Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Ασπίδα προστασίας κατά των αλλεργιών και του άσθματος η συνύπαρξη με το σκύλο σε νεαρή ηλικία!


    <p>H έκθεση στη «σκυλίσια σκόνη» - τις ξηρές νιφάδες δέρματος που ελευθερώνονται από το δέρμα των τετράποδων φίλων μας - ενδέχεται να αποτελούν</p>

«ασπίδα προστασίας» κατά των αλλεργιών και του άσθματος στο μέλλον μεταβάλλοντας τα ανθρώπινα εντερικά βακτήρια. Αυτό προκύπτει, τουλάχιστο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η σκόνη αυτή φαίνεται πως περιέχει βακτήρια τα οποία, όταν εμφανίζονται στα έντερα ενός ζώου, επηρεάζουν την παραγωγή κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο αναπνευστικό σύστημα ζώου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως η έκθεση σε κατοικίδια, ειδικά σε σκύλους, από τα πρώτα χρόνια ζωής ενός ανθρώπου ενδέχεται να αποτρέψουν την εμφάνιση αλλεργιών. Άλλες εργασίες απέδειξαν πως βακτήρια στο έντερο δρουν κατά των αλλεργιών και του άσθματος. Η νέα αυτή μελέτη προσθέτει επιπλέον στοιχεία στη γενικότερη σχετική έρευνα αφού συνδέει όλες τις προαναφερθείσες απόψεις, δείχνοντας ουσιαστικά πως η σκόνη που προέρχεται από τον σκύλο επηρεάζει τον πληθυσμό των μικροβίων του εντέρου.

Στην εν λόγω μελέτη η Susan Lynch (καθηγήτρια φαρμακευτικής στις Η.Π.Α.) και οι συνάδελφοί της εξέθεσαν ποντίκια σε σκόνη προερχόμενη από ένα σπίτι με σκύλο. Κατόπιν, εξέτασαν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος των ποντικιών σε αλλεργιογόνα κατσαρίδων και ωαλβουμίνη (συστατικό του ασπραδιού του αυγού), δύο ουσίες που συνήθως προκαλούν συμπτώματα άσθματος. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν πως τα εν λόγω ποντίκια είχαν λιγότερα κύτταρα στην αναπνευστική τους οδό τα οποία αποκρίνονταν σε αλλεργιογόνα, σε σύγκριση με άλλα ποντίκια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν σε έντυπο της Διεθνούς Ακαδημίας Επιστημών. «Φαίνεται πως ένα μωρό που μεγαλώνει σε σπίτι με σκύλο - ή γάτα, σε μικρότερο βαθμό - έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει αλλεργίες ή άσθμα στο μέλλον » ανέφερε η κ. Lynch.

Όπως πρόσθεσε, επίσης, τα ευρήματα συμφωνούν με τη θεωρία πως η μη έκθεση σε ωφέλιμα μικρόβια συνδέεται με την ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών και άσθματος στις χώρες του δυτικό κόσμου. Πλέον, το επόμενο βήμα αφορά την κατανόηση της ακριβούς δράσης των μικροβίων στο έντερο και το πώς επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση στο αναπνευστικό σύστημα του οργανισμού.

Τελικά, η κατανόηση της προαναφερθείσας διαδικασίας θα μπορέσει να μας οδηγήσει τακτικές πρόληψης ή θεραπείες του άσθματος, βασισμένες στη συμβολή των κατάλληλων μικροβίων.

http://petfriends.gr/




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...