Μετάβαση σε περιεχόμενο

...διατροφη,fitness,υγεια...


mama_xina

Recommended Posts

Bασικά στοιχεία ενός ισορροπημένου ημερήσιου διαιτολογίου:

Η σαλάτα πρέπει να συνοδεύει κάθε μας γεύμα γιατί μας φουσκώνει και χορταίνουμε γρηγορότερα. Προτιμούνται οι πράσινες σαλάτες εποχής.

Το κρέας να μη συνοδεύεται από φέτα.

Τα ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες να μην τρώγονται με ψωμί.

Να πίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι την ημέρα χαμηλό σε λιπαρά. Δεν υπάρχει λόγος να είναι πλήρες. Είναι περιττές θερμίδες.

Όχι πάνω από μία φέτα ψωμί στο γεύμα.

Τρώμε λίγο και συχνά για να μη νιώσουμε έντονα το αίσθημα της πείνας και φάμε περισσότερη ποσότητα.

Τα ενδιάμεσα γεύματα να είναι φρούτα ή χυμοί, κριτσίνια, ροφήματα, καρότα, παξιμάδια και πολύ λιγότερο γλυκίσματα, αναψυκτικά, γαριδάκια κ.τ.λ.

Το δείπνο να είναι τουλάχιστον 3 ώρες προ ύπνου και όσο το δυνατόν ελαφρύτερο, ώστε να προλάβει ο οργανισμός να το χωνέψει.

Σε κάθε σαλάτα δεν ξεπερνάμε τα 2-3 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο.

Αποφεύγουμε τα τηγανητά, το τσιγάρισμα και τα βαριά φαγητά.

Προσπαθούμε να σηκωνόμαστε από το τραπέζι λίγο πριν αισθανθούμε τελείως πλήρεις. Υπολογίζουμε μια φυσιολογική μερίδα και δεν ξαναγεμίζουμε το πιάτο μας.

Καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Το νερό βοηθάει στην καλή όψη του δέρματος, των μαλλιών , την καλή λειτουργία των νεφρών κ.α

Προσπαθούμε να τρώμε σε συγκεκριμένες ώρες.

Να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων μπροστά στην τηλεόραση ή κάνοντας οτιδήποτε άλλο. Αφιερώστε χρόνο στο φαγητό σας. Τρώγοντας αργά τρώμε λιγότερο.

Να μασάτε καλά την τροφή, ώστε ο οργανισμός να νιώθει συντομότερα κορεσμό και να διευκολύνεται και η πέψη.

Χρησιμοποιούμε μικρά πιάτα.

Πίνουμε άφθονο νερό στη διάρκεια της ημέρας.

Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι κενές θερμίδες. Προτιμούμε το κρασί.

Δε βάζουμε στο τραπέζι το αλάτι την ώρα που τρώμε

.

Αποφεύγουμε να αγοράζουμε γλυκά και διάφορα σνάκς (γαριδάκια κτλ) για πρόληψη παρεκτροπών.

Προσπαθούμε να είμαστε τακτικοί στις ώρες φαγητού.

Αποφεύγουμε τον ύπνο μετά το γεύμα. Να μεσολαβήσει τουλάχιστον 1 ώρα.

Αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα με κάθε τρόπο π.χ, ανεβαίνουμε με τις σκάλες, περπατάμε περισσότερο,κ.α

Αποφεύγουμε γεγονότα και περιστάσεις που μας οδηγούν στην υπερκατανάλωση τροφίμων. Το άγχος και τις ανησυχίες μη τις συνδέεται με την πρόσληψη τροφής.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Διατροφή για Μαθητές & Γονείς

Η σχολική χρονιά έχει αρχίσει πια για τα καλά. Η καλή διατροφή και το υγιεινό πρωινό είναι απαραίτητα για επιτυχημένες ημέρες, με παιδιά ΚΑΙ γονείς σε εγρήγορση!

Διαβάστε παρακάτω μερικές έξυπνες συμβουλές για να βγείτε νικητές στο παιχνίδι της διατροφής!

- Εξοπλίστε το ψυγεία και τα ντουλάπια σας για ένα γρήγορο και υγιεινό πρωινό. Αγοράστε τυρί με χαμηλά λιπαρά σε ατομικές μεριδούλες, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά σε διάφορες γεύσεις, φρούτα π.χ. μπανάνες, δημητριακά ολικής άλεσης σε διάφορες γεύσεις, ψωμί για τοστ ολικής άλεσης, φυστικοβούτυρο ή μελί με ταχίνι, πορτοκάλια ή 100% φρέσκο χυμό.

Αν δεν είστε “πρωινοί τύποι” πάρτε το πρωινό σας λίγο αργότερα στο σχολείο (π.χ. 1 μπανάνα και 1 ατομική συσκευασία δημητριακών ολικής άλεσης ή 1 τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα) ή στο γραφείο για τους γονείς.

- Φροντίστε να προετοιμάζετε το κολατσιό των παιδιών στο σπίτι τις περισσότερες φορές την εβδομάδας. Προσπαθείστε να συμπεριλάβετε όλες τις ομάδες τροφίμων. Φτιάξτε τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και ντομάτα ή μαρούλι, δώστε στο παιδί κομμένα καροτάκια και αγγουράκια, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και μια ατομική συσκευασία γάλα.

- Επιλέγετε τα τρόφιμα που αγοράζετε με προσοχή. Διαβάζετε τις ετικέτες με τα συστατικά και τις διατροφικές πληροφορίες στις συσκευασίες. Πολλά σνακ για παιδιά (π.χ. μπισκοτάκια), μπάρες δημητριακών και χυμοί περιέχουν πολλές θερμίδες, ζάχαρη, βλαβερά λιπαρά και συντηρητικά ακόμη και αν διαφημίζουν ότι είναι κατάλληλα για τα παιδιά.

Οργανωθείτε! Αγοράστε σακουλίτσες, τάπερ ή τρόφιμα σε ατομικές μερίδες! Πακετάρετε το κολατσιό των παιδιών από την προηγούμενη και φροντίστε να έχετε μόνο υγιεινές επιλογές στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας. Η κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ (π.χ. μπισκότα, κρουασάν, πατατάκια, συσκευασμένοι χυμοί) και γλυκών φρόντιστε να αποτελεί εξαιρετική περίπτωση και αποφύγετε να αποθηκεύετε τέτοιου είδους τρόφιμα στο σπίτι!

Ακουλουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και θα βγείτε νικητές στο παιχνίδι της διατροφής αυτή τη σχολική χρονιά!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μωρά και ταμπεραμέντο

Είναι όλα τα μωρά ίδια τον πρώτο καιρό από τη γέννηση; Μήπως έχουν ιδιαίτερη προσωπικότητα, εμφανή από τις πρώτες ήδη ημέρες της ζωής;

Η επιστήμη έχει αποφανθεί υπέρ του δεύτερου. Τα μωρά δείχνουν από νωρίς την προσωπικότητά τους, για όποιον έχει μάτια να τη δει. Το ταμπεραμέντο είναι μια χρήσιμη έννοια για τους γονείς. Τους βοηθάει να κατανοήσουν από νωρίς τις ιδιαιτερότητες του παιδιού τους. Το ταμπεραμέντο αναφέρεται στο χαρακτηριστικό τρόπο που κάθε μωρό αντιδρά στο περιβάλλον του.

Πιο συγκεκριμένα:

Έχει σταθερούς βιολογικούς κύκλους, μπαίνει εύκολα σε ρουτίνα; Από τη μια υπάρχουν μωρά που γρήγορα συνηθίζουν σε συγκεκριμένες ώρες ύπνου ή φαγητού και λειτουργούν με το ρολόι. Από την άλλη πολλά βρέφη, ακόμη και μετά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, έχουν ασταθή ωράρια, δεν πεινούν και δεν κοιμούνται ποτέ την ίδια ώρα της ημέρας.

Πως αντιδρά σε νέα ερεθίσματα; Στη μια άκρη του φάσματος τα μωρά αποδέχονται εύκολα κάθε τι καινούργιο. Στην άλλη άκρη βρίσκει κανείς βρέφη που τείνουν να αντιδρούν και να απορρίπτουν καινούργια πρόσωπα και καταστάσεις.

Πόσο γρήγορα προσαρμόζονται; Κάποια βρέφη δεν δείχνουν κανένα σημάδι άγχους σε διαφορετικό περιβάλλον. Κάποια άλλα αναστατώνονται μόλις αλλάξει η ρουτίνα τους, μπουν στο αυτοκίνητο για ένα ταξίδι ή βρεθούν σε άλλο σπίτι.

Πόσο ενεργό κινητικά είναι το μωρό μας; Μερικά φαίνεται να αρκούνται να παρατηρούν τον κόσμο με ένα βλέμμα εσωτερικό, χωρίς έντονες κινήσεις. Άλλα δεν στέκονται ακίνητα ποτέ, χτυπούν χέρια και πόδια, προσπαθούν να γραπώσουν ό,τι βρεθεί μπροστά τους.

Πόσο έντονα πρέπει να είναι τα ερεθίσματα για να προκαλέσουν αντίδραση του μωρού μας; Στη μια άκρη βρίσκονται τα μωρά που ανησυχούν ή ενοχλούνται μόνο σε έντονο θόρυβο, ομιλία, μετά από ιδιαίτερη κούραση. Στην άλλη άκρη βρίσκονται βρέφη που ταράζονται με το παραμικρό άγγιγμα, με την παραμικρή φωνή, με μια αλλαγή πάνας.

Πόσο έντονα τείνει να αντιδρά το μικρό μας; Στη μια πλευρά του φάσματος διακρίνει κανείς μωρά που κλαίνε λίγο και ήπια, δεν ‘απαιτούν’, δε φωνάζουν. Τα βρέφη της άλλης πλευράς τραβούν την προσοχή από ημερών, έχουν έντονα ‘θέλω’ που αν δεν απαντηθούν άμεσα μετατρέπονται σε κραυγές.

Ποια είναι η συνήθης διάθεση του μικρού σας; Τα μωρά της μιας άκρης φαίνονται συνεχώς χαρούμενα, γελαστά, θετικά. Τα μωρά της άλλης άκρης κλαίνε με το παραμικρό, γκρινιάζουν και γελούνε σπάνια.

Πόσο εύκολα αποσπάται η προσοχή του μωρού σας; Κάποια μικρά στυλώνουν από νωρίς τα μάτια τους σε ό,τι τα ενδιαφέρει και ακούνε τις κουβέντες μας καρφωμένα. Κάποια άλλα μετακινούνται συνεχώς από το ένα ερέθισμα στο άλλο, δεν στέκονται για δευτερόλεπτο.

Πόσο επίμονο είναι το μωρό μας; Ένα βρέφος θα βάλει τα δυνατά του να πιάσει το κρεμαστό αρκουδάκι με το χεράκι του και θα το προσπαθήσει με υπομονή και επιμονή για πολλά λεπτά. Ένα άλλο μετά από λίγα μόλις δευτερόλεπτα θα νευριάσει που δε μπορεί να το πιάσει ή θα μεταφέρει το ενδιαφέρον του αλλού.

Έρευνες δείχνουν ότι τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού είναι λίγο-πολύ σταθερά, εμφανή από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής και δεν τροποποιούνται εύκολα από τους γονείς και το περιβάλλον του.

Σε τι μπορεί να βοηθήσει ένα γονιό η γνώση της έννοιας του ταμπεραμέντου;

Αν μελετήσουμε το παιδί μας σε σχέση με τα παραπάνω θα το γνωρίσουμε καλύτερα και θα μπορέσουμε να προβλέπουμε με περισσότερη επιτυχία τις αντιδράσεις του. Θα κατανοήσουμε και θα αποδεχτούμε κάποια κομμάτια της προσωπικότητας του παιδιού μας χωρίς να νιώθουμε υπεύθυνοι ότι εμείς τα προκαλέσαμε με τις ενέργειές μας.

Η έννοια της ιδιαιτερότητας και της μοναδικότητας του κάθε μωρού θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε άστοχες συγκρίσεις: ‘Γιατί δεν αντιδρά όπως ο μεγαλύτερός μου γιος;’, ‘Γιατί δεν κοιμάται ήσυχα όλο το βράδυ όπως το μωρό του γείτονα’, ‘Γιατί είναι τόσο δύσκολο παιδί;’ που αυτόματα οδηγούν σε ενοχές: ‘Τι κάνω λάθος;’

Τέλος είναι σημαντικό να προσαρμόσουμε όσο μπορούμε τους χειρισμούς και την συμπεριφορά μας στα χαρακτηριστικά του μικρού μας. Αν προσδοκούμε ένα εντελώς διαφορετικό παιδί και το χειριζόμαστε ως τέτοιο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστούν στην πορεία προβλήματα επικοινωνίας, συμπεριφοράς, συναισθηματικά. Αν το μωρό μας έχει τάση για χαοτικούς βιορυθμούς κι εμείς είμαστε φανατικοί οπαδοί της αυστηρής ρουτίνας θα προκύψει μια δυσαρμονία, μια εναντίωση και διάσταση που μόνο προβλήματα θα μας φέρει στο μέλλον.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Κάπνισμα και παιδί

Στην Ελλάδα το κάπνισμα μεταξύ των εφήβων είναι συχνότερο από ποτέ, αν και υπάρχει πλέον η επαρκής γνώση ότι οδηγεί σε καρκίνο, καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες και αγγειακά επεισόδια. Δυστυχώς σήμερα εμφανίζεται η τάση να παραμένει σταθερή η αναλογία των εφήβων αγοριών νέων καπνιστών και να αυξάνει η αναλογία των κοριτσιών που πρωτοκαπνίζουν.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι μαθητές αρχίζουν να καπνίζουν συνήθως για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους:

· Για να μιμηθούν τους γονείς τους ή τους δασκάλους τους.

· Για να αποδείξουν ότι μεγάλωσαν.

· Για να κάνουν ό,τι και οι φίλοι τους και να μην αισθάνονται απομονωμένοι στις παρέες τους.

· Γιατί πέφτουν θύματα καλοστημένων διαφημίσεων.

· Γιατί δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωσή τους για τις συνέπειες του καπνίσματος.

Επομένως, οι παράγοντες που οδηγούν τα παιδιά στο κάπνισμα είναι πολλοί και δρουν σε πολλαπλά επίπεδα: περιέργεια, αίσθηση ανεξαρτησίας, προσπάθεια αυτοεπιβεβαίωσης, εξασφάλιση εκτίμησης από την παρέα, κοινωνικοποίηση. Τα περισσότερα παιδιά καπνίζουν διότι αυτό τα βοηθά να ξεπερνούν το stress της εφηβικής ηλικίας. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να παρουσιάσει ο γονιός εναλλακτικούς μηχανισμούς απόρριψης του τσιγάρου στο παιδί του. Πρέπει να του εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους του απαγορεύει το κάπνισμα και να το προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα έχει εκ μέρους του εάν συνεχίσει αυτή του τη συνήθεια. Μια έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον καρκίνο, τις καρδιακές προσβολές και τα υπόλοιπα. Άρα πρέπει ο γονιός να ρίξει το βάρος στα πιο άμεσα αποτελέσματα του καπνίσματος: δύσοσμη αναπνοή, κίτρινα δόντια, μυρωδιά τσιγάρου στα μαλλιά και τα ρούχα, εύκολη κόπωση και βήχας.

Παρ’ όλα αυτά , πολλοί γονείς εξακολουθούν να μη δείχνουν την απαραίτητη προσοχή και σοβαρότητα στην αντικαπνιστική τους προσπάθεια. Εάν οι γονείς κάνουν πολύ σαφείς στα παιδιά τους τις προσδοκίες τους, αυτά στο τέλος θα συμμορφωθούν με τις οδηγίες τους, παρ’ ότι στην αρχή μπορεί να εκφρασθούν με θυμό ή αγανάκτηση για τις γονεϊκές συμβουλές. Οι γονείς πρέπει να είναι βέβαιοι ότι εάν καπνίζουν οι ίδιοι, τα παιδιά τους δεν θα δώσουν καμία προσοχή στις προειδοποιήσεις τους για το δικό τους κάπνισμα. Έχει επίσης βρεθεί ότι εάν οι γονείς καπνίζουν, τα παιδιά τους θα ξεκινήσουν το κάπνισμα κλέβοντας από τα δικά τους τσιγάρα.

Το πρώτο μέρος από το οποίο οι γονείς θα ξεκινήσουν τις προσπάθειές τους είναι το σπίτι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοντέλο συμπεριφοράς τα μεγαλύτερα αδέλφια, οι φίλοι ή άνθρωποι τους οποίους τα παιδιά θαυμάζουν. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν καπνίζουν.

Επίσης είναι σημαντικό τα παιδιά να μετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, αθλητικές ή άλλες. Διότι εάν έχουν κάτι να κάνουν έχουν λιγότερο χρόνο για να καπνίσουν. Ακόμη, οι περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες προωθούν ή συμβαδίζουν με έναν αντικαπνιστικό τρόπο ζωής.

Τέλος το σχολείο μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καπνίσματος. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα το λυπηρό φαινόμενο η πλειονότητα των καθηγητών να καπνίζει στο σχολείο ακόμη και μπροστά στους μαθητές τους μόνο παράδειγμα προς μίμηση δεν μπορεί να αποτελέσει. Διότι το κάπνισμα στην εφηβική ηλικία ξεκινά και ως μία μιμητική ενέργεια με την οποία ο έφηβος προσπαθεί να επιβεβαιωθεί στον εαυτό του και τον κοινωνικό του περίγυρο. Το κάπνισμα των καθηγητών του, μαζί με το κάπνισμα των γονέων του, αποτελεί αναμφίβολα μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις ώθησης προς την παγίωση του δικού του καπνίσματος.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το κάπνισμα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο παιδείας που διακρίνει μία κοινωνία ως σύνολο, αλλά και αποτελεί ένδειξη σεβασμού προς τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους γύρω μας. Μόνο έτσι θεωρώντας το κάπνισμα μπορούμε να αντισταθούμε στον ορυμαγδό της διαφήμισης και της έντεχνης προώθησης του τσιγάρου και να προστατέψουμε και τα παιδιά μας. Άλλωστε αυτό το τελευταίο είναι κάτι που τους το οφείλουμε.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Αντιμετώπιση διάρροιας και εμετού

Το κύριο πρόβλημα που χρειάζεται προσοχή είναι η μεγάλη απώλεια υγρών.

Η καλή θεραπεία αρχίζει με ξεκούραση του στομάχου και του εντέρου .

Δεν είναι απαραίτητο να χορηγούμε τροφές και υγρά όταν το παιδί έχει τάση για εμετό ή κάνει εμετό.

Αρχικά δίνουμε μόνο υγρά σε μικρές ποσότητες (κουτάλι γλυκού ή σούπας) σε μικρά χρονικά διαστήματα (κάθε 10-15 λεπτά). Αν συνεχίσει να κάνει εμετό αραιώνουμε τα διαστήματα (μισή-μία ώρα). Εφόσον σταματήσουν οι εμετοί αυξάνουν προοδευτικά οι ποσότητες.

Προσοχή οι μεγάλες ποσότητες υγρών που θα δοθούν γρήγορα, θα προκαλέσουν εμετό.

ΔΕΝ δίνουμε Γάλα, λεμονάδα, πορτοκαλάδα (όξινα)

ΔΙΝΟΥΜΕ Νερό με ηλεκτρολυτικά διαλύματα

Χυμό ή κομπόστα μήλο ή μπανάνα

Τσάι με ζάχαρη

Αναψυκτικά

Σούπες, Φρυγανιές, Παξιμάδια, Κρακεράκια

Σταδιακά: Πουρέ πατάτας, ρύζι, μακαρόνια

Μετά 48 ώρες εμπιστευθείτε την όρεξή του.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Εάν ο άρρωστος συνεχίσει να κάνει εμετούς και μετά 5-8 ώρες παρά τη δίαιτα καλέστε το γιατρό σας. Το ίδιο θα κάνετε εφόσον επιμένουν οι διάρροιες ή το επιβάλλει η γενική κατάσταση του.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμβουλές για τη διατροφή των παιδιών σας

Τι χρειάζεται για να γίνει ιδανική η διατροφή των παιδιών σας:

1.Μείωση των θερμίδων από ζωϊκό λίπος. Αντικαταστήσετε το βούτυρο με λάδι.

2.Αύξηση των τροφών με σύμπλοκους υδατάνθρακες αντί ζάχαρης, όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, όσπρια, πατάτες.

3.Αύξηση των φυτικών ινών στο διαιτολόγιο, όπως φρούτα, λαχανικά. Δύο φρούτα την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα!

4.Σημαντική μείωση κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φωσφόρο, όπως σοκολάτες, κακάο, γαριδάκια, τσιπς, αναψυκτικά.

5.Κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε σίδηρο με εμπλουτισμένο γάλα και δημητριακά.

6.Μην προσκολληθείτε σε μια τροφή όσο θρεπτική και να είναι.

7.Συνηθίστε το παιδί να τρώει για να επιβιώσει και όχι για να αρρωστήσει.

8.Δώστε του την ευκαιρία να πεινάσει.

9.Μην απαγορεύετε αυστηρά καμιά τροφή, η απαγόρευση την κάνει πιο ελκυστική

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Ραμόνα, ευχαριστούμε για τις συμβουλές!!!!!!!!!

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε φέτα με το κρέας;

Όσο για την τηλεόραση, εγώ τις περισσότερες φορές μπροστά στην τηλεόραση τρώω!!!!!!! Βαριέμαι πολύ να τρώω στο τραπέζι!!!!!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

εχει να κανει με τους σωστους συνδιασμους τροφιμων!

οταν βλεπουμε τηλεοραση την ωρα που τρωμε...τοτε δεν καταλαβαινουμε ποτε αν χορτασαμε οποτε καταναλωνουμε περισσοτερη τροφη,επισης δεν μασαμε σωστα!

μακρυααααα απο την τηλεοραση λοιπον!!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

7 απλοί τρόποι για να βελτιώσεις την αυτοπεποίθησή σου

Η πραγματική αυτοπεποίθηση είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου - μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό του και προς τους άλλους. Είναι σημαντικός παράγοντας στις σχέσεις, στη δουλειά, στην υγεία.

Σημαίνει ότι μπορείς να είσαι ρεαλιστικά και δημιουργικά σε επαφή με τον κόσμο των δυνατοτήτων σου και των ταλέντων σου. Σημαίνει ότι πιστεύεις ότι ο εαυτός σου αξίζει, ότι έχεις εμπιστοσύνη στις πραγματικές σου ικανότητες και ότι έχεις επίγνωση των ορίων σου. Μπορείς έτσι να βιώνεις με πληρότητα την καθημερινότητά σου, να επιτυγχάνεις τους στόχους σου και να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες σου. Η πολύ χαμηλή ή η πολύ υψηλή αυτοπεποίθηση πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται σε ρεαλιστικά κριτήρια και μπορεί να είναι επιζήμια για τον εαυτό σου ή/και τους άλλους. Αυτό μπορεί να βελτιωθεί ή και να θεραπευτεί με πολλούς τρόπους.

Παρακάτω προτείνω επτά τρόπους που σύμφωνα με έρευνες βοηθούν στην βελτίωση της αυτοπεποίθησης και άρα της ποιότητας που βιώνεις τη ζωή σου και τον εαυτό σου στην καθημερινότητα.

1. Η αυτοπεποίθηση - και η βελτίωσή της - έχει άμεση σχέση με την ενθάρρυνση και την αποδοχή. Απέφευγε ανθρώπους ή καταστάσεις που είναι τοξικά για εσένα και που καλλιεργούν αμφιβολίες για τον εαυτό σου, τις πράξεις σου και τις δυνατότητές σου π.χ. με συνεχόμενη στείρα ή/και αρνητική κριτική, συνεχή έμφαση στα ‘λάθη’ ή κάθε είδους υποτίμηση. Κάποιες φορές αυτό πιθανόν να συμβαίνει και από την εσωτερική σου φωνή, όταν αυτή σε επικρίνει. Μπορείς να μάθεις να κατασιγάζεις αυτή τη φωνή και μια πιο εποικοδομητική θετική φωνή να αρχίσει προοδευτικά να ‘παίρνει’ περισσότερο τον λόγο. Συνήθως είναι θέμα προσπάθειας και εξάσκησης.

2. Εντόπισε ή ξαναθυμήσου πράγματα που σου αρέσει να κάνεις και συνήθως είσαι καλός/ή σε αυτά. Κάθε άνθρωπος έχει τουλάχιστον ένα ταλέντο σε κάτι με τρόπο μοναδικό. Ίσως χρειαστεί λίγη παραπάνω προσπάθεια για να το ‘ξεσκεπάσεις’ ή να το ‘ξεσκονίσεις’ και να το καλλιεργήσεις. Ένας τρόπος για να το κάνεις είναι για παράδειγμα να είσαι ανοιχτός στο να δοκιμάσεις κάτι που θα ήθελες να κάνεις ή να ξανακάνεις αλλά ποτέ δεν το προσπάθησες στην πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να είναι π.χ. ένα άθλημα, ένα ταξίδι, ένα χόμπι. Η συνεχής αναβολή για κάτι που θέλεις και μπορείς συνήθως συμβάλει στην μείωση της αυτοπεποίθησης.

3. Προσπάθησε σε συστηματική βάση να κάνεις κάτι θρεπτικό για ‘σενα. Αυτό μπορεί να είναι π.χ. μια βόλτα στην φύση, ένας καφές ή ένα δείπνο με έναν καλό φίλο, ένα μασάζ, το να αγοράσεις ένα δώρο για τον εαυτό σου. Το να κάνεις συστηματικά κάτι θρεπτικό για εσένα συνήθως βοηθάει στο να είσαι σε συνεχή επαφή με τον εαυτό σου και στο να μπορείς να αναγνωρίζεις και να ικανοποιείς τις ανάγκες σου. Αυτό συντελεί σημαντικά στο να έχεις πραγματική αυτοπεποίθηση αλλά και στο να εξελίσσεσαι γνωρίζοντας κάτι καινούριο και θρεπτικό για τον εαυτό σου.

4. ‘Υπάρχει αρκετή για όλους!’. Όσο περίεργο κι αν μπορεί να ακούγεται κάποιες φορές οι άνθρωποι αποφεύγουν να πιστεύουν στον εαυτό τους επειδή άλλοι άνθρωποι γύρω τους δεν πιστεύουν κι εκείνοι στον εαυτό τους - έχουν δηλαδή προβλήματα αυτοπεποίθησης. Έτσι, μπορεί να πιάνεις καμιά φορά τον εαυτό σου να αισθάνεται ντροπή επειδή είσαι καλός σε κάτι ή ‘βλάκας’ επειδή οι άλλοι δεν μπορούν να το αναγνωρίσουν. Μην αφήνεις κάτι τέτοιο να σου στερεί την δική σου πίστη στις ικανότητές σου – ο καθένας μπορεί να αποκτήσει ή/και να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή του εφόσον το θελήσει και το προσπαθήσει. Τις περισσότερες φορές είναι θέμα επιλογής, απόφασης και εξάσκησης.

5. Αποδεσμεύσου από το ‘τέλειο’. Το ‘τέλειο’ είναι εχθρός της αυτοπεποίθησης. Το να θέτεις υπερβολικά υψηλά κριτήρια ή στόχους σε εσένα ή και στους άλλους είναι συνήθως ένας καλός τρόπος να νιώσεις απογοήτευση. Κάτι τέτοιο συνήθως μειώνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στις δυνατότητές μας. Το να έχεις πραγματική αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει ότι ‘κάνεις κάτι τέλεια’, συνήθως σημαίνει ότι επιλέγεις να ‘κάνεις κάτι’ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει. Πώς θα αισθανόσουν αν σου έλεγαν ότι η έννοια ‘λάθος’ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει; Υπάρχουν απλά δρόμοι και μονοπάτια που κάποιες φορές δεν σε οδηγούν εκεί που θέλεις.

6. ‘Τον εαυτό σου τον έχεις πάντα μαζί σου’. Το να έχεις πραγματική αυτοπεποίθηση σημαίνει ότι συμπεριφέρεσαι και στον εαυτό σου με αγάπη και αποδοχή. Τα επίπεδα αυτοπεποίθησης δεν είναι κάτι παγιωμένο αλλά μεταβάλλονται. Ωστόσο, μην αφήνεις τα επίπεδα της αυτοπεποίθησής σου να εξαρτώνται και να καθορίζονται σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό από τους άλλους ή από τις εξωτερικές συνθήκες γύρω σου. Μπορείς να βάλεις ένα όριο και να υποσχεθείς στον εαυτό σου πως ‘ό,τι και να συμβεί θα προσπαθήσω όσο πραγματικά μπορώ να μην ξεπεράσω αυτό το όριο’. Για παράδειγμα, ‘δεν θα σταματήσω να βλέπω τους φίλους μου επειδή χωρίζω’ ή ‘δεν θα αναβάλω να κάνω τη βόλτα μου ή την γυμναστική μου επειδή είχα μια κακή μέρα στη δουλειά’ ή ‘θα συνεχίσω την προσπάθεια να βρω την δουλειά ή την σχέση που θα ήθελα ανεξάρτητα από το αν οι ως τώρα οι προσπάθειές μου δεν απέδωσαν όσο θα ήθελα.’ Θύμισε στον εαυτό σου ότι αν εσύ δεν είσαι καλά θα χρειαστείς περισσότερη προσπάθεια για να αντεπεξέλθεις σε μια δύσκολη κατάσταση.

7. Εσύ επιλέγεις! Αυτοί είναι μόλις επτά τρόποι από τους πάρα πολλούς που θα μπορούσαν να προταθούν. Διαβάζοντας αυτό το άρθρο ίσως να έχεις σκεφτεί και άλλους, δικούς σου τρόπους, που βοηθούν καλύτερα εσένα να καλλιεργήσεις και να βελτιώσεις την αυτοπεποίθησή σου. Η επιλογή του για το πώς θα το κάνεις - εφόσον το θέλεις - είναι δική σου. Απλά ίσως χρειαστεί να το σκεφτείς, να ψάξεις και να βρεις την καταλληλότερη διαδρομή γα ‘σενα. Μπορεί αυτό να γίνει μέσα από ένα άθλημα, από σεμινάρια, από ομάδες, από ατομική θεραπεία, από ένα ταξίδι. Σημασία έχει ότι μπορείς

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μπα, εγώ το ρυθμίζω (έτσι λέω δηλαδή), αφού σχεδόν πάντα μπροστά στην τηλεόραση τρώω!!!!!!!!! Αν και, τώρα που το σκέφτομαι, όταν τρώω στο τραπέζι, μπορεί να τρώω και λιγότερο, αφού είναι και οι γονείς μου και μου κόβεται η όρεξη!!!!! ;)

Δηλαδή, δε γίνεται κρέας με γαλακτοκομικά; Στην Κύπρο όλοι τρώνε γιαούρτι σχεδόν με όλα τα φαγητά.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

δεν ειπαμε γενικως οχι στα γαλακτοκομικα με το κρεας!

βασικα να ξερεις οτι τα γαλακτοκομικα χωριζονται σε ζυμωμενα και μη.

δηλαδη... το γαλα ειναι ενα προιον το οποιο δεν εχει υποστει καμμια "επεξεργασια! γιαυτο καλο ειναι να πινουμε κανονικο και οχι επεξεργασμενο light

ο γιαουρτι και το τυρι εχουν υποστει "ζυμωση" για να φτασουν στην μορφη που τα τρωμε...το καθενα διαφορετικη.

καλο ειναι να κανουμε την διαδικασια του φαγητου...σαν ιεροτελεστια! ετσι τσιμπολογαμε λιγοτερο αφου εχουμε κατανοησει τι φαγαμε και ποσο!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Ο ρόλος της ψυχολογίας στην απώλεια βάρους- αλλάζοντας τον τρόπο που τρεφόμαστε

Πολλοί από εμάς μπορεί να έχουν κάνει δίαιτα με ή χωρίς αποτέλεσμα, και ακόμα «παλεύουν» με το βάρος τους. Είτε χάνουμε γρήγορα και ξαναπαίρνουμε το βάρος, είτε δυσκολευόμαστε να το διατηρήσουμε σε επίπεδα που να μας ευχαριστούν. Γιατί η απώλεια βάρους δεν είναι πάντα επιτυχημένη;

Συνήθως κάνουμε μια δίαιτα μόνοι ή με κάποια καθοδήγηση για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα. Αν δεν έχουμε διδαχτεί κάποιες τεχνικές, όταν τελειώνει η δίαιτα επανερχόμαστε στον τρόπο που τρεφόμασταν πριν, με την προσθήκη δυστυχώς των κιλών που χάσαμε. Αυτό συμβαίνει επειδή χάνουμε βάρος χωρίς να έχουμε μάθει να τρώμε σωστές τροφές και χωρίς να έχουμε ουσιαστικά αλλάξει τις συνήθειες διατροφής που μας οδήγησαν στην αύξηση του βάρους εξαρχής. Κάνουμε μια επιφανειακή προσπάθεια, χωρίς να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα από τη ρίζα του.

Τι μπορούμε να αλλάξουμε;

Ο τρόπος που τρεφόμαστε θεωρείται μια συμπεριφορά. Η συμπεριφορά αυτή επειδή επαναλαμβάνεται για αρκετό διάστημα, συντηρεί ένα συγκεκριμένο βάρος. Για να αλλάξει λοιπόν ο τρόπος που τρεφόμαστε και συνεπώς το βάρος μας, θα πρέπει να αλλάξει αυτή η συμπεριφορά. Πώς ξεκινάμε να αλλάξουμε κάποια συμπεριφορά;

Για να κατανοήσουμε τι πρέπει να αλλάξει στη συμπεριφορά υπό αλλαγή, θα πρέπει αρχικά να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά αυτή. Ξεκινάμε κάνοντας μια καταγραφή του τι τρώμε, των ποσοτήτων που τρώμε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τρώμε για μια εβδομάδα. Παρατηρώντας προσεκτικά αυτό το ημερολόγιο καταγραφής εύκολα ανακύπτουν κάποια μοτίβα, όπως το ότι τρώμε πολύ φαγητό το βράδυ, μπροστά στην τηλεόραση ή ότι τσιμπολογάμε στη δουλειά.

Αν παρατηρήσουμε το ημερολόγιο καταγραφής, μπορεί να ανακαλύψουμε ότι κάποιες τροφές που καταναλώνουμε δεν είναι τόσο υγιεινές ή ότι ενώ είναι υγιεινές το βάρος μας αυξάνει. Και στις δύο περιπτώσεις καλό θα είναι να απευθυνθούμε σε κάποιο διαιτολόγο που θα μας υποδείξει τι είναι κατάλληλο να τρώμε για την ηλικία, το φύλλο, το βασικό μεταβολισμό μας και τις καύσεις που κάνουμε.

Αν, εκτός των μη υγιεινών τροφών, παρατηρήσουμε ότι πολύ συχνά τρώμε παραπάνω χωρίς να πεινάμε λόγω άγχους, στενοχώριας ή άλλων συναισθημάτων, θα πρέπει με τη βοήθεια ειδικού να βρούμε άλλους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων αυτών εκτός του φαγητού. Αν παρατηρήσουμε ότι συχνά χάνουμε τον έλεγχο όταν τρώμε τότε επίσης χρειαζόμαστε τη βοήθεια ειδικού ψυχολόγου. Εάν δεν ελεγχθούν οι παραπάνω συμπεριφορές, η απώλεια του βάρους θα είναι προσωρινή μέχρι να αρχίσουμε ξανά να τρώμε για λόγους άλλους εκτός της πείνας.

Αν λοιπόν στόχος μας είναι η απώλεια βάρους και ο γενικότερος έλεγχος του βάρους, τότε είναι σημαντικό πέρα από μια ισορροπημένη υποθερμιδική διατροφή να αλλάξουμε και τους λόγους που μας έφτασαν εκεί. Πώς λοιπόν προχωρούμε αφού έχουμε εντοπίσει τις προβληματικές συμπεριφορές στον τρόπο διατροφής μας;

Θέση στόχων

Πολλοί από εμάς επιθυμούν να χάσουν βάρος. Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικά προβλήματα που χρειάζεται να αλλάξουν στη διατροφή του, οπότε οι στόχοι θα είναι διαφορετικοί για τον καθένα αλλά πάνω απ’ όλα εφικτοί. Κάποιοι διατροφικοί στόχοι για παράδειγμα μπορεί είναι οι εξής:

ξεκινάμε πάντα την ημέρα μας τρώγοντας πρωινό

αδειάζουμε το ψυγείο και τα ράφια από παχυντικά σνακ που τα έχουμε για τα παιδιά ή για κάποια επίσκεψη, γιατί στο τέλος τα τρώμε εμείς

φροντίζουμε το γεύμα να συνοδεύεται πάντα από λαχανικά

κάνουμε την ημέρα 5-10’ παραπάνω κίνηση από αυτή που κάναμε συνήθως

Από αυτούς τους στόχους που έχουμε θέσει, ξεκινάμε από αυτόν που μας φαίνεται πιο απλός. Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες και αυτό ισχύει και τώρα. Η επανάληψη της καινούργιας συμπεριφοράς θα βοηθήσει στον να μπορούμε να την εφαρμόσουμε ευκολότερα. Όταν λοιπόν έχουμε πετύχει το στόχο και έχουμε υιοθετήσει μια καινούργια υγιή διατροφική συμπεριφορά, προχωράμε στον επόμενο στόχο και ούτω καθ’εξής. Οι γνώσεις για τη σωστή διατροφή καθώς και η εκμάθηση διαφορετικών χειρισμών των καταστάσεων, βοηθούν στην απώλεια του βάρους αλλά και στη διατήρηση του, ακριβώς επειδή αλλάζουμε τον τρόπο και τις συνήθειες της διατροφής μας. Οι καλές συνήθειες προστατεύουν το βάρος μας και μας δίνουν λύση σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις όπως είναι οι γιορτές, τα τραπέζια κτλ.

Η υγιής διατροφική συμπεριφορά και η ισορροπημένη διατροφή που σέβεται τις ενεργειακές και κοινωνικές μας ανάγκες είναι εφόδια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Έχοντας μια υγιή διατροφή και καλές συνήθειες απαλλάσσουμε τον εαυτό μας από τη συνεχή ρουτίνα δίαιτα-στέρηση-τέλος δίαιτας-αύξηση βάρους που μας κουράζει, είναι αναποτελεσματική και συχνά θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να χάσετε βάρος, αποφύγετε να κάνετε άλλη μια δίαιτα, ας κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα και ας κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και παίρνοντας σωστές αποφάσεις για έναν υγιή τρόπο ζωής.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Οι «τροφές» της Ψυχής: Απλότητα, Συγχώρεση & Αγάπη

Οι άνθρωποι αναρωτιούνται πως πρέπει να είναι, τι πρέπει να κάνουν για να γεμίσουν από αγάπη. Η απάντηση βρίσκεται μόνο σε μια λέξη: τίποτα. Η σωστή διαδικασία είναι να ξεχάσεις ότι νομίζει ότι πρέπει να είσαι, και να επιτρέψεις στην αληθινή σου φύση να ανέβει με ηρεμία στη επιφάνεια.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε σένα και τον Θεό. Όπως ακριβώς και σε μια λίμνη, μετά από την ανατάραξη του λασπώδους βυθού της, τα νερά γίνονται πάλι διάφανα.

Δεν υπάρχει τίποτα που χρειάζεται να κάνεις. Μόνο να είσαι. Για να θρέψεις την ψυχή σου πρέπει να αφεθείς, να εμπιστευτείς την ύπαρξή σου. Όταν όμως αναφέρομαι στην τροφή της ψυχής, οι άνθρωποί ρωτούν: «πως γίνεται αυτό; Με διαλογισμό; Με τον χορό, με την προσφορά στους άλλους ανθρώπους;».

Η απάντηση είναι ναι, αν όλα αυτά τρέφουν το πνεύμα σας και σας επιτρέπουν να ξεπεράσετε την αγωνία σας για την εξωτερική σας εικόνα. Όμως, η πραγματική ευτυχία έρχεται μόνο όταν η καρδιά μας είναι ανοιχτή. Όπως ισχύει και το ανάποδο: Η μεγαλύτερη δυστυχία προέρχεται από την συνεχή κι ατέρμονη επιθυμία. Και η πιο πραγματική αίσθηση ειρήνης πηγάζει μόνο μέσα από την ύπαρξή μας.

Το πιο σοβαρό εμπόδιο για την καλλιέργεια της ψυχής είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Επειδή δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, μένουμε αγκιστρωμένοι και εγκλωβισμένοι στην παγίδα της άνεσης και της ευκολίας. Εξαλείφουμε όσο περισσότερο πόνο μπορούμε από τη ζωή μας, και καταλήγουμε στριμωγμένοι σε μια γωνιά που την ονομάζουμε: ασφάλεια. Η αλήθεια είναι ότι η «ασφάλεια» είναι το λιγότερο ασφαλές πνευματικό μονοπάτι που μπορεί κάνεις να ακολουθήσει στην πορεία της αυτοπραγμάτωσης. Οδηγεί αποδεδειγμένα στην πνευματική νάρκωση και στον θάνατο. Συνήθως είμαστε απροετοίμαστοι όταν έρχεται η ώρα του θανάτου μας. Έχουμε αφήσει τον εαυτό μας να ζήσει πολύ λίγο...

Προκειμένου να προσφέρουμε στον εαυτό μας ότι αυτός χρειάζεται, πρέπει να είμαστε σε θέση να τον φροντίζουμε. Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι δεν μπορούμε να δώσουμε αγάπη παρά μόνο αν είμαστε έτοιμοι να τη αποδεχτούμε. Και η ικανότητα μας να δεχτούμε την αγάπη στηρίζεται στην ικανότητα μας να αισθανθούμε, αφού μόνο μέσα από τα συναισθήματα μας μπορούμε να δεχτούμε την στήριξη των άλλων, κι έτσι να την προσφέρουμε κι εμείς στους άλλους.

Το μυαλό μας κάνει όπως ακριβώς ένα χάμστερ στον τροχό: τρέχει όλο και γρηγορότερα, χωρίς στην πραγματικότητα να καταλήγει πουθενά.

Μόλις κανείς συνειδητοποιήσει ότι το μυαλό του στέλνει κάθε τόσο αναμενόμενα και συνήθη μηνύματα που δεν χρειάζεται να τα παίρνει και τόσο στα σοβαρά, τότε μόνο είναι ελεύθερος να επιστρέψει στον τρόπο λειτουργίας της ψυχής.

Στα εργαστήρια αυτογνωσίας συχνά κάνω την εξής ερώτηση: «Αν η σημερινή μέρα ήταν η τελευταία σας μέρα πάνω στη γη, πως θα επιλέγατε να την περάσετε;». Στη συντριπτική πλειοψηφία η απάντηση είναι: «έκανα ότι μπορούσα για να αγαπήσω τους άλλους και να προσφέρω κάτι στον κόσμο με την φροντίδα και τη συμπόνια μου». Παρ’ όλα αυτά όμως η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από μας δεν αντιμετωπίζουμε έτσι την καθημερινή μας ζωή.

Πιστεύουμε λανθασμένα ότι με το να κάνουμε χρήματα, ή να αποκτήσουμε ένα ακριβό αυτοκίνητο θα μας κάνει ευτυχισμένους. Έτσι, αντί να ζούμε στο παρόν, σκεφτόμαστε συνεχώς την επόμενη στιγμή.

Αν τελικά επιλέξουμε να θρέψουμε την ψυχή μας, αυτό θα σημαίνει ότι αναγνωρίσαμε ποιος είναι προορισμός μας: να συγχωρούμε και να αγαπάμε. Αν και φαίνεται απλό, σίγουρα δεν είναι εύκολο. Μέχρι τη στιγμή που θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε ότι το παρόν είναι ο μόνος χρόνος που υπάρχει, και μέχρι να συγκινηθούμε με την ακινησία της στιγμής, η απλότητα θα μοιάζει μια δύσκολη ιδέα.

Όταν μάθουμε να κάνουμε επιλογές που θρέφουν την ύπαρξή μας, τότε θα είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε ότι η ουσία της ζωής μας είναι η αγάπη, και η συγχώρεση είναι το κλειδί της ευτυχίας μας

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

10+1 κλασικές απορίες σχετικά με το βάρος και το αδυνάτισμα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Είναι αλήθεια ή μύθος το γεγονός (που υποστηρίζουν) πολλοί άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους, ότι δε μπορούν να αδυνατίσουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Φράσεις όπως «εγώ δε μπορώ με τίποτα να αδυνατίσω» ή «η ζυγαριά δε πέφτει με τίποτα, και τίποτα να μην τρώω» είναι φράσεις που ακούμε συχνά. Είναι όμως αυτό αλήθεια ή είναι απλώς ένας μύθος και μία απλή δικαιολογία; Μπορεί να είναι και τα δύο.

Αλήθεια μπορεί να είναι

1) για άτομα που έχουν κάποιο πρόβλημα μεταβολισμού, που θα δούμε παρακάτω, αλλά και

2) για άτομα που έχουν κάνει κατά καιρούς πολλές, εξαντλητικές και επίπονες δίαιτες. Ταάτομα αυτά υποβάλουν τον εαυτό τους σε πολύ χαμηλών θερμίδων και απίστευτα περιορισμένης ποικιλίας φαγητών δίαιτες. Μετά από τις αποτυχημένες ή πρόσκαιρα επιτυχημένες αυτές προσπάθειες τα άτομα αυτά συνειδητοποιούν πως κάθε καινούργια «απόπειρά» τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ειδικά άτομα που έχουν παρουσιάσει μεγάλες αυξομειώσεις βάρους, πάνω από το 10% του συνολικού τους βάρους (φαινόμενο γιο-γιο όπως επίσημα αποκαλείται) ανακαλύπτουν πως κάθε φορά δυσκολεύονται και πιο πολύ να χάσουν έστω και ένα μικρό αριθμό κιλών.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι παραπάνω δίαιτες το μόνο που καταφέρνουν να επιτύχουν είναι να «κουράσουν» το σώμα τους, κάνοντας το μεταβολικά λιγότερο ενεργό. Αυτό σημαίνει γιατί ότι το σώμα τους αποκτά μεγαλύτερο ποσοστό λίπους και συγχρόνως λιγότερο μυϊκή μάζα, και γίνεται λιγότερο ικανό για καύσεις.

Μύθος μπορεί να είναι για τα άτομα που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, και τα οποία απλώς βλέπουν την προσπάθειά τους να μην αποδίδει όπως και όσο αυτοί θα ήθελαν. Και είναι συχνό φαινόμενο, τα άτομα που επιθυμούν να χάσουν κάποια κιλά, επειδή ακριβώς το θέλουν πάρα πολύ, αλλά και επειδή συχνά κάποιοι επιτήδειοι τους «παραπλανούν» με αστήρικτες υποσχέσεις, να έχουν πραγματικά παράλογες προσδοκίες. Έτσι όταν συνειδητοποιήσουν ότι η διαδικασία της απώλειας κάποιου βάρους δεν είναι ούτε εύκολη ούτε τόσο «ξεκούραστη» όσο κάποιοι θέλουν να την παρουσιάζουν, φτάνουν αυθαίρετα στο συμπέρασμα πως «ότι και να κάνουν δεν μπορούν να αδυνατίσουν»!!. Πάντα όμως πίσω από αυτή την φαινομενική αδυναμία κρύβονται κάποια συγκεκριμένα αίτια.

2) Ποια είναι τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας και νομίζουμε ότι τρώμε κάτι ελαφρύ, ενώ συχνά στην πραγματικότητα καταναλώνουμε θερμιδογόνα γεύματα; Υπάρχουν «απαγορευμένες» τροφές;

Τα σημαντικότερα λάθη είναι:

1) δε κάνουμε τακτικά γεύματα και συσσωρεύουμε όλες τις έστω μειωμένες θερμίδες της ημέρας σε ένα ή δύο γεύματα, που συχνά καταναλώνουμε μετά το απόγευμα

2) τρώμε τροφές που αποτελούν πηγές «κρυφού» λίπους, όπως σνακ, τυριά, μαγιονέζες και άλλα προϊόντα τύπου light (που δεν είναι πάντα διαιτητικά), ξηρούς καρπούς και άλλες που σε μικρές ποσότητες δίνουν ένα σημαντικό ποσό θερμίδων και μάλιστα κυρίως από λίπος

3) δεν έχουμε ποικιλία στα γεύματα μας και καταναλώνουμε όλο τις ίδιες τροφές

4) τσιμπολογούμε ανάμεσα στα κύρια γεύματα, καταναλώνοντας θερμίδες, που δεν «καταγράφονται» από τον εγκέφαλο μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο εγκέφαλος ρυθμίζει τόσο την όρεξη όσο και τον κορεσμό μας με ειδικά κέντρα του π.χ. κέντρο πείνας, δίψας, κορεσμού.

5) περιοριζόμαστε σε κατανάλωση κρεάτων, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων αφήνοντας από έξω σημαντικές ομάδες τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα δημητριακά

6) τρώμε γρήγορα και πολλές φορές παράλληλα με κάτι άλλο π.χ. διάβασμα εφημερίδας, τηλεόραση, οδήγηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη στέλνουμε το σωστό ερέθισμα στον εγκέφαλο μας και να μην καταγράφεται το σωστό μήνυμα. Το φαγητό μας πρέπει πάντα να είναι κύρια και όχι παράλληλη και δευτερεύουσα δραστηριότητα

7) προτιμούμε να αυξήσουμε την ενεργειακή μας κατανάλωση παρά να μειώσουμε την προσλαμβανόμενη ενέργεια, που είναι και το πιο σωστό.

Οι κύριες «απαγορευμένες» τροφές είναι όσες παρέχουν πολλές και άχρηστες θερμίδες, κυρίως μέσα από κατανάλωση ζάχαρης και λίπους. Τροφές δηλαδή όχι τόσο αναγκαίες στον οργανισμό, που το βαραίνουν με ενέργεια, χωρίς να το χορταίνουν αρκετά.

3) Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις της βουλιμίας;

Βουλιμικές τάσεις δεν παρουσιάζουν βέβαια μόνο τα υπέρβαρα ή τα παχύσαρκα άτομα, αλλά και τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Μπορούμε όμως να πούμε ότι είναι πιο συχνές στους εκπροσώπους της πρώτης κατηγορίας.

Η βουλιμία είναι ένα «ξέσπασμα» μιας κακής ψυχολογικής κατάστασης. Μια αντίδραση του οργανισμού όταν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, στον αισθηματικό, τον οικονομικό, τον επαγγελματικό ή άλλο τομέα της κοινωνικής δραστηριότητάς. Τότε το άτομο αδυνατώντας να δώσει μία λύση σε αυτό το πρόβλημα, μεταθέτει όλο το άγχος, τη νευρικότητα και συχνά την αίσθηση της αποτυχίας στο φαγητό. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι ότι και το πρόβλημα παραμένει άλυτο, αλλά παράλληλα με την φυσιολογική αύξηση του βάρους προστίθεται ακόμα ένα. Δημιουργείται λοιπόν ένας φαύλος κύκλος που τις περισσότερες φορές, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη και έγκαιρη παρέμβαση και βοήθεια, οδηγεί σε αδιέξοδες καταστάσεις.

4) Υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. θυρεοειδής) που δυσκολεύουν ή εμποδίζουν την απώλεια βάρους; Ποια είναι αυτά και με ποιο τρόπο επιδρούν στον οργανισμό;

Πέρα από τις παραπάνω περιπτώσεις όπου είναι δύσκολη ή αδύνατη η απώλεια βάρους λόγω κάποιων βασικών λαθών, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου υπάρχουν κάποιες παθολογικές διαταραχές που οδηγούν σε παθολογικές μορφές παχυσαρκίας και κάνουν δύσκολη την μείωση του βάρους. Αυτές οι διαταραχές συνδέονται κυρίως με το θυρεοειδή αδένα, τον παραθυρεοειδή αδένα καθώς και με τον υποθάλαμο. Ο υποθυρεοειδισμός, η μειωμένη δηλαδή έκκριση των ορμονών του αδένα (κυρίως της ορμόνης Τ3-τριϊωδοθυρονίνη) είναι η πιο συνηθισμένη, αλλά όχι τόσο όσο πολλά άτομα πιστεύουν, διαταραχή που έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα το χαμηλό ρυθμό καύσεων του οργανισμού. Επίσης, παθολογικές καταστάσεις που δυσκολεύουν την απώλεια βάρους είναι: σπάνια σύνδρομα όπως το σύνδρομο Cushing, το μεταβολικό σύνδρομο, σπάνιες βλάβες του υποθαλάμου, όπου βρίσκονται τα κέντρα της πείνας και της όρεξης, και μερικές άλλες που έχουν επίσης σαν αποτέλεσμα να κάνουν σώμα να έχει πιο περιορισμένες καύσεις. Βέβαια ποτέ δε πρέπει να ξεχνούμε τα γενετικά αίτια της παχυσαρκίας και τον κληρονομικό παράγοντα, που παίζει και αυτός σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα και την αποδοτικότητα της δίαιτας.

5) Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι «λιμοκτονούν» αλλά είτε παχαίνουν είτε δε μπορούν να χάσουν τα επιπλέον κιλά τους. Που μπορεί να οφείλεται; Μήπως περιπίπτουν σε σοβαρά διατροφικά λάθη;

Πράγματι πολύ συχνές είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων, που ενώ είναι συνεχώς σε δίαιτα, είτε δε μπορούν να χάσουν είτε ακόμα παίρνουν και βάρος. Αυτό δεν είναι ένα ανεξήγητο φαινόμενο.

Συνήθως η κύρια αιτία είναι ο λανθασμένος τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να χάσουν βάρος. Όλες οι δίαιτες που κατά καιρούς κυκλοφορούν με τίτλους όπως «αστραπή», «θαυματουργή», «χημική» και πολλούς άλλους, δυστυχώς το μόνο που καταφέρνουν είναι να μειώσουν όπως είπαμε παραπάνω το μεταβολικό ρυθμό, το ρυθμό δηλαδή των καύσεων του σώματος.

Να δώσω ένα παράδειγμα για να γίνει αυτό κατανοητό. Έστω ότι έχουμε μια γυναίκα που ζυγίζει 90 κιλά, η οποία στα 30 της χρόνια αρχίζει να κάνει ανά συχνά χρονικά διαστήματα αυστηρές δίαιτες, με τις οποίες χάνει παροδικά 5-10 κιλά, τα οποία και σταδιακά ξαναπαίρνει. Η γυναίκα αυτή μέσα από αυτή τη διαδικασία, φτάνει στα 50 της χρόνια (ή και ακόμα νωρίτερα), να έχει τα ίδια κιλά, δηλαδή 90, όπως και πριν από 20 χρόνια. Η διαφορά όμως είναι πως, ενώ στα 30 της έπρεπε να παίρνει έστω 1800 θερμίδες για να χάσει βάρος, στα 50 της και με το ίδιο βάρος πρέπει να παίρνει 1300 ή και λιγότερο, κάτι που φυσικά φαίνεται σα «λιμοκτονία». Κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους, και ειδικά με ανορθόδοξους τρόπους και ερασιτεχνικές δίαιτες, οδηγούν σε δραματικές δομικές αλλαγές στο σώμα, και συμβάλουν στο μειωμένο μεταβολισμό.

Βέβαια υπάρχει και μια άλλη αιτία, επίσης πολύ σημαντική. Είναι συχνό φαινόμενο αυτές οι φτωχές και ακραίες δίαιτες να οδηγούν σε έντονο στερητικό αίσθημα. Το αποτέλεσμα είναι ανάμεσα στις πολυάριθμες διαιτητικές προσπάθειες να υπάρχουν «διαλείμματα» αλόγιστης κατανάλωσης φαγητού, και κυρίως όσων τροφών δε συμπεριλαμβάνονται συνήθως σε προγράμματα αδυνατίσματος (π.χ. γλυκών και λιπαρών τροφών). Έτσι μπορεί όντως να «λιμοκτονούν» για κάποια διαστήματα, αλλά ενδιάμεσα υπάρχουν μέρες ή εβδομάδες με κατανάλωση θερμίδων πολύ πάνω από το βασικό μεταβολισμό τους.

6) Ποια η σχέση του μεταβολισμού με το πρόβλημα δυσκολίας στην απώλεια βάρους;

Με τον όρο «μεταβολισμός», εννοούμε το σύνολο των χημικών, θερμικών και μηχανικών διεργασιών που απαιτούνται για τη γέννηση, την ανάπτυξη και τη συντήρηση των βασικών διεργασιών και λειτουργιών του ανθρώπου. Ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικό ρυθμό μεταβολισμού. Ο ρυθμός αυτός επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, φυσική δραστηριότητα, λειτουργία θυρεοειδούς αδένα, ειδικές παθήσεις, ποσοστό μυϊκής μάζας, κλίμα, κ.α. Αυτοί οι παράγοντες διαφοροποιούν το ρυθμό απώλειας του βάρους, κάνοντας ευκολότερη ή δυσκολότερη την εκάστοτε προσπάθεια.

7) Πώς πρέπει να ξεκινήσει (καλό ξεκίνημα) και πώς να συνεχίσει κάποιος που θέλει να αδυνατίσει; Ποιο θα πρέπει να είναι το σύνθημα της προσπάθειας του ώστε να επιτύχει το στόχο του;

Για να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος χρειάζεται ένας σημαντικός συνδυασμός. Καλή και ανεβασμένη ψυχολογία, καλή υγεία και θέληση. Το άτομο που ξεκινάει μία δίαιτα πρέπει να αισθάνεται καλά, ήρεμο, αποφασισμένο για την προσπάθεια του και βέβαια πρέπει να είναι εντελώς υγιές. Στη συνέχεια θα πρέπει να διατηρεί αυτά τα στοιχεία και να μην απογοητεύεται στο κάθε «σκάλωμα» που μπορεί να παρουσιάσει το σώμα του. Επίσης όταν αισθανθεί κουρασμένο, ένα μικρό διάλειμμα με τις οδηγίες του διαιτολόγου μπορεί να δώσει τονωτική ένεση δύναμης και αισιοδοξίας για να συνεχίσει μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Τέλος απαιτείται μία πολύ σημαντική περίοδος συντήρησης των αποτελεσμάτων, κάτι που πολλοί το αγνοούν ή το παραμελούν.

Το βασικό σύνθημα για κάθε άτομο που μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να είναι το ακόλουθο: «δε βιάζομαι, το κάνω γιατί το θέλω εγώ και όχι γιατί μου το επιβάλουν άλλοι, και κυρίως είναι κάτι που συμβάλει στην καλύτερη υγεία μου και με κάνει να νιώθω καλύτερα»

8) Είναι καλές και αποτελεσματικές οι χημικές δίαιτες;

Ήδη από αυτά που είπαμε παραπάνω φαίνεται ότι οι χημικές δίαιτες, και γενικά όσες σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να οδηγούν σε απότομη «απώλεια βάρους» είναι καταστροφικές για το μεταβολισμό και την υγεία μας και αναποτελεσματικές, αφού όσο βάρος χάνεται, επανακτιέται αμέσως. Οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες π.χ. πρωτεϊνικές, υγρών, μονοφαγίας, δίαιτα τύπου Atkins, αποκλειστικά υδατανθρακικές, στερούν από τον οργανισμό τα βασικά θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες, που χρειάζεται για τις βασικές του μεταβολικές διεργασίες, κλονίζουν σοβαρά την υγεία και επιτυγχάνουν κατά κύριο λόγο απώλεια βάρους μέσω της αποβολής υγρών και όχι της καύσης λίπους. Ας μη ξεχνάμε ότι, όπως υπολογίστηκε, για να χάσουμε ένα κιλό λίπους πρέπει να μειώσουμε τη θερμιδική μας πρόσληψη κατά 7000-7500 θερμίδες, ποσό που πραγματικά είναι πολύ μεγάλο. Αυτό ακριβώς δείχνει πόσο δύσκολο είναι να χάσουμε ένα κιλο και ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε γρήγορα και ούτε «μαγικά»!

9) Πώς πρέπει να καθορίζεται η κάθε δίαιτα; Ποια είναι η ιδανική δίαιτα;

Ιδανική δίαιτα είναι για κάθε άτομο η δίαιτα που σχεδιάζεται σύμφωνα με τις δικές του ατομικές ανάγκες, τις δικές του επιθυμίες και συνήθειες, και σύμφωνα με το δικό του ιατρικό και διατροφικό ιστορικό. Αυτό σημαίνει ότι για να καθοριστεί μία δίαιτα πρέπει ο ειδικός επιστήμονας, δηλαδή ο διαιτολόγος, να πάρει ένα ακριβές και πληροφοριακό ιστορικό, που να του δίνει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για να σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Το ιστορικό αυτό πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες:

a. ανθρωπομετρικές, όπως βάρος, ύψος, και ποσοστό λίπους,

b. πιθανές ασθένειες,

c. βιοχημικές μετρήσεις, όπως χοληστερίνη, σάκχαρο, ουρικό οξύ κ.ά.,

d. ώρες γευμάτων,

e. διατροφικές προτιμήσεις,

f. ιστορικό αυξομειώσεων βάρους,

g. οικογενειακό ιστορικό,

h. φυσική δραστηριότητα και άλλα.

Έχοντας αυτά τα στοιχεία ο διαιτολόγος είναι σε θέση να καθορίσει με ακρίβεια και επιστημονικά ένα διαιτολόγιο, που να καλύπτει τις ανάγκες του ατόμου χωρίς να θέτει ασφαλώς την υγεία του σε κίνδυνο και το οποίο να το βοηθήσει στην απώλεια κυρίως λίπους και όχι απλώς υγρών.

10) Τι μπορεί να φταίει και που μπορεί να οφείλεται το πρόβλημα απώλειας βάρους; (προβλήματα και ψυχολογία ατόμου)

Πολλές φορές ενώ θέλουμε να κάνουμε μία αξιόλογη προσπάθεια για να χάσουμε κάποια κιλά, δεν τα καταφέρνουμε. Το γιατί γίνεται αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί, μια και οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Συνήθως τα σημαντικότερα προβλήματα είναι:

a. η επιλογή λάθος μεθόδων και ατόμων και οι συχνές δίαιτες, που οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα. Οι πολύ στερητικές δίαιτες, οι ακραίες επιλογές τροφών και η χρήση αμφίβολης ασφάλειας και λειτουργικότητας προϊόντων παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ένα κακό αποτέλεσμα

b. το ξεκίνημα μιας δίαιτας σε μία περίοδο με έντονα ψυχολογικά προβλήματα και άγχος, όπου το άτομο αδυνατεί να σηκώσει το ψυχολογικό φορτίο και της δίαιτας

c. η παράλειψη γευμάτων και η έντονη στέρηση, που μειώνει το μεταβολικό ρυθμό και κάνει το σώμα ακόμα πιο χαμηλό στις καύσεις του

d. η βιασύνη και η ανυπομονησία για το αποτέλεσμα, που μας δημιουργεί ψευδείς προσδοκίες και μας κάνει να τα παρατάμε με το πρώτο μέτριο (αλλά σίγουρα πιο υγιεινό αποτέλεσμα)

e. οι ουτοπικοί και άπιαστοι στόχοι, που συχνά δημοσιεύματα και «ειδικά κέντρα» δημιουργούν μέσα από διαφημιστικά τεχνάσματα και ανυπόστατα και αναπόδειχτα αποτελέσματα

f. ο μη καλός συνδυασμός της δίαιτας με έντονη άσκηση και συστηματικότερη καθημερινή δραστηριότητα.

11) Ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο και γιατί πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις συγκεκριμένες τροφές που θα αναφέρονται;

Ένα ενδεικτικό διαιτολογικό πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

Για πρωινό:

Ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή 1 μικρό κομμάτι άπαχο τυρί

με δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες ή φέτα μαύρου ή σικαλένιου ψωμιού με λίγη φυτική μαργαρίνη

και 1 φρούτο ή 1 μικρό ποτήρι φυσικού χυμού

Ενδιάμεσα: 1 φρούτο εποχής

Μεσημεριανό

120-150 γρ άπαχο κρέας (κοτόπουλο χωρίς δέρμα, ή ψάρι ή μπιφτέκι από άπαχο κιμά) ή μερίδα οσπρίου μαγειρεμένο κανονικά με λίγο λάδι

με λαχανικά βραστά ή ωμά σαλάτα (π.χ. χόρτα, σπανάκι, μπρόκολα, λάχανο)

και μικρή μερίδα πατάτας βραστής ή ρυζιού ή 1 φέτα ψωμί

Απόγευμα

1 φρούτο ή 1 άπαχο γιαούρτι με φρούτα

Βράδυ

Σαλάτα λαχανικών εποχής με φυσικό ντρέσινγκ λάδι-λεμόνι ή ξύδι

Με μικρή ποσότητα κρεατικού ή άπαχου τυριού ή 1 αυγό

Και 1 φέτα ψωμί

Όλη την ημέρα να πίνεται αρκετό νερό (περίπου 1 ½ λίτρο νερό)

Όπως φαίνεται από το παραπάνω πρόγραμμα:

1) υπάρχουν τροφές από όλες τις ομάδες, ώστε να παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες

2) λείπουν τροφές πολύ λιπαρές και πηγές υδατάνθρακα με τη μορφή της ζάχαρης

3) Το πρωινό δίνει ένα καλό συνδυασμό από υδατάνθρακες, που θα σας βοηθήσουν να έχετε ενέργεια στο ξεκίνημα της μέρας, με πρωτεΐνες από το γάλα ή το τυρί

4) υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που δίνουν αρκετές φυτικές ίνες που συμβάλουν στην μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού, αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου

5) υπάρχουν πολλά και τακτικά γεύματα

6) δεν γίνεται υπερκατανάλωση πρωτείνης στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, παρ΄ότι πιστεύουν οι περισσότεροι ότι η «πρωτείνη» αδυνατίζει

Έτσι θα μπορέσετε να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα, αρκεί να συμβουλευτείτε τους κατάλληλους επιστήμονες και να μην εμπιστευτείτε την υγεία σας (σωματική και ψυχική) σε λάθος ανθρώπους.

Καλή επιτυχία.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καρότα: Ένα φθινοπωρινό λαχανικό με πολλά οφέλη

Το αγαπούν μικροί και μεγάλοι, και είναι ίσως από τα λίγα λαχανικά που το …έχουν καταφέρει αυτό!

Η κατεξοχήν εποχή του καρότου είναι το φθινόπωρο. Αρχικά το καρότο καλλιεργήθηκε σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής Ασίας, ενώ η μορφή του δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή (ούτε καν το πορτοκαλί χρώμα!). Στην Ευρώπη έγινε αγαπητό την περίοδο της Αναγέννησης. Σήμερα οι χώρες που έχουν από τις μεγαλύτερες παραγωγές καρότου είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αγγλία, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Τα καρότα είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Είναι η κύρια πηγή της προβιταμίνης Α (ή διαφορετικά β-καροτένιο) και προστατεύουν από καρδιοπάθειες και καρκίνο ενώ συμβάλλουν στην καλή όραση, και ιδιαιτέρως την βραδινή όραση. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα καρότων είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επιπλέον, τα καροτενοειδή φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση κατά της εμφάνισης καταρράκτη και στον έλεγχο του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα, ενώ δρουν και κατά της ινσουλινοαντίστασης. Υπάρχουν επίσης έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση καρότων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ :)

ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΟΛΑΑΑΑΑΑΑ ΑΥΤΑ

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΔΙΑΙΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΜΕΛΛΟΝ ΑΚΟΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

ΣΟΥ ΔΙΝΩ ΕΝΑ ΚΑΡΜΑΤΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΣΕ ΦΙΛΩ :kiss:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Αναιμία: αίτια και αντιμετώπιση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σαν αναιμία χαρακτηρίζουμε την έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. H αναιμία κατά την εγκυμοσύνη πρόκειται αρχικά για μία «φυσιολογική» κατάσταση η οποία εμφανίζεται συνήθως στο δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης, οπότε και αυξάνονται οι ανάγκες του εμβρύου σε θρεπτικά συστατικά.

Οι βασικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή της είναι τόσο η αύξηση του όγκου του πλάσματος της κυοφορούσας, με αποτέλεσμα να «αραιώνει» η περιεκτικότητα του αίματος σε ερυθρά αιμοσφαίρια, όσο και η ταυτόχρονα αυξημένη ανάγκη του οργανισμού σε συστατικά τα οποία σχετίζονται με την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, όπως είναι ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ, που οφείλεται κυρίως στις αυξημένες ανάγκες του εμβρύου.

Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί ιδιαίτερα συχνή αιτία εμφάνισης αναιμίας κατά την εγκυμοσύνη, καθώς, όπως προαναφέραμε, οι ανάγκες του εμβρύου σε σίδηρο είναι αυξημένες, ενώ συχνά παρατηρείται και ανεπαρκής διατροφική πρόσληψη σιδήρου της εγκύου. Είναι σημαντικό λοιπόν η πρόσληψη του σιδήρου να είναι επαρκής για να καλύπτονται τόσο οι ανάγκες του εμβρύου όσο και της μητέρας.

Η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων σιδήρου μέσω της διατροφής επιτυγχάνεται μέσω της επιλογής τροφίμων τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ενώ θα πρέπει ο σίδηρος αυτός να είναι καλά απορροφήσιμος από τον οργανισμό. Ο αιμικός σίδηρος, ο οποίος περιέχεται στα ζωικά τρόφιμα (κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι) απορροφάται σε ιδιαίτερα καλό βαθμό από το σώμα, ενώ αντιθέτως, ο σίδηρος που υπάρχει σε φυτικές πηγές (μη αιμικός σίδηρος) όπως είναι για παράδειγμα εκείνος που συναντούμε στα λαχανικά και τα όσπρια δεν είναι εξίσου βιοδιαθέσιμος, λόγω της παρουσίας συστατικών τα οποία αναστέλλουν την απορρόφησή του. Ωστόσο, εάν οι φυτικές τροφές συνδυαστούν με την πρόσληψη βιταμίνης C, η οποία βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα εσπεριδοειδή, μπορεί να βελτιωθεί η απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου.

Θα πρέπει τέλος να τονίσουμε ότι, λόγω αυξημένων απαιτήσεων μητέρας και εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μητέρα θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο και τον διατροφολόγο της σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος και σιδήρου, η οποία συνήθως ενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μπορεί η διατροφή να επηρεάζει τη γονιμότητα ;

Τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά υπογονιμότητας παγκοσμίως αυξάνονται. Η αύξηση του ποσοστού των γυναικών που εργάζονται και αναβάλλουν την έναρξη της μητρότητας μετά την ηλικία των 30 και πιθανότατα προς το τέλος αυτής της δεκαετίας και αναλόγως από τους άνδρες, αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο κοινωνιολογικό παράγοντα για τα υψηλό ποσοστό του 12% υπογονιμότητας που παρατηρείται στις μέρες μας. Επίσης στρες, κακές διατροφικές συνήθειες, αύξηση παχυσαρκίας, μειωμένη φυσική δραστηριότητα στοιχειοθετούν το πλαίσιο των αιτίων που ολοένα και περισσότερα ζευγάρια σήμερα καταφεύγουν σε εναλλακτικές μεθόδους σύλληψης.

Παχυσαρκία και υπογονιμότητα

Σε μια μεγάλη μελέτη που έγινε στο τμήμα επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του Am J Clin Nutr (Oct 2008) επιβεβαίωσε τη σχέση υπογονιμότητας και παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα παρακολούθησαν περίπου 12000 νέους 17-24 ετών το 1981 έως το 2004, μελετώντας τη πορεία του βάρους τους σε σχέση με τη γονιμότητα τους. Βρήκαν ότι οι παχύσαρκοι τόσο άνδρες όσο και γυναίκες είχαν χαμηλότερα ποσοστά τεκνοποίησης από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ 20-25) και αν έκαναν παιδιά έμενα στο ένα και σπάνια συνέχιζαν, σε αντίθεση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος που εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά πολυτεκνίας.

Στους παχύσαρκους άνδρες τα υψηλά ποσοστά λίπους στο σώμα σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και μειωμένα ανδρογόνων, αλλάζοντας κυρίως την ποιότητα του σπέρματος. Επίσης η υπερθέρμανση των όρχεων λόγω τους αυξημένου λίπους σε εκείνη την περιοχή σχετίζεται με ελαττωματική σπερματογένεση. Παράλληλα έχουν μειωμένο όγκο σπερματικού υγρού και αυξημένο ποσοστό αλλοιωμένων μορφολογικά σπερματοζωαρίων, ενώ δεν παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές διαφορές στην κινητικότητα.

Επίσης, η παχυσαρκία της γυναίκας διαταράσσει τον ορμονικό κύκλο μειώνοντας τις πιθανότητες γονιμότητας. Τα παραπάνω κιλά στη γυναίκα επηρεάζουν σημαντικά και τον μεταβολισμό του εμβρύου της, το οποίο έχει μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Και φυσικά, τα παιδιά των παχύσαρκων γυναικών είναι περισσότερο επιρρεπή να γίνουν κι αυτά παχύσαρκα. Επίσης εξαιτίας του υπερβολικού βάρους μπορεί να έχουμε επιπλοκές και για το έμβρυο και για τη γυναίκα: ο σακχαρώδης διαβήτης της εγκυμοσύνης και η εκλαμψία. Τέλος οι παχύσαρκες γυναίκες παρουσιάζουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, ειδικά στο 1ο τρίμηνο.

Συστάσεις

1. Επιστροφή στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Η χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών, επηρεάζει τη γονιμότητα. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται ξενοοιστρογόνα (xenoestrogens) και έχουν όμοια δομή με τα οιστρογόνα τους σώματος μας επηρεάζοντας την φυσιολογική ορμονική μας λειτουργία. Τη δεκαετία του 70, όπου έγινε η περίφημη «πράσινη επανάσταση» καθώς εφευρέθηκαν τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, αυξάνοντας την αγροτική παραγωγή καθώς μείωναν τις ασθένειες των φυτών (προεξάρχοντος του γνωστού DDT), παρατηρήθηκε αύξηση κατά 400% των εκτοπικών κυήσεων που αποδόθηκε στη χημική σύσταση των ουσιών αυτών. Ας χρησιμοποιούμε λοιπόν ανεπεξέργαστα προϊόντα, να προτιμούμαι τα βιολογικά και αν πλένουμε όσο καλύτερα γίνεται τα φρούτα αι τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε.

Επίσης όμοια δράση φαίνεται να έχουν και τα φυτοοιστρογόνα όσον αφορά την σχέση τους με την υπογονιμότητα. Κύρια πηγή φυτοοιτρογόνων είναι η σόγια και τα προϊόντα της. Προσοχή λοιπόν και στην τροφή των fast-food που χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο κρέατος προϊόντα σόγιας.

2. Περιορίστε την ποσότητα του αλκοόλ. Το αλκοόλ μειώνει την κινητικότητα των σπαρματοζωαρίων και περιορίζει τον αριθμό τους. Παράλληλα μειώνει την απορρόφηση πολύτιμων και ευεργετικών στοιχείων για τη γονιμότητα όπως είναι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

3. Περιορίστε τη ζωική πρωτεΐνη, κυρίως τα επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικο, μπέικον, ζαμπόν).

4. Αυξήστε την κατανάλωση θαλασσινών (στρείδια), κόκκινο κρέας, και ξηρών καρπών, που είναι πλούσιες πηγές ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στη δημιουργία ενζύμων απαραίτητων για τη σπερματογένεση.

5. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων (φράουλες, πεπόνι, καρπούζι) και λαχανικών (πιπεριές) που είναι καλές πηγές βιταμίνης C. H βιταμίνη C αυξάνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Παράλληλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών (Α και Ε) καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών (λυκοπένιο, β-καροτίνη) που διατηρούν την ακεραιότητα των σπερματοζωαρίων από την βλαπτική δράση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών.

6. Επίσης σημαντικό ιχνοστοιχείο είναι το σελήνιο που έχει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας και στα θαλασσινά.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 4 weeks later...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ!

Που τα βρήκες καλέ όλα αυτά τα ωραία?

Είναι πολύ χρήσιμα,αλλά και έκανες πολύ κόπο να τα γράψεις!Γι'αυτό σου αξίζει ένα ΜΕΓΑΑΑΑΑΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ κι ένα καρμάκι!!!!!!!!!!!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 2 weeks later...

καλε τι τελειο θεμα....

αχ κι εγω απο το καλοκαιρι εχω παρει 3 κιλα..προσπαθω μονη μου δε γινεται τιποτα και απογοητευομαι και ξανα τρωω....πρεπει να κανω υπομονη και να τα χασω επιτελους!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Ωορρηξία ξέρεις πότε έκανες όμως ακριβώς πότε εμφυτεύτηκε δεν το γνωριζεις. Εδώ σε εξωσωματική δεν το ξέρουμε. Εδώ με υπερήχους και στο πρώτο μου παιδί μετά την β επιπέδου καταλάβαμε ότι ήταν μεγαλύτερος 1 εβδ.  Κάνε λιγάκι υπομονή . Ξέρω πως νιώθεις αλλά σκέψου τίποτα δεν μπορείς να αλλάξεις παρά μόνο να οπλιστείτε με υπομονή
    • Αχ σαν νερό παίρνει ο καιρός.. ο χρόνος . Αχ και αυτός ο χρόνος. Όταν θηλαζω συνήθως έχω πιο ελευθερία 🤫🤫 όχι με τίποτα 3 , ξεκίνησα αντισυλληπτικά χάπια. Ο μικρός αποδεικνύεται θηρίο και εγώ μεγάλωσα για 3 😅 ο δε πρώτος έχει την ζήλια του λογικο αλλά τρελαίνεται για τον αδελφό του.  Εσύ πώς είσαι κοριτσάκι μου. Ξεχνάς τα δικά σου στηρίγματα.. εκεί βράχος δίπλα μου 
    • Ναι βρε συ... εννοειται δν επιλεγουμε εμεις...😊 απλα φευγαμε χθες απο τους κουμπαρους μας κ λεγαμε γ τα κουκουνια μας (εχουμε ξετρελαθει κ λογικο ειναι...) κ του ανεφερα οτι σκεφτομαι κι αυτο π παλευει να εξελιχθει κ του πηρε παραπανω χρονο. Κ γνκ ο αντρας μου αν δει εναν ανθρωπο πιο "αδυναμο" η "ντροπαλο" παντα τον στηριζει, ειναι ετσι σαν ανθρωπος, κ πανω εκει το ειπε..  Οσο γ την ετ, ναι μπορει να αναθαρρυσαμε κ να αφεθηκαμε, αλλα σιγουρα δν εχουμε "δεσει" κατι... ισα ισα, μεχρι τωρα νομιζαμε οτι εχουμε θεμα στη συλληψη (γτ περυσι ειχα παλινδρομη με κενο σακο π σημαινει οτι το εμβρυακι "διαλυθηκε" σε πολυ πρωιμο σταδιο) κ λογω του οτι δν ξερουμε τι φταιει τοσα χρονια π προσπαθουμε, φοβαμαι ολα τα σταδια... Ακομα κ θετικη χοριακη ν δω θα τρεμω.. γτ κ περυσι η χοριακη μου υπερδιπλασιαζοταν σε 48 ωρες κ δν ειδαμε ποτε λεκιθικο ασκο κ εμβρυικα στοιχεια στον 1ο υπερηχο....😢 (6+1 ημουν) Σε ευχαριστω πολυ. ❤️🥰 Μιλαμε τοσο καιρο κ ξερω οτι μου τα λες γ να ειμαι προετοιμασμενη για ολα!! Αλλωστε το εχουμε πει πολλες φορες οτι μετριες βλαστοκυστες εχουν δωσει υγιη μωρακια κ αριστες δυστυχως δν εχουν προχωρησει σε κυηση... Ειναι κι αυτο μια ενδειξη! Ας ελπισουμε οτι θα ειναι υπερ μας! 🙏
    • Ευχαριστω Γιαννα μου!!! ❤️ Να το χαιρεσαι το αντρακι σου!!! Να ειναι γερο κ καλοτυχο!!🙏💙🥰
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...