Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Ραιβόκρανο: Τα κύρια συμπτώματα της πάθησης που πλήττει τα νεογέννητα

    Μία συχνή συγγενής παραμόρφωση, που εμφανίζεται με συχνότητα 1/250 γεννήσεις είναι το ραιβόκρανο.

Ετυμολογικά η λέξη σημαίνει στραβό κρανίο και αποτελείται από τα συνθετικά (ραιβό+κρανίο).

Βασικό σύμπτωμα είναι η κλίση του κεφαλιού προς το ένα πλάγιο του σώματος με ταυτόχρονη στροφή αυτής προς το αντίθετο πλάγιο από συρρίκνωση ή σύσπαση του ενός στερνο – κλειδομαστοειδή.

Η παθολογική αυτή κατάσταση είναι εμφανής από τις πρώτες 6-8 εβδομάδες της ζωής του και αναγνωρίζεται από το εξόγκωμα που υπάρχει στην πλευρά του βραχυμένου ή τραυματισμένου μυός.

Ο μυς αυτός πήρε το όνομά του από τις περιοχές στις οποίες εκφύεται και δρα -στέρνο, κλείδα, μαστοειδής απόφυση- που είναι πολύ σημαντικός μυς την περιοχής για την στήριξη και την κίνηση της κεφαλής.

Τι μπορεί να προκαλέσει το ραιβόκρανο

Συνηθέστερη αιτία είναι ο τραυματισμός ή βράχυνση (κόντεμα) του στερνο-κλειδομαστοειδή μυός. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξαιτίας της κακής θέσης του παιδιού στην μήτρα ή κατά τη διαδικασία του τοκετού, όπου ο μυς τραυματίζεται κατά την προσπάθεια εξώθησης.

Το ραιβόκρανο παρατηρείται σε περιπτώσεις δίδυμης κύησης, όπου το παιδί που βγαίνει πρώτο τραυματίζει το αδερφάκι του με τα πόδια στην προσπάθεια της εξώθησης.

Φυσικά, η πάθηση μπορεί να παρουσιαστεί και σε ενήλικες από τραυματισμό.

Ποια είναι ο θεραπεία του ραιβόκρανου

Η πάθηση έχει καλή πρόγνωση αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Αλλιώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε δευτερογενή προβλήματα, όπως ασυμμετρία σε πρόσωπο και μάτια κ.α.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθεί άμεσα το πρόβλημα. Νευρομυϊκές τεχνικές, σαν τη bobath θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ, αλλά και ολιστικές θεραπείες, όπως η μέθοδος Bowtech που είναι πλήρως ανώδυνη.

Σε αντίθετη περίπτωση ίσως χρειαστεί κολάρο και επέμβαση.

Πηγή:onmed.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...