Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Σωστή διατροφή για γερά δοντάκια


    <p>Μια σωστή διατροφή συμβάλλει σημαντικά στο χτίσιμο υγειών δοντιών για μια ζωή.</p>

Αν έχετε προγραμματίσει μια υγιεινή διατροφή για το μικρούλι σας σίγουρα θα αποκτήσει πολύ γερά δοντάκια. Κι εφόσον έχει γερά δόντια θα αποφύγει τα σφραγίσματα και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Φροντίστε λοιπόν από πολύ νωρίς να συμπεριλάβετε καθημερινά στη διατροφή του τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, βιταμίνες και λευκώματα και περιορίστε τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Πολύ σημαντικό είναι να μάθουμε στο παιδάκι να μη κρατά την τροφή πολύ ώρα μέσα στο στόμα του αλλά να τη μασά καλά. Όταν η τροφή παραμένει για πολύ ώρα στο στόμα τα μικρόβια του στόματος πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα τη δημιουργία τερηδόνας. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να αποφεύγουμε να κρατάμε το μπιμπερό με το γάλα στο στόμα του παιδιού άσκοπα και ιδιαίτερα όταν περιέχει χυμούς φρούτων ή άλλα ζαχαρούχα ροφήματα.

Μια ιδιότητα που έχουν τα μικρόβια του στόματος είναι να μεταβολίζουν το γάλα και τη ζάχαρη. Έτσι παράγονται οξέα που προκαλούν αποσβέστωση και τερηδόνα στα δόντια. Ο πιο ορθός τρόπος είναι να ταΐζετε το μωράκι σας με μπιμπερό μόνο όση ώρα χρειάζεται για να χορτάσει και όταν παρατηρήσετε ότι το κρατάει άσκοπα στο στόμα του να του το παίρνετε αμέσως προλαβαίνοντας την κατάχρησή του.

Όταν το μωράκι σας χρονίσει καλό είναι να σταματήσετε το μπιμπερό και να του δίνεται να πίνει το γάλα του πλέον από πλαστικό ποτηράκι. Επίσης είναι προτιμότερο να σταματήσετε να αλέθετε ορισμένες σκληρές τροφές όπως το μήλο, το αχλάδι, τα καρότα και το ψωμί και να αρχίσετε να του μαθαίνετε να τις τρώει στην κανονική τους μορφή. Οι τροφές αυτές βοηθούν στη σωστή διάπλαση των γνάθων και των μυών του προσώπου και συμβάλλουν στον φυσικό αυτοκαθαρισμό των δοντιών.

Τέλος, ο θηλασμός του δακτύλου και η χρήση της πιπίλας όταν συνεχίζονται για πολύ καιρό είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στα δόντια του παιδιού όπως να προεξέχουν τα μπροστινά του δόντια, να χαλάσουν κάποια από αυτά και να αποκτήσει προβλήματα στην ανάπτυξη των γνάθων. Αν το μωράκι σας έχει ανακαλύψει την χαρά της πιπίλας και δε θέλει να την αποχωριστεί θα πρέπει τουλάχιστον να του μάθεται να την χρησιμοποιεί σε ειδικές περιπτώσεις και περιστασιακά όπως πριν κοιμηθεί για να νανουριστεί ή όταν νιώθει πόνο και δυσφορία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγουμε την παρατεταμένη χρήση της με διάρκεια και συχνότητα. Όταν το παιδάκι μας γίνει 2 χρονών θα πρέπει σιγά σιγά να προσπαθήσουμε να του κόψουμε αυτές τις συνήθειες για να προλάβουμε τυχόν προβλήματα στα δοντάκια του.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...