Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Βρεφικοί κολικοί : Συμπτώματα και αντιμετώπιση


    <p>Όταν έχετε κάνει όλα όσα πρέπει για το μωράκι σας και αυτό εξακολουθεί να κλαίει, μην ψάχνετε και πολύ.</p>

Ο λόγος είναι οι γνωστοί κολικοί, που ταλαιπωρούν το μωράκι σας στην αρχή της ζωής του. Πρόκειται για μια κατάσταση που ξεκινά περίπου την 2η εβδομάδα της ζωής του ή και αργότερα, και κυρίως εμφανίζονται τις βραδινές ώρες 7-10μμ.

Προκαλούν πόνο στο μωράκι, που το εκδηλώνει με το να σφίγγει τα χεράκια του, να γουρλώνει τα ματάκια του και να κρατά την αναπνοή του.

Πρόχειρα, μπορείτε να του δώσετε να πιει λίγο χαμομήλι ή τίλιο (30-40ml), να το πάρετε στην αγκαλιά σας και να το παρηγορήσετε. Βέβαια, όχι ότι αυτά αποτελούν πανάκεια, αλλά βοηθούν έστω και στο ελάχιστο το μωράκι σας.

Η αιτία των κολικών είναι τόσο άγνωστη όσο και ο τρόπος αντιμετώπισής τους. Είναι ένα μυστήριο και απαιτείται η υπομονή σας μέχρι να λήξουν, δηλ περίπου ώς τον 3 μήνα.(σε ακραίες καταστάσεις συνεχίζονται ώς τον 6 μήνα)

Μερικές φορές, μπορεί να οφείλονται σε διάφορες γαστρεντερικές ενοχλήσεις, δυσπεψία, αέρια ή σε κάτι που φάγατε και μέσω του γάλακτος πείραξε το μωρό σας. Άλλοι πάλι, μπορεί να οφείλονται σε διάφορους κλιματολογικούς ή γενετικούς παράγοντες, ενώ κάποιο ρόλο παίζει και η ατμόσφαιρα στο σπίτι. Πληθώρα ερεθισμάτων που "βομβαρδίζουν" το μωράκι σας.

Ένα από τα χαρακτηριστικά των κολικών, είναι ότι εμφανίζονται μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Φροντίστε να είστε χαλαρή και ήρεμη, και την ώρα εκείνη άν ο καιρός το επιτρέπει , κάντε μια βολτίτσα με το καροτσάκι ή τον μάρσιπο. Η κίνηση και η αλλαγή περιβάλλοντος βοηθάει πολύ.

Δοκιμάστε επίσης, να κάνετε στο μωράκι σας απλές κινήσεις γυμναστικής, λυγίζοντας τα ποδαράκια προς την κοιλίτσα του, ή βάλτε το μπρούμυτα και χαϊδέψτε απαλά την πλατούλα του ή ακόμη χρησιμοποιήστε μια θερμοφόρα. Με το τρόπο αυτό, βοηθάτε το μωράκι να αποβάλλει τα αέρια από τα έντερά του, το οποία του προκαλούν πόνο.

Γενικά λοιπόν να θυμάστε ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για κολικούς, όταν

- το μωρό κλαίει μετά το βραδινό θηλασμό

- φωνάζει και διπλώνει τα ποδαράκια του στην κοιλιά σαν να είχε έναν πόνο στην κοιλίτσα του

- το κλάμα επαναλαμβάνεται καθημερινά και σχεδόν πάντα την ίδια ώρα

- κανένα τέχνασμα από μέρους σας δεν το ικανοποιεί παραπάνω από ένα λεπτό

- το κλάμα διαρκεί περίπου μια ώρα ή περισσότερο, αλλά όταν τελειώσει δεν ξαναεμφανίζεται παρά την επόμενη ημέρα.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...