Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin

Άσχημα τα μαντάτα για την ανδρική γονιμότητα στις δυτικές κοινωνίες

Recommended Posts

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες που ζουν στις δυτικές χώρες μειώθηκε στο μισό τα τελευταία χρόνια! Το επακόλουθο είναι μια συνεχής και σπουδαία μείωση στην αναπαραγωγική υγεία στις σύγχρονες κοινωνίες, αναφέρει μεγάλη έρευνα η οποία είδε το φως της δημοσιότητας στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction Update.

«Η συγκέντρωση του ανδρικού σπέρματος μειώθηκε κατά μέσο όρο 52% από το 1973 μέχρι το 2011, ενώ ο συνολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων ελαττώθηκε κατά 59% στο ίδιο χρονικό διάστημα», αποκαλύπτουν οι επιστήμονες έπειτα από την ανάλυση στοιχείων από 185 προηγούμενες επιστημονικές έρευνες.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό και βαίνει μειούμενος σε άνδρες που ζουν στη δύση.

Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα όσον αφορά άνδρες από μη δυτικές κοινωνίες, και έτσι δεν έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Ομως, στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Νέα Ζηλανδία καθώς και την Αυστραλία οι πτωτικές τάσεις είναι μεγάλες και διαρκείς», υπογραμμίζει η ερευνήτρια Σαννα Σβαν, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στην Ιατρική Σχολή Icahn στη Νέα Υόρκη.

«Τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα. Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει, δεν είναι βεβαίως κάτι το προσωρινό. Όταν μελετήσαμε σε δεδομένα για την τελευταία 10ετία δεν είδαμε να έχει ισορροπήσει λιγάκι αυτή η φθίνουσα πορεία», αναφέρει η Δρ Σβαν.

«Ανησυχούμε επειδή ο χαμηλός αριθμός των σπερματοζωαρίων δεν ευθύνεται μόνο για προβλήματα τεκνοποίησης αλλά και γιατί οι συγκεκριμένοι άνδρες έχουν μεγαλύτερη συνολικά θνησιμότητα, ανεξαρτήτου αιτιολογίας. Έρευνες έδειξαν πως έχουν την τάση να πεθαίνουν πιο νέοι και να παρουσιάζουν μεγαλύτερη νοσηρότητα, πιο συγκεκριμένα καρδιαγγειακές ασθένειες και καρκίνο.

Επομένως, δεν έχουμε να κάνουμε απλά με αδυναμία τεκνοποίησης αλλά επίσης με την υγεία και το προσδόκιμο ζωής», τονίζει η ερευνήτρια.

QUZA9e0.jpg

Κανένας προς το παρόν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τί είναι εκείνο που οδηγεί σε συνεχή υποχώρηση τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, όμως οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι πιθανό να ευθύνονται παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως πχ. τα μεγάλα επίπεδα στρες, η επιδημία παχυσαρκίας, η κακές διατροφικές συνήθειες, η απουσία φυσικής άσκησης, το κάπνισμα, καθώς επίσης και χημικές ουσίες.

Μολαταύτα, βρίσκονται και επιστήμονες οι οποίοι αμφισβητούν πως η μείωση των σπερματοζωαρίων πιθανό να έχει επίπτωση στην γονιμότητα των ανδρών.

«Οι σύγχρονοι άνδρες συνεχίζουν να έχουν 66,4 εκατ. σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος, σε σύγκριση με τα 92,8 εκατ. που είχαν οι άνδρες πριν από 40 χρόνια.

Περίπου το 20% των ανδρών που κατόρθωσαν να αποκτήσουν παιδί δίχως κάποιου είδους θεραπεία, έχουν μη φυσιολογικό σπέρμα. Δεν έχει αποδειχθεί πως η ελάττωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων των ανδρών συνεπάγεται μια αληθινή μείωση της ικανότητας τους να γονιμοποιήσουν τις συντρόφους τους», υποστηρίζει ο Δρ Άινερ Χερσλαγκ, επικεφαλής της Κλινικής Γονιμότητας Northwell στο Μανασετ της Νέας Υόρκης.

Από την άλλη, ο καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πρεσβυτεριανό Ιατρικό Κέντρο του Weill Cornell της Νέας Υόρκης, Πήτερ Σλετζελ, σχολιάζει πως σε περίπτωση που η συγκεκριμένη μειωτική τάση συνεχιστεί, αναμφίβολα θα υπάρχουν συνέπειες.

«Είναι πιθανό να οδηγηθούμε στο σημείο όπου το θέμα να είναι πλέον μεγάλο κι ολοένα περισσότερα ζευγάρια να καταφεύγουν σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», προειδοποιεί.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Κοινοποιήστε αυτή την δημοσίευση


Σύνδεσμος σε αυτή τη δημοσίευση
Κοινοποίησε σε άλλα sites

 • Απαντήσεις

  • Καλημέρα κοπέλα μου! Εγώ έχω χαμηλή ΑΜΗ αλλά και υψηλή FSH και η επιλογή για μένα είναι μόνο η εξωσωματική...Πρέπει εκτός από την ΑΜΗ σου να εκδικηθούν και οι άλλες σου ορμόνες από γιατρό και αυτός να σου πει τι πρέπει να κάνεις! Πόσων ετών είσαι αν επιτρέπεται;
  • Όλα καλα θα πάνε το Σεπτέμβριο απολαυσε το καλοκαίρι κάνε κ κάνα μπανακι
  • Καλημέρα.  Έχεις απόθεμα εμβρυα η βλαστοκύστες?
  • Ναι κι εγω τις εκανα τις ενεσεις....δυο εκανα σε δυο συνεχομενες μερες!!
  • Καλησπέρα σας! Είμαι 29 ετών και με τον άντρα μου έχουμε είδη ένα υγειες αγοράκι 2.5 χρόνων! Δυστηχως έχουμε κ οι δυο στίγμα και αναγκάστηκα έκανα λήψη τροφοβλαστη για να μάθω αν το παιδάκι μου νοσεί από μικροδρεπανοκυτταρικη αναιμία, τελικά όλα πήγαν καλά και ο φιλιππακος μου έχει απλώς στίγμα! Τώρα είμαι έγκυος για δεύτερη φορά και διανυω την 16 εβδομάδα! Έκανα λήψη τροφοβλαστη στο ελενας , έδωσα το δείγμα στο χωρεμειο κ περίμενα με αγωνία το αποτέλεσμα.. τελικά μετά από μερικές ημέρες μου τηλεφωνισαν και μου είπαν πως το εμβρυακι μου είναι μια χαρά και έχει απλώς στίγμα.. σε 20 ημέρες θα έβγαιναν τα αποτελέσματα του υπόλοιπου καρυοτυπου, πράγμα το οποίο το έκανα απλά κ μόνο γιατί το δείγμα ήταν αρκετό για να γίνει κ δεν είχα σκεφτεί τίποτα σε σχέση με αυτό γιατί  όλη μου η αγωνία σας εξήγησα ποια ήταν! Την περασμένη Τετάρτη με πήραν τηλ και μου είπαν ότι βγήκε το αποτέλεσμα κ πρέπει να πάω να μιλήσουμε. Παρένθεση, είχα κάνει αυχενική διαφάνεια κ τα αποτελέσματα της ήταν τέλεια. Πάω λοιπόν εκεί και μου λένε ότι βρήκαν ένα μωσαικισμο της τρισωμιας 21 του συνδρόμου down 10-12%, μετά έκαναν ένα γρήγορο τεστ που λέγεται pcr και βγήκε αρνητικό, ότι δλδ το παιδάκι δεν έχει τίποτα, και τώρα πρέπει να κάνω αμνιοπαρακέντηση στις 31 Ιουλίου για να πάρουμε δείγμα μόνο από τους ιστούς του εμβρύου γιατί υπάρχει περίπτωση να προέρχεται ο μωσαικισμος μόνο από τον πλακούντα και όχι από το έμβρυο... επίσης το μωράκι μου είναι κοριτσάκι! Σας παρακαλώ, σας ικετεύω, κοντεύω να τρελαθώ, έχει συμβεί σε καμία σας κάτι τέτοιο; Και αν ναι τι ήταν τελικά το αποτέλεσμα, ήταν από το μωράκι η από τον πλακούντα! Αναμένω με αγωνία τις απάντησης σας..
 • Νέες συζητήσεις

×
×
 • Προσθήκη...