Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά;

    Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες σχετικά με τον ακριβή αριθμό των ωρών του ύπνου, που χρειάζονται τα παιδιά σε κάθε ηλικία. Ωστόσο υπάρχουν μερικές συστάσεις όσο αφορά πόσο ύπνο έχουν ανάγκη.

1-4 εβδομάδων: 15,5 – 16,5 ώρες ανά ημέρα.

Τα νεογνά κοιμούνται σε σύντομες περιόδους δύο έως τέσσερις ώρες, γιατί ξυπνάνε συνήθως για να φάνε. Δεδομένου ότι τα νεογέννητα δεν έχουν ακόμη ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι ή τον κιρκαδικό ρυθμό, δεν αντιλαμβάνονται τις συνήθειες του ύπνου και του κύκλου της ημέρας και της νύχτας.

3 – 5  μηνών: 15 ώρες την ημέρα.

Σε αυτή την ηλικία τα μωρά αρχίζουν να είναι λίγο πιο ήρεμα και μπορεί να κοιμούνται συνεχόμενα. Επίσης, οι μεγαλύτερες περίοδοι ύπνου τείνουν να εμφανίζονται το βράδυ.

6 μηνών: 14 ώρες την ημέρα.

Η καθιέρωση των υγιεινών συνηθειών όσο αφορά τον ύπνο, πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος κατά τη διάρκεια αυτής τη περιόδου. Επίσης, το μικρό σας μπορεί να κοιμάται συνεχόμενα όλη τη νύχτα.

9 -12 μηνών : 14 ώρες την ημέρα.

Τα περισσότερα μικρά δεν κοιμούνται πάρα πολύ κατά τη διάρκειά της ημέρας, εκτός από τον μεσημεριανό ύπνο, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 3- 4 ετών.

1 έτους: 14 ώρες την ημέρα.

Καθώς το παιδί σας περνάει τον πρώτο χρόνο, μπορεί να σταματήσει εντελώς να κοιμάται το πρωί και να ξεκουράζεται μόνο το μεσημέρι.

3 ετών: 12 ώρες την ημέρα.

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία συνήθως πάνε για ύπνο 19:00 με 21:00  και ξυπνάνε γύρω στις έξι με οχτώ το πρωί.

5-12 ετών: 11 – 9,25 ώρες κάθε βράδυ.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, οι νυκτερινές ώρες του ύπνου μειώνονται ελαφρώς, δεδομένου ότι τείνουν να μένουν ξύπνια μέχρι αργά το βράδυ. Ωστόσο οι ανάγκες του ύπνου παραμένουν εξίσου ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία τόσο για τα παιδιά όσο και για τους έφηβους.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...