Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Τα πιο συχνά δερματολογικά προβλήματα του βρέφους


    <p>Με τη γέννηση ο οργανισμός του νεογέννητου βρίσκεται σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό και οπωσδήποτε λιγότερο φιλόξενο από εκείνο στο οποίο ήταν συνηθισμένο να ζει.</p>

Το φως, οι θόρυβοι, ο αέρας, η θερμοκρασία είναι πράγματα καινούργια για εκείνο και πιέζουν όλα τα όργανά του να ενεργοποιήσουν τις καινούργιες λειτουργίες τους. Έως ότου το νεογέννητο προσαρμοστεί στην καινούργια ζωή χρειάζεται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παρατηρήσετε πολλές αλλαγές. Κάποιες από αυτές μπορεί να σας προκαλέσουν μεγάλη ανησυχία αλλά στην πραγματικότητα είναι συμβάντα τελείως φυσιολογικά και καταλήγουν πάντα να εξαφανίζονται από μόνα τους, χωρίς να χρειάζονται ειδικές θεραπείες.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό λοιπόν, τα βρέφη ήδη από τις πρώτες μέρες της ζωής του να παρουσιάσουν διάφορα δερματολογικά προβλήματα. Το δερματάκι τους είναι πολύ λεπτό και επομένως είναι πολύ ευαίσθητο στις αλλαγές τις θερμοκρασίας. Ακόμα η επιδερμίδα του αφυδατώνεται εύκολα και είναι επιρρεπής στα μικρόβια και στα βακτήρια λόγω του ότι μετά τη γέννηση δεν έχουν ακόμα ωριμάσει οι ιδρωτοποιοί και οι σμηγματογόνοι αδένες.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα δερματολογικά προβλήματα είναι:

Ερύθημα

Σαν αντίδραση στα ερεθίσματα του καινούργιου περιβάλλοντος με το οποίο έρχεται σε επαφή, το δέρμα του παιδιού παίρνει τις πρώτες μέρες της ζωής ένα κόκκινο χρώμα (ερύθημα). Συχνά παρατηρείται επίσης μια απολέπιση που γενικά συμπίπτει με την εξαφάνιση του ερυθήματος. Και σε αυτήν την περίπτωση καμιά ανησυχία και καμιά ειδική θεραπεία δε χρειάζεται, εκτός από την καθαριότητα.

Κνίδωση

Πρόκειται για μικρά κόκκινα σημάδια με μια υπόλευκη κύστη στο κέντρο.Μοιάζουν με τσίμπημα κουνουπιών περισσότερο. Μοναδική ενόχληση, μπορεί να είναι μια ελαφριά φαγούρα, που καταπραύνεται με την απλή τοποθέτηση ταλκ ή κομπρεσών με κρύο νερό. Η αυτόματη εξαφάνιση είναι ο κανόνας.

Κεγχροειδής ακμή

Πολύ συχνά στο πρόσωπο και ειδικά στη μύτη και στα μαγουλάκια του νεογέννητου, εμφανίζονται από τη γέννηση σπυράκια όπως αυτά της ακμής. Προεξέχουν ελαφρά, έχουν σμηματογόνο περιεχόμενο και έχουν ίδιο μέγεθος με το κεφάλι μιας καρφίτσας. Δεν προκαλούν κάποια σημαντική ενόχληση και εξαφανίζονται περίπου στο τέλος του πρώτου μήνα.

Γαλακτώδης μεμβράνες

Πρόκειται για μικρές κίτρινες μεμβράνες που βρίσκονται στο τριχωτό μέρος του κεφαλιού, στο πρόσωπο και στον λαιμό. Αυτές αποτελούν το τελευταίο στάδιο μιας μορφής εκζέματος, που μπορεί να εμφανιστεί κατά τον τρίτο με τέταρτο μήνα. Στην αρχή παρατηρούνται δερματικές βλάβες και κοκκινωπές κηλίδες που προεξέχουν ελαφρά.

Οι δερματικές βλάβες μπορεί να παρουσιάσουν σε δεύτερο χρόνο στο κέντρο τους μια κύστη. Το σπάσιμο αυτής της κύστης επιτρέπει την έξοδο ανοιχτόχρωμου υγρού και έπειτα ακολουθεί ο σχηματισμός των μεμβρανών που αναφέραμε πιο πάνω. Ο κίνδυνος αυτής της αλλοίωσης συνίσταται στην πιθανότητα μόλυνσης των επιφανειών αυτών του εκζέματος. Για το λόγω αυτό η θεραπεία αυτής της πάθησης πρέπει να είναι έγκαιρη και να κατευθύνεται πάνω από όλα στην πρόληψη της μόλυνσης. Η διάγνωση ενός ειδικού δερματολόγου επιβάλλεται στη περίπτωση αυτή.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...