Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Γιατί έχεις γάλα! Οδηγίες από τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος


    <p>«Δεν θήλασα. Δεν είχα αρκετό γάλα». –«Το μωρό δεν χόρταινε»… Η συζήτηση σταματάει εκεί;</p>

Είναι οι φράσεις – αδιέξοδο. Η (συνήθως) οριστική τελεία στο διάλογο μεταξύ μαμάδων που θηλάζουν ή θήλασαν με εκείνες που «δεν τα κατάφεραν»… Το «δεν είχα αρκετό γάλα» είναι ο ύψιστος μύθος γύρω από το θηλασμό (όσο κι αν χρωματίζεται από γεγονότα, εμπειρίες, ιατρικές γνωματεύσεις και συμβουλές ακόμη και δήθεν «επιστημονικά δεδομένα»).

Γιατί είμαστε θηλαστικά! Κι αυτό δεν αλλάζει, όσο κι αν αλλάξαμε τον τρόπο που ζούμε, τον τρόπο που λειτουργούμε ή σκεφτόμαστε.

Σίγουρα ένα μωρό που δεν παίρνει βάρος αυξάνει την αγωνία της μητέρας και χρειάζεται παρακολούθηση από παιδίατρο. Ναι, είναι «λαχείο» να πετύχεις τον παιδίατρο που θα σου πει πως «αν βελτιώσεις την τεχνική του θηλασμού και αν θηλάζεις χωρίς πρόγραμμα, κάθε φορά που το ζητάει το μωρό, το πρόβλημα θα λυθεί πολύ γρήγορα»… Σίγουρα η έτοιμη και γρήγορη λύση είναι το υποκατάστατο: το οριστικό τέλος του θηλασμού.

Οι νέες μητέρες μπορούν να βρουν πληροφορία, γνώση και υποστήριξη, ακόμα και χωρίς κόστος. Ο Σύνδεσμος Θηλασμού La Leche League που εκπροσωπείται στη χώρα μας από τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδας διοργανώνει μηνιαίες συναντήσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και οι σύμβουλοι θηλασμού της La Leche (οι οποίες είναι μητέρες που έχουν θηλάσει και έχουν εκπαιδευθεί στο να βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την τέχνη του θηλασμού), είναι πρόθυμες και προσφέρουν εθελοντικά υποστήριξη και ενημέρωση. Υπάρχουν επίσης οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι γαλουχίας IBLC οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν αποτελεσματικά τις νέες μητέρες.

Πώς μπορείτε να αυξήσετε την παραγωγή μητρικού γάλακτος

Ορισμένες από τις οδηγίες που προτείνει ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος για τις μητέρες που χρειάζονται να αυξήσουν το γάλα τους είναι:

- Να θηλάζετε συχνά και για όση ώρα θέλει το μωρό σας. Αν το μωρό κοιμάται πολύ, ίσως χρειάζεται να το ξυπνάτε και να το ενθαρρύνετε να θηλάζει πιο συχνά.

- Μην προγραμματίζετε τα γεύματα με βάση το ρολόι -καθυστερώντας το θηλασμό του μωρού παρεμβαίνετε στο σύστημα της προσφοράς και ζήτησης που ρυθμίζει την παραγωγή γάλακτος. Όταν θηλάζετε κάθε φορά που το μωρό δείχνει να πεινάει, εξασφαλίζετε μια επαρκή παραγωγή γάλακτος.

- Να προσφέρετε και τα δύο στήθη σε κάθε γεύμα. Αυτό εξασφαλίζει ότι το μωρό σας παίρνει όλο το διαθέσιμο γάλα και ότι και τα δύο στήθη διεγείρονται συχνά.

- Κρατήστε μεγάλη διάρκεια στα γεύματα. Θηλασμοί διάρκειας είκοσι έως σαρανταπέντε λεπτών εγγυώνται την επαρκή παραγωγή γάλακτος αλλά και εξασφαλίζουν ότι το μωρό σας παίρνει αρκετό από το τελικό γάλα που είναι πλούσιο σε θερμίδες. Μειώνοντας τη διάρκεια το γευμάτων, μπορεί να εμποδίζετε την παραγωγή σας να αυξηθεί ανάλογα με το ρυθμό που αυξάνονται οι ανάγκες του μωρού.

- Να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι σωστά τοποθετημένο στο στήθος. Τα χείλη του μωρού θα πρέπει να είναι πάνω στη θηλαία άλω, τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή, αρκετά πίσω από τη βάση της θηλής. Αν αισθάνεστε κάποιον ερεθισμό, το μωρό σας δεν είναι τοποθετημένο στη σωστή θέση και ίσως χρειάζεται να ζητήσετε βοήθεια από κάποια σύμβουλο θηλασμού της La Leche ή άλλον ειδικό σε θέματα θηλασμού.

- Αλλάξτε αρκετές φορές στήθος κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Αλλάζοντας στήθος δύο και τρεις φορές, βοηθάτε το μωρό σας να διατηρήσει το ενδιαφέρον του στο θηλασμό. Αλλάξτε στήθος μόλις ο ρυθμός του θηλασμού μειωθεί και το μωρό σας καταπίνει λιγότερο συχνά. Η παραγωγή σας θα διεγείρεται αρκετά συχνά, αν χρησιμοποιείται και τα δύο στήθη τουλάχιστον δύο φορές στη διάρκεια ενός γεύματος.

- Δώστε στο μωρό σας μόνο μητρικό γάλα. Αν το μωρό σας έπαιρνε τακτικά συμπληρώματα ξένου γάλακτος, δεν πρέπει να τα κόψετε απότομα αλλά να μειώνετε την ποσότητα σταδιακά, καθώς το δικό σας γάλα θα αυξάνεται

- Θα πρέπει να παρακολουθείτε τις βρεγμένες και λερωμένες πάνες για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας παίρνει αρκετή τροφή.

- Το μωρό πρέπει να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του για πιπίλισμα πάνω στο στήθος σας. Αν κάποια συμπληρώματα είναι προσωρινά αναγκαία, μπορούν να δοθούν με ένα κουτάκι ή με ένα κύπελο ή με μια συσκευή συμπληρωματικού ταΐσματος που χρησιμοποιείται για να παίρνει το μωρό επιπλέον γάλα μέσα από ένα μικρό σωληνάκι, ενώ θηλάζει στο στήθος.

- Προσέχετε τον εαυτό σας –να ξεκουράζεστε, να ηρεμείτε, να τρώτε καλά και να πίνετε αρκετά υγρά. Φροντίζοντας τον εαυτό σας βοηθάτε το γάλα σας να αυξηθεί και συγχρόνως βελτιώνετε τη γενική σας κατάσταση.

Φυσικές συνταγές και βότανα που αυξάνουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος

Η Έφη Σουλιώτη Γαλάνη, από την Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Προστασίας της Μητρότητας Λάρισας συγκέντρωσε συνταγές για φυσικά βότανα που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος, αν συντρέχει λόγος.

Πρόκειται για γαλακτογόνα βότανα, τα οποία εάν ληφθούν σαν αφέψημα (4 κούπες την ημέρα) ή σαν μητρικό βάμμα (4 σταγόνες, 4 φορές την ημέρα), αυξάνουν την παραγωγή γάλακτος. Μοιραζόμαστε ορισμένες από αυτές:

Τσάι Θηλασμού (για τη μαμά)

- 25γρ Άνηθο

- 25γρ Μάρανθο

- 25γρ Γλυκάνισο

- 25γρ Fenugreek (Trigonella)

- 25γρ Μελισσόχορτο

Ανακατεύουμε όλα τα ανωτέρω και τα φυλάμε σ’ ένα γυάλινο δοχείο. Κάθε φορά που χρειάζεται, βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι με καυτό νερό και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Μετά το σουρώνουμε και είναι έτοιμο να το απολαύσετε.

Όπως εξηγεί η παιδίατρος Σοφία Αλεβιζάκη, η Trigonella (fenugreek) είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα γαλακταγωγά (δηλαδή «κατεβάζει γάλα»). Υπάρχουν όμως και παρενέργειες όπως ναυτία και εμετό στη μαμά, διάρροια στο μωρό ή πικρή γέυση γύρω από τη θηλή. Σπάνια παρατηρούνται δερματικές αντιδράσεις. Επίσης μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση του άσθματος ή υπογλυκαιμία. Καλό είναι να αποφεύγεται σε περιπτώσεις που υπάρχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Φυσικά όλες αυτές οι παρενέργειες είναι πάρα πολύ σπάνιες αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν.

Αφέψημα θηλασμού για τη μαμά

1 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινου

1 κουτ. γλυκού σπόρους άνηθου

1 κουτ. γλυκού σπόρους μάραθου

Ρίξτε τους σε 1 φλιτζάνι καυτό νερό, αφήστε 20 λεπτά, σουρώστε και πιείτε το.

Παρενέργεια, η υπερπαραγωγή

Όπως αναφέρει η Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBLC Αγλαΐα Παπαδήμα, «η πιο συχνή παρενέργεια από τη χρήση αφεψημάτων και βοτάνων είναι η υπερπαραγωγή. Συχνά τα γαλακταγωγά χρησιμοποιούνται από μητέρες που δεν έχουν πρόβλημα με την παραγωγή και αυτό οδηγεί σε υπερπαραγωγή.

Το μωρό μπορεί να τρέφεται μόνο με το υδαρές γάλα (γιατί γεμίζει το στομάχι του με αυτό και δεν μπορεί να θηλάσει παραπάνω). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πράσινες αφρώδεις εκρηκτικές κενώσεις. Αν η κατάσταση συνεχιστεί για αρκετό καιρό, υπάρχει πιθανότητα να ερεθιστεί το έντερο, να παρουσιαστεί αίμα στις κενώσεις και αυτά μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αναιμία, αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα για τη μείωση της παραγωγής και την επαναφορά των κανονικών κενώσεων. Τα συμπτώματα είναι αρκετά όμοια με αυτά της αλλεργίας και μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση. Η υπερπαραγωγή είναι μια κατάσταση που μερικές φορές είναι δύσκολα διαχειρίσιμη».

Προσοχή!

Όταν μια μητέρα έχει αμφιβολίες για την ποσότητα γάλακτος που παράγει, προτού καταφύγει σε οποιαδήποτε πρακτική αύξησης της παραγωγής μητρικού γάλακτος, θα πρέπει να συμβουλευτεί κάποιον πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας IBCLC ή σύμβουλο θηλασμού της La Leche. Στις περισσότερες περιπτώσεις, λίγη ξεκούραση, η καλή διατροφή και οι συχνοί θηλασμοί λύνουν άμεσα το πρόβλημα. Όμως ακόμα και αν υπάρχει θέμα μικρής παραγωγής, υπάρχουν τρόποι αύξησης του γάλακτος, συμβατοί με το θηλασμό και ακίνδυνοι.

Πηγές & Links

Μητρικός Θηλασμός, Ενημερωτικά φυλλάδια του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδας, La Leche League Greece. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το http://www.lllgreece.org/ ή επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 210 6003249, 210 8061481.

Σύνδεσμος Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBLC Ελλάδος, στο http://www.thilasmosonline.info/

Δίκτυο Δράσης για τη βρεφική και παιδική διατροφή IFBAN Greece στο http://ibfan.gr/

Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Προστασίας της Μητρότητας Λάρισας στο facebook και στο http://www.facebook.com/groups/larisathilasmos/

Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού στην Αττική, στο facebook και στο http://www.facebook.com/groups/390304120999209/

(βιβλίο): Θηλασμός Μία υπέροχη σχέση Α: Όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν, Άννα Πατσούρου, Σύγχρονοι Ορίζοντες (2007)

Πηγή φωτογραφίας: mymillsbaby.co.uk

photodentro.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...