Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Μαθήματα ανώδυνου τοκετού σε μέλλουσες μητέρες

Recommended Posts

Ψυχοπροφυλακτική ή αλλιώς Ψυχοπροφύλαξη: λέξη σύνθετη και καθαρά ελληνική. Μέθοδος με τη βοήθεια της οποίας η εγκυμονούσα γυναίκα συνθέτει πληροφορίες εκπαίδευσης όσον αφορά το σώμα της, τις ικανότητές της, τη διαχείριση της αναπνοής της, την χαλάρωση και την αποδοχή του εαυτού της στο καινούριο της ρόλο κατά την διάρκεια της κύησης καθώς επίσης και μετά από αυτή, με στόχο να προστατεύσει τον εαυτό της από πιθανούς ψυχικοσωματικούς πόνους.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται εδώ και 13 χρόνια εθελοντικά από τις Μαίες του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η προσπάθεια προστασίας και φροντίδας της μητρότητας με την εφαρμογή μαθημάτων Ανώδυνου Τοκετού - Ψυχοπροφυλακτικής.

Αξίζει να τονίσουμε πως η δράση αυτή, μοναδική Πανελλαδικά σε Δ/νση Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται αμισθί, μετά από την ουσιαστική συνεπικουρία της Περιφερειακής Αρχής, για όλες όσες θέλουν να τα παρακολουθήσουν και είναι μια σημαντική προσφορά στη μέλλουσα μητέρα και στο κοινωνικό σύνολο.

Οι εγκυμονούσες λαμβάνοντας μέρος στα μαθήματα προετοιμάζονται τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά.

Συγκεκριμένα:

Ψυχολογικά υποστηρίζονται οργανωμένα και ενεργά, ώστε κάθε γυναίκα να εμπεδώσει ότι η κύηση, ο τοκετός και η λοχεία είναι μια περίοδος στη ζωή της που επιβάλλεται να την περνά συνειδητά, λογικά και ψύχραιμα.

Στόχος είναι η απόκτηση αυτοπεποίθησης, σιγουριάς, ηρεμίας, ασφάλειας και αποτελεσματικής συνεργασίας με το γιατρό τους και τις μαίες.

Αντίθετα έχει επισημανθεί και εξακριβωθεί ότι η παθητική άβουλη συμμετοχή προκαλεί ανασφάλεια, φόβο, στενοχώρια και κάποιες φορές ψυχική κατάπτωση στην χρονική περίοδο της κύησης, του τοκετού και της λοχείας.

Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οργανώνει συνεχόμενες ομάδες συμμετοχής διαρκώς με γνώμονα την 28η - 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης βασιζόμενη σε 8 κύκλους μαθημάτων.

Αναλυτικότερα:

Οι γυναίκες λαμβάνουν ενημέρωση για τη φυσιολογία των γεννητικών οργάνων τους, του αναπαραγωγικού κύκλου μέχρι τη σύλληψη, με προβολή διαφανειών. Ακολουθεί ενημέρωση για την πρόοδο της κύησης, σχετικά με τις μεταβολές του σώματος καθώς και τις αλλεπάληλες φάσεις της ανάπτυξης του εμβρύου.

Τα μαθήματα συνεχίζουν με ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων εγκυμοσύνης. Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται, ώστε να ξεκουράσουν τους μύες από την αδράνεια και την λάθος στάση του σώματος, με στόχο να ελαττώνονται οι κράμπες και η έγκυος να μαθαίνει να ελέγχει και να εξουσιάζει τη λειτουργία των μυών της, που έχουν ιδιαίτερη συμμετοχή κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Παράλληλα μαθαίνουν μερικούς τρόπους ειδικών αναπνοών, που χρησιμοποιούν στα στάδια του τοκετού, ενώ την ίδια στιγμή εξασκούνται να χαλαρώνουν και να αυτοσυγκεντρώνονται, ώστε να ανακτούν δυνάμεις.

Επιπλέον γαλουχούνται ως πρωταγωνίστριες στην πίστη του δικού τους προσωπικού και μοναδικού τοκετού, επιβραβεύοντας τον εαυτό τους με το πολύτιμο δώρο του θαύματος της νέας ζωής η οποία έρχεται στον κόσμο.

Συμπληρωματικά δίδονται ολοκληρωμένες υποδείξεις και συμβουλές όσον αφορά την διατροφή της εγκύου, της λεχωίδας, και την φροντίδα του νεογέννητου.

Με τη συνδρομή οπτικοακουστικών μέσων και προσομοίωσης οι μελλοντικοί γονείς μαθαίνουν ό,τι έχει να κάνει με την περιποίηση του βρέφους η οποία απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη.

Κλείνοντας, επισημαίνεται επισταμένα η σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού, παρέχοντας έντυπο υλικό και κυρίως πρακτική άσκηση της σωστής και σύγχρονης προσέγγισης και εφαρμογής του.

Επίσης η αναγκαιότητα του θηλασμού ως θεμελιώδη αρχή, ακόμη και σε κείνες τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα γαλουχίας (υπερφόρτωση, τραυματισμός θηλών, τράπεζα μητρικού γάλακτος κ.α.) και στις οποίες οι μητέρες βρίσκουν στήριξη και συμπαράσταση από τις Μαίες του Τμήματος.

Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταβάλλει προσπάθεια σταθερά, αδιαλείπτως, εθελοντικά και υπερασπιζόμενο την πρωτοβουλία του με στόχο την προάσπιση από τα αρχικά στάδια δημιουργίας της ζωής, της θεμέλιας σχέσης με την μητρότητα, της υποστήριξης του θαύματος αυτού κατά την λοχεία αλλά και οποιαδήποτε στιγμή η ενδιαφερόμενη χρήζει ουσιαστικής συμπαράστασης.

Επικοινωνία: Γεωργία Ντέλλα
Μαία MSc Δημόσιας Υγείας - Προϊσταμένη του Τμήματος,
Τηλέφωνο: 2413506290-192
e.mail: g.ntella@thessaly.gov.gr

 


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Κοινοποιήστε αυτή την δημοσίευση


Σύνδεσμος σε αυτή τη δημοσίευση
Κοινοποίησε σε άλλα sites

 • Απαντήσεις

  • Βλέπετε και έσεις κάτι σαν γραμμή η απλά αρχίζω να τρελενομαι; 
  • Λοιπον κοριτσια,εγω εχω πρηξιμο στο στηθος, καποια πονακια στην κοιλια οχι συνεχεια και ενοχληση στη μεση....περιμενουμε τα αποτελεσματα σου αυριο...σιγουρα θα εχει ανεβει ετοιμασου για τον υπερηχο...
  • @Sofi90 αγγούρι τρώω σχεδόν κάθε μέρα δεν νομίζω!γιαούρτι είχα καιρό να φάω και έφαγα αρκετό! @Narcissa το βάρος του μωρού σου είναι τέλειο !!!!Δεν νομίζω πως πρέπει να έχεις άγχος!!!Εμένα γεννήθηκε 3300 βγήκαμε απο το μαιευτήριο 3120 και στις 7 μέρες που την είχε η παιδίατρος ήταν 3280!στο μήνα 4 με του γιατρού 4100 με τη δικιά μου και τώρα έχω μέρες κα τη ζυγισω αλλά ήταν 4500 και κάτι και την άλλη Δευτέρα γίνεται 2 μηνών!βέβαια είναι και κοριτσάκι αλλά και της κουμπαράς μου που είναι 7 μηνών είναι 7μιση κιλά!από ένα σημείο και μετά δεν παίρνουν τόσο πολύ Αλλιώς θα είχαμε πρόβλημα! Όσο για τις τροφές καταλαβαίνω ποτέ την πειράζει κάτι γιατί είναι κάτι που δεν τρώω καθημερινά και κάνει διαφορετικό κλάμα!τρώει και κλαίει και τεντώνει τα ποδαράκια της και τα μαζεύει γίνεται κατάκοκκινη και ιδρώνει ολόκληρη η καημένη!Μόλις κάνει Κακακια η αεριστει ηρεμεί 
  • @AlKate γεννήθηκε 3.100 και βγήκαμε 3.020 από το μαιευτήριο. Όταν έκλεισε τον πρώτο μήνα ήταν 4.400, 2 μηνών 5.400 και σήμερα που κλείνουμε τον 3ο σε 2 μέρες τον ζύγισα 6.050. Ξέρω ότι είμαστε εντός φυσιολογικών ορίων αλλα μου κακοφάνηκε που αυτό το μήνα πήρε τόσο λιγότερο από τους προηγούμενους.  @stasa199 κι εγώ με μαξιλάρι τον θηλάζω στο σπίτι, αλλά με λιγη εξάσκηση το βρήκαμε και χωρίς. Υπάρχουν μαξιλάρια θηλασμού πολύ μικρά, χωράνε και κάτω από το καρότσι. Μου πήρε η πεθερά μου ένα από το Λητω. Πάντως μη σκέφτεσαι ότι της κανείς κακό, εκτός του ότι ο θηλασμός είναι ο,τι καλύτερο για τα νινακια μας, τα μωρά που πίνουν ξένο έχουν συνήθως χειρότερους κολικούς.  Ρε κορίτσια συγνώμη κιολας αλλά μήπως είναι ιδέα σας ότι τα πειράζουν τα μωρά σας όλες αυτά τα φαγητά και τσαμπα τα έχετε κόψει; Κι εμένα ρίχνει ένα κλάμα σχεδόν κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί, αλλά δεν έχει να κάνει με το τι έφαγα, το κάνει απλά γιατί νυστάζει. 
  • Τι να πω δεν ξέρω.,, πάντως έκανα προσπαθείς στα τυφλά.,, δεν μπόρεσα να βρω θετικό.,,, βασικά πίνω παρά πολλά υγρά και σκέφτηκα από αυτό.,, γι αυτό και δεν περιμένω και πολλά.,, ήθελα να δείτε την φωτό.,, μήπως αρχίσω και τρελενομαι  και βλέπω ροζ γραμμές .,, 🤣🤣😂 λογικό τόσες που είμαστε.,, 31 χρόνων είμαι.,, από τον Μάρτιο προσπαθούμε αλλά έχουν περάσει και μήνες έτσι.,, γιατί έχω θέμα με την προλακτινη μου,,, 
 • Νέες συζητήσεις

×
×
 • Προσθήκη...