Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Συμβουλές διατροφής για στρουμπουλά μωράκια

    Με μαγουλάκια που θέλεις να τα τσιμπήσεις, δίπλες στα γονατάκια του και τους αγκώνες, κοιλίτσα φουσκωτή και ένα ελκυστικό διπλοσάγονο, το στρουμπουλό αυτό πλασματάκι αναμφίβολα κερδίζει τον τίτλο του πιο χαριτωμένου μωρού.

Από το κεφαλάκι του μέχρι τα φουσκωτά δαχτυλάκια των ποδιών του αντικατοπτρίζει την εικόνα που η περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας και την εικόνα της βρεφικής ομορφιάς.

Συμπίπτει όμως με την εικόνα της υγείας;

Οι παιδίατροι σήμερα υποστηρίζουν ότι αυτό το χαριτωμένο πάχος δεν είναι δείγμα υγείας. Στην προσπάθειά τους μάλιστα να ανατρέψουν την ξεπερασμένη πλέον πεποίθηση ότι "το παχουλό μωράκι είναι και γερό μωράκι" , ανατρέχουν σε μελέτες που αποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία για 1 στα 4 παιδιά ξεκινά ήδη από το πρώτο έτος της ζωής τους.

Όσο κι αν αυτό μας φαίνεται υπερβολικό, κατά το πρώτο έτος διογκώνονται τα λιποκύτταρα του οργανισμού και μπαίνουν οι πρώτες βάσεις της χοληστερίνης. Πριν να αρχίσετε να ανησυχείτε μήπως το παιδί σας είναι υπέρβαρο ή έχει τάσεις παχυσαρκίας, βεβαιωθείτε πρώτα ότι είναι πραγματικά παχουλό και όχι απλά ελκυστικά στρουμπουλό. Όλα τα μωράκια έχουν αυξημένο λιπώδη ιστό και επομένως ακόμα και τα πιο αδύνατα διαθέτουν τα παχάκια τους. Ένα μωρό θεωρείτε παχύσαρκο όταν το βάρος σε σχέση με το ύψος του είναι μεγαλύτερο από την 75η εκατοστιαία θέση.

Στα μωράκια απαγορεύεται η δίαιτα γιατί στόχος δεν είναι να χάσουν βάρος αλλά να ελαττωθεί ο βαθμός αύξησης του βάρους τους. Εάν το βάρος δεν είναι υπερβολικά μεγαλύτερο από το κανονικό και αν δεν υπάρχει μεγάλη συσσώρευση λίπους κάτω από το δέρμα δεν θα πρέπει να ανησυχούμε καθόλου γιατί με τον καιρό θα αλλάξουν όψη, θα ψηλώσουν και σιγά σιγά θα αδυνατίσουν. Αυτό φαίνεται έντονα, ειδικά όταν τα μωράκια αρχίζουν να κινούνται και να δραστηριοποιούνται.

Επειδή όμως η καλύτερη άμυνα κατά της παχυσαρκίας είναι η πρόληψη και ο πιο καλός σύμμαχος η υγιεινή διατροφή, φροντίστε να:

- Μη πιέζετε το μωράκι σας να φάει περισσότερο από όσο θέλει και εννοείται να φάει με το ζόρι όταν δεν νιώθει ότι πεινάει.


- Αποφύγετε να προσθέτετε στο φαγητό του ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά.


- Αποφύγετε να το ταΐζετε με το μπιμπερό όταν κοιμάται.


- Μη χρησιμοποιείται το φαγητό για να καλύψετε άλλες ανάγκες του μωρού.

Όταν θα τρώει για επιπόλαιους λόγους, μεγαλώνοντας θα υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια. Για παράδειγμα πολλές μανούλες όταν κλαίει το μωράκι τους του προσφέρουν ένα μπισκότο για να σταματήσει. Μη βρίσκεται λοιπόν καταφύγιο στο φαγητό στις δύσκολες καταστάσεις. Προσπαθήστε να βρείτε άλλους τρόπους να το ηρεμήσετε!

Επεξεργάστηκε από vicky86




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...