Μετάβαση σε περιεχόμενο

Πάσχα..της εγκύου,Πάσχα..(διατροφικά ναι+όχι)


Crazy

Recommended Posts

Το βρήκα στο in.gr (http://www.in.gr/Reviews/placeholder.as ... emID=81823) και είπα να το μεταφέρω εδώ!

Ξέρω.. ξέρω.. δεν θα το ακολουθήσετε και κατά γράμμα.. :P

Αλλά αφού το βρήκα, να μην σας ενημερώσω;;; :);):P

Πολλές ευχές σε όλες τις εγκυούλες του mammyland!

Καλή Ανάσταση!!

Και με το καλό!!!! :)

Αχ! Οι γιορτινές ημέρες στήνουν τις χειρότερες παγίδες στις εγκύους, αφού η ποικιλία των λαχταριστών εδεσμάτων γίνεται ο πιο πιεστικός πειρασμός. Τι απαγορεύεται λοιπόν να πλησιάσετε κρατώντας την όρεξή σας για το επόμενο Πάσχα αλλά και τι μπορείτε να καταναλώσετε αν ανήκετε στην κατηγορία… «φουσκωμένη κοιλίτσα»;

Όταν μιλάμε για το Πάσχα και την Ανάσταση, οι εκδρομές στη φύση, οι επισκέψεις στο χωριό, η ανθισμένη φύση είναι μερικά μόνο από τα βασικά συστατικά της ατμόσφαιρας των ημερών. Τα υπόλοιπα συγκεντρώνονται στα... φορτωμένα τραπέζια με τον οβελία, τα κόκκινα αυγά και το πλήθος των τροφών που παραδοσιακά καταναλώνουμε ομαδικά! Τι γίνεται όμως φέτος που το Πάσχα σας βρίσκει διπλή; Πάρτε το απόφαση! Οι υπερβολές των προηγούμενων χρόνων δεν πρέπει να επαναληφθούν. Αυτή τη φορά είστε υπόλογοι όχι μόνο στον εαυτό σας αλλά και στο μικρό που μεγαλώνει μέσα σας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε νηστικές, αποφεύγοντας τις λιχουδιές των ημερών. Οι ειδικοί συνιστούν να απολαύσετε το γιορτινό τραπέζι, τόσο την ημέρα της Ανάστασης όσο και την Κυριακή του Πάσχα, με μέτρο και προσοχή στις επιλογές σας.

Τα συνηθέστερα διατροφικά λάθη των εγκύων τις γιορτινές μέρες

Η υπερφαγία χαρακτηρίζει τους περισσότερους από εμάς τις ημέρες του Πάσχα. Πόσο μάλλον τις εγκύους που έχουν το πιο ισχυρό άλλοθι για να το παρακάνουν! Η διαφορά βέβαια είναι ότι στις τελευταίες η υπερβολική κατανάλωση φαγητού προκαλεί προβλήματα δυσπεψίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η δυσπεψία είναι μηχανικής αιτιολογίας επειδή πιέζεται το στομάχι από τη μήτρα που μεγαλώνει. Έτσι, η υπερβολή στο φαγητό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία της πέψης που για όσο διαρκεί η εγκυμοσύνη βρίσκεται σε στάδιο νωχελικό.

Ένα ακόμη λάθος είναι ότι τις μέρες των γιορτών οι έγκυοι βγαίνουν εκτός προγράμματος, ενώ είναι πολύ σημαντικό για εκείνους να καταναλώνουν μικρά και τακτά γεύματα. Ενώ ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να κάνει κάποιες υπερβολές και μετά να μπει σε αυστηρό πρόγραμμα για ένα διάστημα, προκειμένου να ισορροπήσει, μια έγκυος δεν επιτρέπεται να κάνει σκαμπανεβάσματα στη διατροφή της ούτε να κουράσει με αυτόν τον τρόπο τον οργανισμό της. Μια ακόμη λανθασμένη τακτική των εγκύων που επαναλαμβάνεται συχνά είναι να ξεχνιούνται με τα εδέσματα της ημέρας παραλείποντας τα φρούτα και τα λαχανικά. Κάτι τέτοιο κρύβει τον κίνδυνο της δυσκοιλιότητας.

Επίσης, αν μιλήσουμε για το διάστημα πριν το Πάσχα, είναι λάθος η έγκυος να νηστεύει, γιατί δεν πρέπει να στερεί από τον οργανισμό της τις απαραίτητες πρωτεΐνες και το σίδηρο.

Οι δημοφιλείς τροφές του Πάσχα και πώς να τις καταναλώσετε

@ Αρνί: Αποφύγετε την πέτσα και προτιμήστε το ψαχνό, που είναι χαμηλό σε λίπη. Καταναλώστε άπαχος κρέας, που βοηθάει στον αιματοκρίτη και στο σίδηρο.

@ Εντόσθια-κοκορέτσι: Τα αποφεύγουμε λόγω συκωτιού και γενικότερα αυξημένης περιεκτικότητας σε λίπος αλλά κι επειδή μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές. Μην καταναλώνετε συκώτι, διότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Επιπλέον, συνήθως αυτές οι τροφές περιέχουν πολύ αλάτι που πρέπει να αποφεύγεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

@ Αυγά: Αποφύγετε τα βαμμένα, γιατί οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δώσουν το κόκκινο χρώμα δεν είναι πάντα αθώες. Μην καταναλώνετε παραπάνω από 2-3 την εβδομάδα.

@ Μαγειρίτσα: Αποφύγετέ την (περιέχει εντόσθια). Αν σας είναι αδύνατον, τουλάχιστον περιοριστείτε σε μια μικρή μερίδα.

@ Τσουρέκι και άλλα γλυκά: Πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, γιατί έχουν πολλές θερμίδες. Εξάλλου, δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό παρά μόνο ωραία γεύση.

Tips

@ Μην αναμειγνύετε πολλές τροφές με υψηλά επίπεδα λίπους και χοληστερόλης.

@ Μην παραλείπετε γεύματα και κάθε 2-3 ώρες καταναλώστε μικρά σνακ όπως 1 φρούτο ή 1 μικρό ποτήρι χυμό.

@ Φροντίστε το γεύμα σας να συνοδεύεται από σαλάτα. Προτιμήστε να είναι καλά βρασμένο, ψημένο ή μαγειρεμένο παρά ωμό.

@ Μην το παρακάνετε τρώγοντας μόνο κρέας. Εκτός από σαλάτα, συμπληρώστε το γεύμα σας με λίγη γαρνιτούρα όπως ρύζι/ πατάτες/ μακαρόνια.

@ Αποφύγετε τα τηγανιτά και φυσικά τα πολύ λιπαρά προϊόντα.

Αποτοξίνωση μετά το γιορτινό τραπέζι

Το σωστό είναι να μην το παρακάνετε ώστε να μη χρειαστεί να μπείτε σε ειδικό πρόγραμμα το επόμενο διάστημα. Παρ’ όλα αυτά, μια καλή ιδέα είναι το πρωινό γεύμα της επόμενης ημέρας (ή των επόμενων ημερών, ανάλογα με το μέγεθος της ατασθαλίας) να περιλαμβάνει φρυγανιές και λίγο μέλι. Μέχρι το δεύτερο κυρίως γεύμα, προτιμήστε κάποιο φρούτο ή μια φρουτοσαλάτα και το μεσημέρι περιοριστείτε σε κάτι εύπεπτο και ελαφρύ (για παράδειγμα, λίγα μακαρόνια με λίγο τυρί τριμμένο, κοτόπουλο ή ψάρι με 1 φέτα ψωμί και σαλάτα). Το απόγευμα πάλι ηρεμήστε την πείνα σας με λίγα φρούτα και το βράδυ περιοριστείτε στη μισή ποσότητα από το μεσημεριανό, αλλιώς ένα γιαούρτι με φρούτα ή γάλα με δημητριακά θα σας καλύψει χωρίς να σας επιβαρύνει.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

πολυ καλο κειμενο crazy!!!! τωρα εγω δεν ξερω γιατι το διαβασα...αλλα ενταξει!!! η ελπιδα πεθαινει παντα τελευταια!!!! χαχαχαχαχχα

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

χμμμμ δεν νομιζω να το ακολουθησω κατα γραμμα αλλα λιγο με εβαλε σε σκεψη για το τι θα φαω !! :P

Παντως αν μεχρι αυριο δεν ξεχασω οτι διαβασα αυτο το κειμενο θα προσπαθησω εστω και λιγο να φαω ισοροπημενα!! :laugh:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Αυτό με το συκώτι μου είχε κάνει εντύπωσει και το έψαξα! Τελικά δεν έχουν άδικο τα κορίτσια που το είπαν! Με μια διαφορά! Αποφεύγεται η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤ. Α γιατί μπορεί να προκαλέσει τερατογέννεση στο έμβρυο! Όμως πρέπει να τρώμε τα καρότα, γιατί προσφέρουν πολλά! Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ σε όλα δεν κάνει καλό! Επίσης διάβασα να αποφεύγεται το συκώτι που είναι πλούσιο σε βιτ.Α! Αυτό τόσα χρόνια στο επάγγελμα μου διέφευγε! Τώρα, το αν φάμε λιγάκι στην μαγειρίτσα, η οποία εκτός από συκώτι περιέχει και τα υπόλοιπα, ε άνα πιατάκι δεν βλάπτει κανέναν!!

Όσο για το αρνί και την πέτσα, είτε είσαι έγυος, είτε δεν είσαι θέλει μια προσοχή κι αυτό! ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ!!

Ας τιμησουμε λοιπόν, με μέτρο πάνω απ'όλα τα εδέσματα και τις λιχουδιές του Πάσχα κι από Τρίτη.. κάνουμε ένα προγραμματάκι πιο προσεγμένο!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Ευχαριστούμε πολύ! Τυχαία το είχα πετύχει κι εγώ αυτό το κειμενάκι σε ένα website. Ioannouli, δεν παίζει να μην φάμε πέτσα!!! Πάσχα χωρίς πέτσα από αρνί, πολύ απλά δεν γίνεται! Να συμπληρώσω στο κειμενάκι αυτό που μου είπε ο γιατρός μου για τη μαγειρίτσα. Για κάποιο λόγο, προκαλεί συσπάσεις όμοιες με αυτές του τοκετού. Οπότε ας την αποφύγουμε για φέτος! Φιλιά πολλά και καλή ανάσταση σε όλες τις μαμάδες, μαμαδες to be, και τα μπεμπεκούδια σας!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΕΓΩ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΜΟΥ ΕΧΘΕΣ ΕΦΑΓΑ ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ,ΚΑΙ 3 ΚΡΟΚΟΥΑ ΑΥΓΩΝ...

ΣΗΜΕΡΑ ΛΙΓΟ ΠΕΤΣΟΥΛΑ ΑΠΟ ΑΡΝΑΚΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΨΑΧΝΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ ΜΕ ΕΠΙΣΗΣ 3 ΚΡΟΚΟΥΣ ΑΥΓΩΝ....(ΤΟ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΜΟΥ..ΑΥΤΟΣ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΑΣΠΡΑΔΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟΝ ΚΡΟΚΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ...!!!)

Α,ΗΠΙΑ ΚΑΙ ΜΠΥΡΑ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ...ΤΟ ΚΑΨΑΜΕ!ΕΝΤΑΞΕΙ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ...ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕ ΠΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!!ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΩΡΑΚΙΑ ΜΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΣΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!ΟΣΕΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΝΑ ΤΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ!!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Αυτό με το συκώτι...με προβλημάτισε...

επειδή μου αγόρασε η μαμά μου συκώτι για να το πάρω μαζί μου...

Απογοητεύτηκα τώρα...και το ήθελα τόσο πολύ...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Ενημερωτικά πάντως, την πετσούλα την τσάκισα χθες... Ήταν ένα αρνάκι γλύκισμα! Το έφερε ο πεθερός μου από το χωριο και το σουβλίσαμε στην αυλή... Έλιωσα τόσες ώρες περιμένοντας να γίνει και μόλις πήρε χρωματάκι, δεν άφησα πέτσα για πέτσα!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Εμείς και ο μπέμπης το ρίξαμε στην «νηστεία» πασχαλιάτικα. Έβλεπα το κοκορετσάκι και ξερογλειφόμουνα , έβλεπα και το αρνάκι να ξεροψήνετε στην σούβλα και μόνο τα κλάματα που δεν έβαλα .

Σαλάτες ήθελα να φάω και τίποτα… δυσπεψία στα περισσότερα λαχανικά – και ειδικά στην ντομάτα . Μόνο τσουρέκι έφαγα και λίγο ψαχνό από το μπούτι!! Ουαααααααααααααααα Παρηγοριώμουν ότι του χρόνου τουλάχιστον θα φάω. Αλλά βρε παιδία, μια φορά το χρόνο το τρώμε

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλημέρα γλυκιά μανούλα,

Αν σε παρηγορεί κι εγώ στην ίδια κατάσταση είμουνα! Έφαγα μόνο λίγο ψαχνό από το κρέας και ένιωθα σαν να είχα καταβροχθήσει ολόκληρο το αρνί σε χρόνο ρεκόρ! Αδύνατον να χωνέψω!! Όλοι λένε πάντως ότι δεν θα διαρκέσει παρά μόνο τους πρώτους μήνες! Εδώ θα είμαστε και θα λέμε τις εμπειρίες μας!! Καλο κουράγιο και ... καλή συνέχεια!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Μαγική!!! Φυσικά κ υπάρχει κούραση αλλά είναι απόλαυση τα άτιμα!!! Έχουν ο ένας τον άλλον κ παίζουν μεταξύ τους όποτε υπάρχουν κάποιες στιγμές ηρεμίας (αν δεν μαλώνουν για το ίδιο παιχνίδι🤣🤣🤣) Κλαίμε από τα γέλια με τις συζητήσεις τους!!!  Όταν αισθανθείς έτοιμη κ ψυχικά κ σωματικά θα βάλεις μπρος. Κ αν δεν θέλεις δε θα το κανεις!! Εσυ να είσαι καλά για να είναι κ το παιδάκι σου καλά!!
    • Άντε ωραία μεγαλώνει το μωρακι σας 😊 Ααα αρα κολπικά στο έβγαλε και μεγαλύτερο μια χαρα ειναι κορίτσι μου μην το σκεφτεσαι καθόλου όλα είναι οκ αφού το λέει και η γιατρό σου  Το παρτυ για το φύλο ποτε σκέφτεσαι να το κανείς ; Μετά την β επιπέδου ;   
    • Ήθελα να αποθηλασω φυσικά... Το έκανα παρά πολύ αργά για να μην τη πατήσω αλλά κουράστηκα πολύ τις τελευταίες μέρες και μείωσα τις αντλήσεις πολύ... Οπότε την πάτησα.... Πονάει πολύ, νιώθω ερείπιο.  Εμένα έχει και πάνω και κάτω δόντια - σωστό κουνέλι δηλ. 🤣 Αλλά η γκρίνια δε φεύγει ποτέ 🤣 αγκαλίτσα και παιχνίδι μαζί αλλιώς γίνεται χαμός! Βρήκατε βρεφονηπιακό;  Εγώ δεν ανυπομονώ να γυρίσω στη δουλειά να είμαι ειλικρινής αλλά ξέρω πως όταν επιστρέψω θα νιώσω καλά... Παράνοια η κατάσταση.
    • Ξέρω ότι πρέπει να το δω σίγουρα απλά δεν μπορω να πάω αυτήν την βδομαδα με το καλο  που θα γυρίσω θα ψαξω να βρω γιατρό γιατί ξέρεις εδώ στο χωριό δεν έχει κιολας όποτε δεν είναι τόσο εύκολο να πω πετάγομαι παω σε έναν ενδοκρινολόγο, πρέπει κάνω ολόκληρο ταξίδι... αν ήμουν στο πρώτο τρίμηνο σίγουρα δεν θα το άφηνα καθόλου.. ευχαριστώ κορίτσι μου 🥰
    • Καλησπέρα, ο γιατρός σε προετοιμάζει για το χειρότερο και καλά κάνει αππ τη μια αλλα εμεις ελπίζουμε για το καλύτερο, οπότε με πίστη προχώρα!! Ο γυναικολόγος μου οταν ξεκίνησα για πρώτη φορά την εξωσωματικη πριν τρια χρόνια μου είπε τη σήμερον ημέρα αν θες να κανεις παιδί θα κανεις! Αυτο συνεπάγεται βέβαια να έχεις και καποια χρήματα θα συμπληρώσω εγω! Εύχομαι οτι καλύτερο μεσα απο την καρδιά μου 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...