Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Πρώτες βοήθειες στο... διάβασμα


    <p>Το πιτσιρίκι σας έχει ξεκινήσει το σχολείο και έχει πια... δουλειά για το σπίτι, δηλαδή μαθήματα. Πρέπει καθημερινά να προετοιμάζεται και να μελετά. Και εσείς πρέπει να το βοηθήσετε στα διαβάσματα του.</p>

Για να είναι η μελέτη 100% σωστή και αποδοτική, χρειάζεται τη δική σας ουσιαστική και βοήθεια και συμπαράσταση.

Είναι απόλυτα φυσικό πολλές φορές να συγκρίνετε την επίδοση του παιδιού σας παιδιού με εκείνη των παιδιών της ίδιας ηλικίας. Προσπαθήστε όμως να το αποφεύγετε, καθώς δεν είναι καθόλου παραγωγικό ούτε για σας, ούτε για το παιδί σας. Κάθε παιδί είναι ένα διαφορετικό άτομο και προχωρεί με διαφορετικούς ρυθμούς!

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και δείτε πως μπορείτε να τα καταφέρετε γύρω από το θέμα της περιβόητης μελέτης.

Διαλέξτε ένα ήσυχο περιβάλλον και τον κατάλληλο χρόνο

1. Ξεκινήστε το διάβασμα φροντίζοντας ότι τίποτα δεν θα σας αποσπάσει την προσοχή, τόσο εσάς όσο και το παιδί σας.

2. Δώστε στο παιδί την αμέριστη προσοχή σας.

3. Ορίστε έναν αποκλειστικό χώρο για τα διαβάσματα του π.χ. το δικό του δωμάτιο, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό το δικό του γραφείο. Δηλαδή έναν μικρό χώρο μέσα στο σπίτι, σε σταθερό σημείο που δεν θα αλλάζει κάθε μέρα.

4. Για να είναι το διάβασμα πιο ευχάριστο και ξεκούραστο διαλέξτε με το παιδάκι σας ένα άνετο γραφείο και μια άνετη καρέκλα για να έχει το σώμα του τη σωστή στάση.

5. Φροντίστε για έναν καλό φωτισμό τόσο στο χώρο, όσο και στο σημείο που διαβάζει.

6. Συμφωνήστε πότε το παιδί σας πρόκειται να διαβάσει μόνο του και πότε θέλει τη βοήθειά σας.

7. Μπορείτε να φτιάξετε και να τοποθετήσετε πάνω στο γραφείο ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, με τα μαθήματα που έχει κάθε μέρα. Έτσι πολύ γρήγορα θα αρχίσει να γνωρίζει τις υποχρεώσεις και τα μαθήματα που έχει καθημερινά.

Μιλήστε στο παιδί σας

1. Η ομιλία και η ακρόαση είναι βασικές δεξιότητες και αποτελούν τα θεμέλια για την ανάγνωση.

2. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να μιλήσει για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, π.χ. για την ημέρα του στο σχολείο, τους φίλους του, τα παιχνίδια που παίζουν, πώς αισθάνεται. Καθώς μιλάτε, να είστε ενεργός ακροατής, να απαντάτε και να θέτετε ερωτήσεις.

3. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να συζητήσετε και να σας ακούσει και πάλι για μια σειρά από θέματα, όπως ιστορίες από όταν ήσασταν στην ηλικία του ή και πιο επίκαιρα θέματα.

4. Δώστε χρόνο στο παιδί σας για να εξηγήσει τις ιδέες του. Μερικές φορές χρειάζεται λίγος χρόνος παραπάνω για να σκεφτούμε την κατάλληλη λέξη ή απάντηση .... η παύση δείχνει πολλή σκέψη σε εξέλιξη!

Η ανάγνωση βρίσκεται παντού.

1. Να είστε ένα καλό πρότυπο και να δίνετε το καλό παράδειγμα. Να έχει η ανάγνωση ένα νόημα και σκοπό.

2. Δείξτε στο παιδί σας ότι διαβάζετε για ευχαρίστηση και για ενημέρωση - είτε πρόκειται για βιβλία, συνταγές, εφημερίδες, περιοδικά, φυλλάδια, επιστολές, χάρτες, οδηγίες.

3. Κοιτάξτε γύρω σας, ακόμα και όταν είστε έξω - πινακίδες, πινακίδες καταστημάτων, αφίσες- υπάρχει ένας πλούτος λέξεων γύρω σας που παρατηρώντας τα με το παιδάκι σας θα αναπτύξετε τις αναγνωστικές του δεξιότητες.

4. Χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο για την αναζήτηση πληροφοριών.

5. Επισκεφτείτε την τοπική βιβλιοθήκη.

Βασικές συμβουλές

Ενισχύεται την αυτοπεποίθηση του.Ενθαρρύνετε το μικρό σας όσο περισσότερο μπορείτε για αυτό που κάνει ώστε να αγαπήσει και να αποκτήσει ακόμα περισσότερα ερεθίσματα για μάθηση. Πείτε του πολλά "Μπράβο". Δείξτε του τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον σας για όλα τα καινούργια πράγματα που μαθαίνει. Δώστε απλόχερα τους επαίνους σας για την καλή επίδοση του και αναφέρετε του πόσο βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Εμψυχώστε το και δείξτε του εμπιστοσύνη ότι μπορεί να τα καταφέρει ακόμα καλύτερα!

Μπείτε στη θέση του παιδιού. ​Μην προσπαθείτε να μπείτε στο ρόλο του δασκάλου στο σπίτι δημιουργώντας προβλήματα στη μεταξύ σας σχέση. Εσείς είστε ο γονιός του, και αυτό που είναι μάλλον προτιμότερο να κάνετε, είναι να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του παιδιού και να θυμηθείτε τα δικά σας σχολικά χρόνια.

Σεβασμός στη δουλειά του. Εξηγείστε στο μικρό σας ότι, όπως εσείς έχετε τη δουλειά σας καθημερινά, έτσι και εκείνο έχει το σχολείο και το διάβασμα των μαθημάτων του.

Αντιμετωπίστε την μελέτη των μαθημάτων του ως κάτι πολύ σπουδαίο, ως μια σοβαρή εργασία για να την εκλάβει και εκείνο έτσι.

Επιδιώκεται συχνή επαφή με το δάσκαλο του παιδιού σας. Είναι χρήσιμο να ενημερώνεστε τακτικά για την πρόοδό του στο σχολείο, για τα αδύνατα σημεία του που έχει εντοπίσει ο δάσκαλος και για τα μαθησιακά κενά που τυχόν έχει. Έτσι με τη οδηγίες του δασκάλου και με τη δική σας συνεργασία, το παιδί θα καταφέρει να τα ξεπεράσει και να τα καλύψει γρήγορα.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...