Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Το κυνήγι του χαμένου γράμματος! Παιχνίδι πρώτης γραφής & ανάγνωσης


    <p>Η επαφή των παιδιών με το κόσμο του γραπτού λόγου ξεκινά από νωρίς και είναι συνεχής και αδιάκοπη.</p>

Τα μηνύματα μέσα από αυτόν είναι διαρκή και βρίσκονται παντού γύρω του. Για αυτό και ένα παιδί της προσχολικής ηλικίας από νωρίς μπορεί να διακρίνει ποιο σύμβολο είναι γράμμα και ποιο όχι. Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να αναγνωρίσουν ποια είναι τα γράμματα αλλά πολλές φορές ειδικά στη περίοδο της πρώτης γραφής-ανάγνωσης δυσκολεύονται να τα διαβάσουν, θυμηθούν, προφέρουν σωστά.

Ένα ενισχυτικό παιχνίδι για παιδιά προσχολικής ηλικίας, παιδιά που φοιτούν στη Α' Δημοτικού και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που ακόμα μπερδεύουν ή δεν θυμούνται γράμματα είναι: "Το κυνήγι του χαμένου γράμματος!" Πρόκειται για ένα πολύ απλό παιχνίδι που γίνεται εκτός σπιτιού.

Υλικά: ένα μικρό μπλοκ, μαρκαδόροι, μολύβι

Παιχνίδι: Γράφετε σε ένα μικρό μπλοκ, που το παιδί μπορεί να κρατήσει άνετα στο χέρι του, όλα τα γράμματα του αλφάβητου, κεφαλαία και μικρά.

90QahNX.jpg

Έπειτα στη βόλτα σας με το παιδί του δίνετε να κρατά το μπλοκ και λέτε ότι πρέπει να βρείτε τα χαμένα γράμματα! Σε κάθε πινακίδα ή ταμπέλα σταματάτε, του δίνετε χρόνο και αυτό πρέπει να κυκλώσει στο μπλοκ ένα απο τα γράμματα που βλέπει στη πινακίδα.

Ένα παράδειγμα:

4CkCw8U.jpg

Tip: Προετοιμάστε το παιδί από το σπίτι ότι βγαίνετε να παίξετε και τι πρέπει να κάνει.

Απευθύνεται: Σε παιδιά με δυσκολίες να κατακτήσουν τα γράμματα, σε παιδιά στη Α' Δημοτικού της πρώτης γραφής-ανάγνωσης και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Μπορεί να γίνει από γονείς και ειδικούς θεραπευτές.

Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ.

Άσπα Μητρακάκη

Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος

ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας

email: amitrakaki@gmail.com

http://dyslexiaathome.blogspot.gr/2013/12/blog-post_23.html




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...