίγονται. Πάρα πολλά παιδιά φτάνουν στα νοσοκομεία και οι γιατροί προσπαθούν και όχι πάντα επιτυχώς, να τους βγάλουν κάτι που τους έχει εμποδίσει, τους έχει στενέψει το λαιμό. Ακόμη τα παιχνίδια με μακριά μαλλιά, με γούνα είναι επικίνδυνα για αυτές τις ηλικίες και μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό».

Για μεγαλύτερα παιδιά

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια πρέπει να δίνονται οπωσδήποτε σε παιδιά άνω των δέκα ετών, αλλά όταν χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι ένας ενήλικας παρών, προτρέπει η κ. Κουτσάκου. «Επίσης καλόν είναι να αποφεύγουμε τα αεροβόλα ως δώρα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς ιδιαίτερα στα μάτια. Όταν αγοράζουμε ποδήλατο, σκέιτμπορντ ή πατίνια, καλό είναι να αγοράζουμε και το κράνος μαζί, ή κάποιο άλλο εξοπλισμό ασφαλείας, όπως π.χ τα φώτα και το κουδούνι για το ποδήλατο ή μια ανακλαστική ζώνη».

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού

Τα παιχνίδια δεν πρέπει να είναι σκορπισμένα στο πάτωμα ή στις σκάλες αν υπάρχουν, γιατί προκαλούν σοβαρά ατυχήματα και για τα παιδιά και για έναν ενήλικα, μας εξηγεί η κ. Κουτσάκου.«Τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στα παιχνίδια των μεγαλύτερων παιδιών, γιατί και αυτά μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για ένα μικρό παιδάκι».

Καραμέλες και ποτά

«Τις καραμέλες πολύ εύκολα ένα παιδάκι μπορεί να τις καταπιεί και να πνιγεί. Επίσης, τα οινοπνευματώδη και τα προϊόντα του καπνού πρέπει πάντοτε να βρίσκονται σε σημεία που να μην τα φτάνουν τα μικρά παιδιά, διότι παρατηρούνται δηλητηριάσεις από αυτά», καταλήγει η κ. Κουτσάκου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...