Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Που οφείλονται τα προβλήματα των δοντιών στα παιδιά;


    <p>Μερικά παιδιά μπορεί έχουν δοντάκια που είναι κίτρινα ή στραβά και άλλα λίγο μεγαλύτερα ή λίγο μικρότερα από το κανονικό με τερηδόνα και ουλίτιδα.</p>

Που οφείλονται όμως αυτά τα προβλήματα των δοντιών;

Ορισμένες συνθήκες ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και κάποιες καταστάσεις τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού μπορεί να συμβάλλουν στην κακή ποιότητα και κατασκευή των δοντιών.

Περιβαλλοντικοί και κληρονομικοί παράγοντες: Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι περιβαλλοντικοί και κληρονομικοί παράγοντες και μπορούν να επηρεάσουν το σχήμα, το μέγεθος, τον αριθμό και την ποιότητα κατασκευής των δοντιών.

Πυρετός: Ένας υψηλός πυρετός μπορεί να διαταράξει την ισορροπία ασβεστίου-φωσφόρου στο αίμα με επακόλουθο να επηρεάσει ποσοτικά και ποιοτικά την ενασβεστίωση των δοντιών που δημιουργούνται.

Αντιβιοτικά: Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στην κακή ποιότητα των δοντιών είναι η χορήγηση αντιβιοτικών της κατηγορίας των τετρακυκλινών. Σε περίπτωση που η μέλλουσα μαμά κατά στην περίοδο της εγκυμοσύνης χρειαστεί για κάποιο λόγο να πάρει αυτού του είδους τα αντιβιοτικά ή πρέπει να χορηγηθούν σε ένα παιδάκι μέχρι 8 χρονών, τα δόντια του κατά πάσα πιθανότητα θα χρωματιστούν εκείνη την περίοδο.

Κακές συνήθειες: Ορισμένα ορθοδοντικά προβλήματα μπορεί αν οφείλονται σε κακές συνήθεις του παιδιού όπως θηλασμός του δακτύλου (όταν συνεχίζεται μετά την ηλικία των 4 ετών), χρήση πιπίλας (όταν συνεχίζεται μετά την ηλικία των 2 ετών), δάγκωμα νυχιών, χειλιών, ή μολυβιών, λάθος τοποθέτηση της γλώσσας (όταν πιέζει τα εμπρός δόντια), τρίξιμο και σφίξιμο δοντιών.

​Τα δοντάκια των πρόωρων μωρών είναι πιο επιρρεπή στη δημιουργία τερηδόνας, την πιο συχνή μολυσματική νόσο των παιδικών δοντιών.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...