Μετάβαση σε περιεχόμενο

Σπιρουλίνα: Τι είναι και ποια τα οφέλη που μας προσφέρει


admin

Recommended Posts

Η σπιρουλίνα είναι ένα απλό, μονοκύτταρο, μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πράσινου-γαλαζωπού χρώματος με την επιστημονική ονομασία Arthrospira platensis.

Κάτω από το μικροσκόπιο, η σπιρουλίνα φαίνεται σαν μια σπείρα με μακριά και λεπτά νήματα. Το άρωμα και η γεύση της σπιρουλίνας είναι παρόμοια με των φυκιών.

Η σπιρουλίνα θεωρείται ως το πλέον θρεπτικώς πλήρες συμπλήρωμα διατροφής. Είναι πλούσια πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των σύνθετων υδατανθράκων, του σιδήρου και των βιταμινών Α, Κ και Β. Έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή (όπως η β-καροτίνη και η κίτρινη ξανθοφύλλη που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες) καθώς και σε χλωροφύλλη, λιπώδη και νουκλεϊκά οξέα και λιπίδια.

Η σπιρουλίνα είναι η πιο πλούσια τροφή σε β-καροτένιο με ένα πλήρες φάσμα δέκα καροτενοειδών. Περίπου τα μισά από αυτά είναι πορτοκαλί καροτένια (άλφα, βήτα και γάμα) και τα άλλα μισά είναι κίτρινες ξανθοφύλλες. Αυτές οι δύο ουσίες συνεργάζονται ιδανικά σε διαφορετικά σημεία στο σώμα μας για την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής του προστασίας.

Περίπου το 60% της αποξηραμένης σπιρουλίνας είναι πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αναγέννηση των κυττάρων. Είναι μια τροφή που μπορεί να φέρει σε ισορροπία μια διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη και να αντικαταστήσει μέχρι ενός σημείου το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή ενός ατόμου.

Κάθε 10 γραμμάρια σπιρουλίνας μπορεί να παρέχουν μέχρι και το 70% των ελάχιστων ημερήσιων απαιτήσεων ενός ανθρώπου για σίδηρο, και περίπου τρεις έως τέσσερις φορές από τις ελάχιστες ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες Α (με τη μορφή του β-καροτένιου), Β, D, και Κ. Η σπιρουλίνα είναι επίσης πλούσια σε γ-λινολενικό οξύ ή GLA, μια χημική ένωση που βρίσκεται στο μητρικό γάλα που βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των βρεφών.

Ένα άλλο όφελος της σπιρουλίνας για την υγεία μας είναι ότι διεγείρει την "καλή χλωρίδα" στον οργανισμό, όπως τα βακτήρια lactobacillus και τα bifidobacteria στο πεπτικό μας σύστημα και έτσι συμβάλλει στην υγιή πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου. Λειτουργεί ως ένα φυσικό καθαριστικό μειώνοντας τα επίπεδα υδραργύρου και άλλων τοξινών στον οργανισμό.

Η σπιρουλίνα αυξάνει επίσης την αντοχή και το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς η υψηλή της περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σας βοηθά να χτίσετε μυϊκή μάζα. Την ίδια στιγμή, μπορεί να περιορίσει την πείνα. Έτσι, δρα έμμεσα ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε το ιδανικό σας σωματικό βάρος.

Πηγή: onmed


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...