Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Δύο λατρεμένα καλοκαιρινά φρούτα: Καρπούζι και πεπόνι

    Το καρπούζι και το πεπόνι είναι δύο λατρεμένα φρούτα, εντελώς συνδεδεμένα με την καλοκαιρινή περίοδο, τη ζέστη και τις διακοπές.

Παράλληλα, είναι αμφότερα «παρεξηγημένα», καθώς η γλυκιά τους γεύση τα έχει ταξινομήσει (όχι δίκαια) στα «παχυντικά» φρούτα, με αποτέλεσμα πολλοί οι οποίοι θέλουν να περιορίσουν το σωματικό τους βάρος να μην τα προτιμούν, επειδή πιστεύουν πως έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.

Στην πράξη, είναι επιλογές πλούσιας διατροφικής αξίας, και ως προς στις θερμίδες, εφαρμόζεται για άλλη μια φορά ο κανόνας του μέτρου, καθώς εάν καταναλωθούν δίχως ακρότητες, οι θερμίδες οι οποίες αποδίδουν είναι σίγουρα ελάχιστες, σε σχέση με τη διατροφική τους αξία.

Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τι μας παρέχει κάθε ένα από αυτά, και πόσες θερμίδες περιέχει εντέλει μια ενδεικτική μερίδα.

Καρπούζι

MPtyfH3.jpg

Περιέχει μεγάλες ποσότητες καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, ενώ η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό βοηθάει στην αποτελεσματικότερη ενυδάτωση του οργανισμού.

Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε λυκοπένιο, συστατικό το οποίο ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και έχει συσχετισθεί από πολλές έρευνες με ελάττωση του κινδύνου εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου, και ειδικά καρκίνου του προστάτη.

Το καρπούζι περιέχει ακόμη κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε αργινίνη, που συγκαταλέγεται στα αναγκαία για το σώμα αμινοξέα και συντελεί στην ομαλή λειτουργία των αγγείων και τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Πεπόνι

fNESCtN.jpg

Είναι πλούσιο σε κάλιο και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και το β-καροτένιο, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην ενδυνάμωση των αμυντικών μηχανισμών του σώματος και την προστασία του από καρδιαγγειακές ασθένειες και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Επιπλέον, περιλαμβάνει μεγάλα ποσά αδενοσίνης, μιας χρήσιμης ουσίας με αντιπηκτική δράση η οποία δρα προστατευτικά απέναντι στα εγκεφαλικά επεισόδια.

Τέλος, στις θρεπτικές ουσίες του πεπονιού είναι και η βιταμίνη Β6, που είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος του οργανισμού.

Θερμίδες

s2uc9Fa.jpg

Ένα φλιτζάνι πεπόνι έχει σχεδόν 60 θερμίδες, ενώ ανάλογη ποσότητα καρπουζιού παρέχει μόνο 46 θερμίδες. Επομένως, καταλαβαίνει κάποιος ότι, άμα καταναλωθούν σε λογική ποσότητα, τόσο το καρπούζι, όσο και το πεπόνι μπορούν να μας δώσουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με ιδιαίτερα χαμηλό ενεργειακό «κόστος».

Και αν θεωρείτε πως υπάρχει η πιθανότητα να παρασυρθείτε στην ποσότητα, βάλτε στην άκρη τη δική σας μερίδα από την πιατέλα στην οποία συνήθως σερβίρονται τα συγκεκριμένα φρούτα, ώστε να μην ξεφύγετε...

 




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...