Μετάβαση σε περιεχόμενο

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη υπεύθυνο και για την εφηβική αντικοινωνική συμπεριφορά των παιδιών


admin

Recommended Posts

Οι εγκυμονούσες γυναίκες γνωρίζουν ασφαλώς πως δεν επιτρέπεται να καπνίζουν, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο.

Σήμερα μια καινούρια αμερικανική έρευνα έρχεται να συσχετίσει το κάπνισμα της μητέρας στην εγκυμοσύνη με καταστάσεις αντικοινωνικών δράσεων και παράνομες ενέργειες στην περίοδο της εφηβείας και τα πρώιμα έτη της ζωής ως ενήλικα.

Με βάση κείμενο το οποίο φιλοξενείται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health, ερευνητική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown ανέλυσε δεδομένα τα οποία αφορούσαν χιλιάδες ανθρώπους και τα οποία τελούσαν υπό ιατρική παρακολούθηση από τη γέννησή τους μέχρι και το ηλικιακό όριο των 30 χρόνων.

Από τη σχετική ανάλυση των δεδομένων προέκυψε πως τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν ένα ή παραπάνω πακέτο τσιγάρα καθημερινά παρουσίασαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο τριών ή περισσοτέρων συμπτωμάτων διαταραχής συμπεριφοράς στην περίοδο της εφηβείας καθώς και τουλάχιστον τριπλάσιο κίνδυνο τριών ή ακόμη περισσοτέρων συμπτωμάτων αντικοινωνικής προσωπικότητας ως νεαροί ενήλικες.

P77euln.jpg

Τα συγκεκριμένα παιδιά παρουσίασαν ακόμη δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν ιστορικό μη βίαιων επιθέσεων σαν έφηβοι και διάπραξης βίαιης επίθεσης ως νεαροί ενήλικες.

Η διασύνδεση μεταξύ μητρικού καπνίσματος στην εγκυμοσύνη και αντικοινωνικής συμπεριφοράς των παιδιών ήσαν ανεξάρτητη άλλων παραγόντων οι οποίοι συχνά εντοπίζονται σε γυναίκες οι οποίες καπνίζουν κατά τη περίοδο της κύησης, όπως για παράδειγμα το ιστορικό ψυχικής νόσου ή χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα.

«Το κάπνισμα της μητέρας στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι σίγουρα ένας τροποποιήσιμος παράγοντας και δυστυχώς είναι συχνό μεταξύ υποομάδων γυναικών, όπως των εφήβων μητέρων κι εκείνων οι οποίες δεν έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο», σημειώνει η ερευνήτρια Άντζελα Παραντις, του Πανεπιστημίου Brown.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...