Μετάβαση σε περιεχόμενο

Παιδικά προβλήματα συμπεριφοράς προκαλεί η χρήση κινητού κατά την κύηση


admin

Recommended Posts

Μεγαλύτερο κίνδυνο υπερκινητικότητας διατρέχουν τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατά την κύηση χρησιμοποιούσαν συχνά το κινητό τηλέφωνο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environment International.

Επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, στην Ισπανία, με επικεφαλής την διδακτορική φοιτήτρια Λαουρα Μπιρκς, ανέλυσε στοιχεία για από 80.000 ζευγάρια μητέρας-παιδιού στη Δανία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Κορέα. Τα στοιχεία κάλυπταν την περίοδο από το 1996 έως το 2011.

Μόνο το δείγμα από την Δανία που αφορούσε την περίοδο του 1996 περιείχε αρκετές γυναίκες που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές εντόπισαν στοιχεία αυξημένου κίνδυνου συμπεριφορικών προβλημάτων, ιδιαιτέρως υπερδραστηριότητας, στα παιδιά πέντε με επτά ετών, των οποίων οι μητέρες έκαναν μεγάλη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της κύησης.

Συγκεκριμένα οι απόγονοι των γυναικών που ανέφεραν τουλάχιστον τέσσερα τηλεφωνήματα την ημέρα μέσω κινητού τηλεφώνου ή τηλεφωνική συνδιάλεξη άνω της μιας ώρας, είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπερδραστήριοι συγκριτικά με τα παιδιά των γυναικών που έκαναν λιγότερες ή καθόλου κλήσεις.

Πάντως, τα παιδιά των γυναικών που δεν έκαναν χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την κύηση είχαν μικρότερο κίνδυνο συμπεριφορικών και συναισθηματικών προβλημάτων.

Να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές συνεκτίμησαν και μεταβλητές, όπως η μητρική ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο.  Ο συσχετισμός, όμως, ίσχυε και στις πέντε χώρες ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου.

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιος γνωστός βιολογικός μηχανισμός που να οδηγεί την προγεννητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων να προάγει την υπερκινητικότητα στους απογόνους, τα αποτελέσματα μας προκαλούν έκπληξη», λέει η Μπιρκς.

Σπεύδει πάντως να διευκρινίσει ότι σε καμιά περίπτωση η μελέτη δεν λέει ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα ή διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος ανατροφής, μπορούν να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ μητρικής χρήση κινητού τηλεφώνου στην εγκυμοσύνη και των παιδικών προβλημάτων συμπεριφοράς.

«Τα αποτελέσματα πρέπει να αξιολογηθούν με προσοχή», υπογραμμίζει η ερευνήτρια.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Κι εγώ όταν ήμουν έγκυος τα πρώτα συμπτώματα ήταν πολύ πρησμένο στήθος που πόναγε απίστευτα και πονάκια στην κοιλιά όπως αυτά της περιόδου. Επειδή αυτά τα έχω πάντα και σαν συμπτώματα περιόδου (όχι τόσο έντονα όμως όσον αφορά το στήθος), στην αρχή πίστευα πως απλά είναι να μου έρθει η περίοδος. Όπως λες κι εσύ όμως, αυτό συνέβαινε 2-3 μέρες πριν έρθει η περίοδος. Όταν είδα ότι είχε φτάσει μια βδομάδα με αυτά τα συμπτώματα και η περίοδος άφαντη, τότε σκέφτηκα πως πρέπει να κάνω ενα τεστ! Χρονικά κι εμένα έγινε ακριβώς το ίδιο, τα συμπτώματα ξεκίνησαν 1 εβδομάδα μετά την ωορρηξία, και άλλη 1 εβδομάδα μετά, δηλαδή στην αναμενόμενη περίοδο, έκανα το τεστ. Καλή επιτυχία σου εύχομαι, να κάνεις ένα τεστακι ή μια χοριακη και περιμένουμε νέα σου! ❤️
    • Συγχαρητήρια κορίτσι μου! Με το καλό να μεταφέρεις! Κι εγώ με 4ΑΑ έχω τον μπεμπουλη μου🥰 είμαι σίγουρη για την επιτυχία❤️
    • Καλησπέρα κορίτσια!! Τι κάνετε;;; Πώς είναι τα μπεμπέκια σας;; Εγώ έχω φουσκώσει αρκετά με αποτέλεσμα να μη κλείνουν παντελόνια και μπουφάν και ο μπόμπιρας μου εδώ κ δύο εβδομάδες είναι δραστήριος μέσα στην κοιλιά μου! Ξεκίνησα να τον νιώθω στις 16 εβδομάδες αρκετά νωρίς για πρώτη κύηση κ σήμερα που είμαι 18+1 τον νιώθω πλέον κ σε όρθια θέση. Πήγαμε στον γιατρό κ είναι μεγάλο μωρό με βάση τις μέρες της εξωσωματικής...στην ανάπτυξή του ήταν μπροστά 4 μέρες και τώρα φαίνεται 7 μέρες μπροστά. Επιβεβαιώνει την εμβρυολογο που 5 ημερών βλαστοκύστη μας είπε ότι εξελίσσεται δυναμικά κ μπορεί να έχει φτάσει και 6ης ημέρας τη μέρα της εμβρυομεταφοράς. Πάντως βρε κορίτσια τι όμορφα ανθρωπακια κουβαλάμε μέσα μας!!! Μου φαίνεται απίστευτο που τον νιώθω...🤰 Επίσης, έκλεισα για ραντεβού για τη β-επιπεδου σε ένα μήνα! Εσείς σε τι φάση είστε;;;
    • Γενικα βλέπω πως οι παιδίατροι έχουν τελείως άλλη τακτική με τις τροφες 🤷‍♀️ πχ εμένα στην αρχή μου είπε ότι έχει σπόρια μέσα δεν το δίνουμε όπως φράουλα ακτινίδιο ντομάτα μελιτζάνα τέτοια τα αποφεύγουμε όταν είναι πολύ μικρά  το αχλάδι βοηθάει στο έντερο από φρούτα  Κοιτα αυτά θα έχεις με την επιθυμία του φαγητού σήμερα μπορεί να τρώει κάτι και να στο κόψει απότομα να μην το θέλει καθόλου και μετά από 2-3 μήνες να αρχίσει πάλι να το τρώει δεν είναι στάνταρ αυτό ή επειδή ξεκίνησε με όρεξη να τρώει πως θα τρώει κάθε φορά με την ίδια όρεξη είναι φάσεις που παίρνανε εμενα ακόμα και τώρα είναι μερες που τρώει καλά και άλλες πάλι όχι  Με τα κακα περάσαμε μια μικρή φάση που έκλεγε όταν έκανε αλλά όχι τόσο πολύ όπως το περιγράφεις εσυ είχε τυχει να βγάλει λίγο αίμα μια φορά αλλά ήταν από το σφίξιμο ερεθίστηκε (είχα στείλει φωτο στην γιατρό και τα είδε ) επειδη με τα κιλά της δεν έχει θέμα να πεις ωχ αμάν να φαει σιγά σιγά θα στρώσει τώρα για την δυσκηλιοτητα δεν ξέρω να βοηθησω αλλά μου είχαν πει πως μια  μπατονέτα με λίγο ελαιόλαδο να την κανείς στο πωπω βοηθάει να ενεργηθεί βέβαια δεν ξέρω αν δουλεύει δεν το έχω δοκιμάσει εγω
    • Ευχαριστω κατ μου!!!!! ❤️😊 ελπιζω να μας πεις κι εσυ πολυ ευχαριστα νεα!!!!!! 🙏 εχε πιστη στα εμβρυακια σου!!!
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...