Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Πως να αντιμετωπίσω τη δυσκοιλιότητα του μωρού μου;


    <p>Το μωράκι σας δεν είναι απαραίτητο να έχει κένωση κάθε μέρα. Ένα διάστημα 2-3 ημερών μεταξύ της μιας κένωσης και της άλλης μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό.</p>

Πάντως υπάρχουν παιδιά που έχουν κένωση κάθε μέρα αλλά με μεγάλη δυσκολία, τα κόπρανα είναι ξηρά και σκληρά και μικρής ποσότητας. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να μιλάμε για δυσκοιλιότητα. Τι πρέπει να κάνουμε μπροστά σε μια τέτοια περίπτωση επίμονης δυσκοιλιότητας?

Λίγα και πού απλά πράγματα:

- Να προλαβαίνουμε τη δυσκοιλιότητα και να την αντιμετωπίζουμε με μια κατάλληλη διατροφή. Δώστε στο παιδί σας δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ή το ψωμί ολικής άλεσης αυξάνουν με φυσικό τρόπο την ποσότητα των φυτικών ινών που παίρνει το παιδί σας. Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες δίνουν πιο μαλακά κόπρανα και επιτρέπουν συχνότερη αφόδευση.

- Να προλαβαίνουμε τη δυσκοιλιότητα με την φυσική άσκηση. Η κίνηση βοηθάει το παιδί να δέχεται τα ερεθίσματα για την κένωση.

- Για βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, ο γιατρός σας πιθανόν να σας συστήσει επεξεργασμένο σιρόπι αραβόσιτου ή ειδικά εκχυλίσματα βύνης. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη σωστή δόση.

- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει περισσότερο νερό. Ένα ποτήρι το πρωί και περίπου μισό λίτρο κατά τη διάρκεια κάθε γεύματος.

- Παράλληλα με την πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή του παιδιού (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες, μπιζέλια, φασόλια, μπρόκολα, δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης), ένα κουταλάκι ελαιόλαδο το πρωί και ένα το βράδυ θα βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

- Μην καταφεύγετε ποτέ στα κλύσματα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας!

- Μην καταφύγετε ποτέ σε καθαρκτικό ή υπόθετο. Η χρήση καθαρκτικών με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει παράδοξα σε μια δυσκοιλιότητα ακόμα πιο σοβαρή και άλλα πιο δραστικά μπορεί να προκαλέσουν δυνατούς κοιλιακούς πόνους ή και διάρροια και μπορούν να οδηγήσουν σε αλλεργίες ή σε εθισμό.

- Μη χρησιμοποιείτε βαζελίνη ή ρετσινόλαδο (πραγματική βαρβαρότητα!)

- Ένα τέλειο φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας είναι τα πίτουρα. Είναι μια τροφή πολύ εύγευστη που μπορεί να χρησιμοποιείται αντί για τριμμένο τυρί. Αυτή η τροφή κάνει τα κόπρανα πιο ογκώδη και μαλακά, γι'αυτό και η αποβολή τους γίνεται πιο εύκολη!

- Εάν ταΐζετε το μωρό σας με θήλαστρο, φροντίστε να ετοιμάζετε το γάλα ακριβώς όπως περιγράφεται στις οδηγίες στην ετικέτα. Μην συμπιέζετε τη σκόνη στη μεζούρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικά πυκνό γάλα, με αποτέλεσμα το μωρό να μην παίρνει αρκετή ποσότητα υγρών και πιθανόν να εμφανίσει δυσκοιλιότητα.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...