Μερικές φορές - αλλά σίγουρα όχι πάντα - η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αρκετά κοινά προβλήματα που προκαλούνται από τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς είναι η ανωορρηξία και οι διαταραχές της εμμηνορρυσίας.
Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να εμποδίσει την ωορρηξία, ανατρέποντας την ισορροπία των φυσικών αναπαραγωγικών ορμονών του σώματος. Ένας τρόπος για να καταλάβετε αν κάνετε ωορρηξία είναι να χρησιμοποιήσετε τα τεστ ωορρηξίας μας και να δείτε αν κορυφώνεται η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH), υπεύθυνη ορμόνη για την ωορρηξία, η οποία διεγείρει τις ωοθήκες για να απελευθερώσουν ένα ωάριο. Εάν υπάρχει πάρα πολύ ή πολύ λίγη θυρεοειδική ορμόνη, η ωορρηξία δεν μπορεί να συμβεί. Θυμηθείτε... ακόμα κι αν έχετε κανονική περίοδο, μπορεί να μην κάνετε ωορρηξία.
Επιπλέον, μερικές γυναίκες βιώνουν μια σύντομη ωχρινική φάση. Η ωχρινική φάση είναι το χρονικό πλαίσιο μεταξύ της ωορρηξίας και την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Η ωχρινική φάση πρέπει να διαρκεί φυσιολογικά από 13 έως 15 ημέρες - για να «γαλουχήσει» ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Μια σύντομη ωχρινική φάση μπορεί να προκαλέσει στειρότητα φαινομενικά, όμως στην πραγματικότητα είναι αποτυχία να διατηρήσει ένα γονιμοποιημένο ωάριο.
Οι επιστήμονες που ερευνούν σε βάθος το θέμα λένε ότι οι μηχανισμοί του θυρεοειδούς που επηρεάζουν τη γονιμότητα δεν είναι 100% γνωστοί σε αυτούς, όμως σίγουρα τα προβλήματα της λειτουργίας του θυρεοειδούς επηρεάζουν τη γονιμότητα. Για παράδειγμα, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει αύξηση στην προλακτίνη, την ορμόνη που επάγει και διατηρεί την παραγωγή του μητρικού γάλακτος σε μια γυναίκα μετά τον τοκετό. Η περίσσεια προλακτίνη έχει αρνητική επίδραση στη γονιμότητα, μερικές φορές εμποδίζει την ωορρηξία και μερικές φορές προκαλεί ακανόνιστη ή απούσα έμμηνο ρύση. Η αύξηση της προλακτίνης μπορεί να προκληθεί από την αύξηση μιας ορμόνης του υποθαλάμου που ονομάζεται TRH (ή ορμόνη απελευθερώσεως θυροτροπίνης) που διεγείρει την υπόφυση για να απελευθερώσει προλακτίνη και TSH.
Μερικές γυναίκες με υποθυρεοειδισμό έχουν επίσης πολυκυστικές ωοθήκες ή κύστες στις ωοθήκες, τα οποία εμποδίζουν την ωορρηξία ή προκαλούν προβλήματα γονιμότητας.
Όλα αυτά ακούγονται άσχημα κι έτσι μια γυναίκα θα αναρωτιόταν αν αξίζει τον κόπο να προσπαθεί και πώς τελικά θα αυξήσει τις πιθανότητές της να μείνει έγκυος.
Ναι, αξίζει τον κόπο η προσπάθεια, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές ιστορίες με αίσιο τέλος! Δεν πρέπει να σκέφτεστε ότι είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία, απλά ότι χρειάζεται μια μικρή προετοιμασία προκειμένου να ξεκινήσετε την προσπάθεια για εγκυμοσύνη.
Πρώτα απ' όλα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πότε θα πρέπει να προσπαθήσετε για σύλληψη. Πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι οι τιμές της TSH 3 mIU/L, 4 mIU/L, ή και 5 mIU/L είναι απόλυτα αποδεκτές σε μια γυναίκα που προσπαθεί να μείνει έγκυος. Γενικά οι φυσιολογικές τιμές για μια μη έγκυο γυναίκα είναι από 0.4 μέχρι 5.0 mU/L. Από κει και πέρα, στο πρώτο τρίμηνο είναι από 0.1 μέχρι 2.5 mIU/L, στο δεύτερο τρίμηνο από 0.2 μέχρι 3.0 mIU/L και στο τρίτο τρίμηνο από 0.3 μέχρι 3.0 mIU/L.
Γενικά η TSH καλό είναι να διατηρείται σε ένα επίπεδο μεταξύ 1 mIU/L και 2 mIU/L, προκειμένου να βοηθηθείτε με τη σύλληψη και αργότερα με τη διατήρηση της εγκυμοσύνης.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο