Μετάβαση σε περιεχόμενο

Άγχος: δες πως καταστρέφει το ανοσοποιητικό σου σύστημα


admin

Recommended Posts

Συνεχώς και πιο πολλοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις έντονου στρες και συνεχούς άγχους.

Είναι γεγονός ότι η καθημερινή ζωή όλων μας έχει καταστεί πολύ πιο δύσκολη το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ξέρατε πως η ξαφνική ενίσχυση του άγχους, αποδιοργανώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας καθιστά σε μεγάλο βαθμό πιο ευάλωττους σε αρρώστιες;

Το σημείο κλειδί βρίσκεται στην ισχυρότερη δημιουργία κορτιζόλης από το σώμα, μιας ορμόνης η οποία έχει στιγματιστεί ως η «ορμόνη του άγχους».

Με ποιον τρόπο η κορτιζόλη καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η κορτιζόλη συνθλίβει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για έναν ισχυρό λόγο. Κατά τη διάρκεια περιόδων αυξημένου άγχους, (π.χ. όταν οι πρωτόγονοι άνθρωποι έρχονταν αντιμέτωποι με ένα αρπακτικό στην άγρια φύση) η αύξηση της κορτιζόλης στο σώμα επικουρεί στην υποχώρηση της φλεγμονής μέσω της εξασθένησης ορισμένων αντισωμάτων τα οποία είναι ικανά να την προκαλέσουν ή επίσης και να την ισχυροποιήσουν.

Έχει, αναλόγως, αποδειχθεί, πως η κορτιζόλη ενεργοποιεί την φυσική ανοσία (την ικανότητα να αντιμάχεται το σώμα μας τα όποια προβλήματα άμεσα).

diaxirisi-agxous-2.jpg

Όμως η κορτιζόλη χρησιμεύει αποκλειστικά σε μικρές δόσεις. Όταν το σώμα μας βρίσκεται σε συνεχές άγχος, ο οργανισμός έχει ανάγκη τα συγκεκριμένα Τ-κύτταρα καθώς και τα λευκά αιμοσφαίρια, και, κακώς, η κορτιζόλη συνεχίζει να τα πολεμά, εξασθενώντας με αυτό τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα με το πέρασμα του χρόνου.

Το αποτέλεσμα δεν είναι αποκλειστικά πως υπάρχει η πιθανότητα να ασθενήσετε. Θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να έρθετε σε επαφή με μικρόβια για να συμβεί κάτι τέτοιο. Το βασικό θέμα είναι πως όταν το (οποιοδήποτε) μικρόβιο εισέλθει στον οργανισμό σας, θα έχετε ανάγκη από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να το πολεμήσετε και να αναρρώσετε εντελώς.

Ο οργανισμός σας, έχει ανάγκη τα συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού, που έχει συνθλίψει η κορτιζόλη, ούτως ώστε να εξαπολύσει επίθεση στον ιό.

Γι' αυτό είναι δυσκολότερο για τον οργανισμό σας να αντιμετωπίσει με ικανοποιητικό τρόπο τέτοιες απειλές, την περίοδο που το στρες “καταστρέφει” το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

 

 


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...