Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Συμβουλές για να γίνει το διάβασμα ευχάριστο


    <p>Το να πείσεις ένα παιδί να κάτσει να διαβάσει από μόνο του, χωρίς να το πιέζεις και χωρίς να δημιουργηθεί έντονο κλίμα μέσα στο σπίτι σπάνια είναι μία ευχάριστη διαδικασία.</p>

Και όμως, υπάρχουν μερικά κόλπα τα οποία αν ακολουθήσεις σίγουρατο διάβασμα του παιδιού θα είναι πολύ πιο εύκολη διαδικασία για όλα τα σχολικά χρόνια.

Για να γίνει η εργασία των παιδιών στο σπίτι πιο αποδοτική, χρειάζονται και κάποιες προϋπόθεσεις. Πρώτα ήρεμη οικογενειακή ατμόσφαιρα. Τα μέλη της οικογένειας να βρίσκονται σε καλές σχέσεις μεταξύ τους και με κοινές αντιλήψεις παιδαγωγικής ώστε αυτό που λέει ο ένας να μην ανατρέπεται από τον άλλο.

Χρειάζεται ακόμη κάθε παιδί να έχει πρόγραμμα εργασίας, αρκετό ελεύθερο χρόνο, χωρίς να είναι φορτωμένο παραπάνω από όσο πρέπει με εξωσχολικές δραστηριότητες.

Καλό είναι επίσης να έχει το παιδί το δικό του δωμάτιο ή μια γωνιά εντελώς δική του, όπου εκεί θα έχει το γραφείο του με τα βιβλία του για να εργάζεται χωρίς φασαρία.

Οι γονείς από νωρίς από την πρώτη τάξη, πρέπει να δείξουν πως ενδιαφέρονται για την δουλειά που έχει να κάνει και να την αντιμετωπίζουν με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζουν την δική τους εργασία.

Το παιδί πρέπει να μάθει ένα σύστημα εργασίας και να δίνει προτεραιότητα στα σχολικά του καθήκοντα. Μετά το μεσημεριανό φαγητό και αφού ξεκουραστεί για λίγη ώρα, να ασχοληθεί με τη μελέτη του με σοβαρότητα και συγκέντρωση. Καλό είναι να γίνει ένα πρόγραμμα με το ίδιο το παιδί.

Το παιδί πρέπει να συνηθίσει από νωρίς να εργάζεται μόνο του, προστρέχοντας στη βοήθεια των γονέων μόνο αν αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο. Οι γονείς με τη σειρά τους πρέπει να το ενθαρρύνουν και να δείχνουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες του.

Όταν χρειάζεται να δίνουν τη βοήθεια τους με προθυμία,μα με τρόπο που θα βοηθήσει το παιδί να αυτενεργήσει. Επίσης να το συνηθίσουν να κάνει την εργασία του με σύστημα και τάξη,να χρησιμοποιεί το χρόνο του σωστά και αν αντιληφθούν κάποια αδυναμία, αν κάτι δεν κατάλαβε από την διδασκαλία, τότε να του το εξηγήσουν ώστε να μην του δημιουργηθούν κενά. Ακόμη να το μάθουν να ετοιμάζει την τσάντα του νωρίς για την επόμενη μέρα κι αφού τελειώσει με όλα αυτά να μείνει ελεύθερος χρόνος για εξωσχολικές δραστηριότητες ή για παιχνίδι που τόσο πολύ το έχει ανάγκη.

Σχετικά με τους βαθμούς σημαντικό είναι να ξέρουμε πως κάθε παιδί έχει ορισμένες δυνατότητες και πως δεν είναι δυνατό να είναι όλα πρώτα στην τάξη. Γι’αυτό ας μην τα πιέζουμε να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Αν εργάζονται σωστά και αποδίδουν ανάλογα με τις ικανότητες τους πρέπει να μας είναι αρκετό. Να τα ενθαρρύνουμε και να τα επαινούμε. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πως η προσπάθεια που κάνουν για τη μελέτη τους θα τα βοηθήσει να μάθουν,να εκπαιδευτούν και να μην έχουν το βαθμό σαν μοναδικό σκοπό.

Κάτι ακόμη που είναι απαραίτητο, είναι η καλή συνεργασία γονέων και δασκάλων. Καλό είναι οι γονείς να ακολουθούν πιστά τις κατευθύνσεις που δίνει ο δάσκαλος/α στο σχολείο και να μην προσπαθούν να υποδείξουν δικούς τους τρόπους, για την εκτέλεση των εργασιών. Γιατί τότε το παιδί αποπροσανατολίζεται, μπερδεύεται και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα.

ipop.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...