Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Τι κερδίζει το παιδί από την κατασκήνωση;


    <p>Δραστηριότητες, παιχνίδι, κοινωνικοποίηση και συνθήκες πραγματικής ζωής, χωρίς γονείς υπόσχεται η κατασκήνωση για τα πιτσιρίκια.</p>

Ποια είναι τα ψυχολογικά οφέλη για τον χαρακτήρα τους;

Το πολυπόθητο καλοκαίρι έχει κάνει την είσοδο του, όμως οι ανειλημμένες επαγγελματικές και οι οικονομικές υποχρεώσεις των γονιών δε επιτρέπουν σε εκείνους και στα παιδιά παρά ολιγοήμερες αποδράσεις. Οι γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να ξεφύγουν από τους ξέφρενους ρυθμούς της πόλης και προπαντός να χαλαρώσουν από το εξοντωτικό σχολικό πρόγραμμα τους προκείμενου να ανασυγκροτήσουν τις ψυχικές και τις σωματικές τους δυνάμεις.

Οι παιδικές κατασκηνώσεις τα τελευταία χρόνια αποτελούν μια λύση για τους γονείς. Οι παιδικές κατασκηνώσεις αναμφίβολα μέσω των ποικίλων δραστηριοτήτων που προσφέρουν προάγουν την αυτονομία, την ανεξαρτησία και την κοινωνικότητα του παιδιού.

Η παιδική κατασκήνωση μπορεί να αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία στη ζωή του παιδιού διότι έρχεται σε επαφή με τη φύση, συσχετίζεται, συνεργάζεται, συμβιώνει και αλληλεπιδρά με αλλά παιδιά και γενικότερα έρχεται αντιμέτωπο με νέες καταστάσεις, οι οποίες ορθώνονται μπροστά του.

Το παιδί καλείται να αποχωριστεί τους γονείς του και να λάβει, πρωτοβουλίες ευθύνες και αποφάσεις για την καθημερινότητα του (π.χ τι ρούχα θα φορέσει, να στρώσει το κρεβάτι του κ. α). Ο μικρός αυτός αποχωρισμός από τις προστατευτικές φτερούγες των γονιών σφυρηλατεί την προσωπικότητα του παιδιού και ενισχύει την αίσθηση της ταυτότητας του. Το παιδί ουσιαστικά μέσα από αυτή την διαδικασία ανακαλύπτει και άλλες πτυχές της προσωπικότητας του, οι οποίες πιθανότατα να ήταν αθέατες τόσο στο ίδιο όσο και στην οικογένεια του.

Επίσης η εμπειρία της συνύπαρξης με άλλα παιδιά προωθεί την συνεργατικότητα, την άμιλλα, την ομαδικότητα, τον αλληλοσεβασμό, την κατανόηση και την ενσυναίσθηση απέναντι στον άλλον. Τέλος η άμεση επαφή με τη φύση είναι ευεργετική για τη ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού. Εκτονώνει την ενεργεία του παιδιού, ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις του, αναπτύσσει τη φαντασία του, τη δημιουργικότητα του, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η βιωματική μάθηση, η όποια του είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Συμβουλές προς τους γονείς

- Μιλήστε με ενθουσιασμό στο παιδί για την εμπειρία της κατασκήνωσης

- Διαβάστε με το παιδί το πρόγραμμα της κατασκήνωσης

- Συζητήστε με το παιδί τυχόν συναισθήματα που μπορεί να πυροδοτηθούν από τον αποχωρισμό.

- Σε περίπτωση που το παιδί πηγαίνει για πρώτη φορά στην κατασκήνωση ωφέλιμο θα ήταν να συντροφεύεται από συμμαθητές, φίλους, προκείμενου να νιώσει ασφάλεια σε ένα νέο χώρο μακριά από την ζεστή και τρυφερή αγκαλιά των οικείων του προσώπων.

- Τακτικές επισκέψεις σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρόγραμμα της κατασκήνωσης , διότι αυτές προωθούν την ομαλή προσαρμογή του.

- Αποφυγή πολλών τηλεφωνημάτων ιδιαίτερα κατά τις πρώτες μέρες διότι ενδέχεται να πυροδοτήσουν συναισθήματα άγχους στο παιδί.

- Σεβασμό στο χρόνο προσαρμογής του κάθε παιδιού.

Αποφυγή υπερβολικής πίεσης παραμονής στην κατασκήνωση σε περίπτωση που το παιδί επιθυμήσει να αποχωρήσει επίμονα από την κατασκηνώσει. Συχνά η υπερβολική πίεση μπορεί να αποφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να δημιουργήσει συναισθήματα αποτυχίας στο παιδί.

iatronet.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...