Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Μια μέρα στην παραλία!


    <p>Το καλοκαίρι πλησιάζει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και η σκέψη μας βρίσκεται στις διακοπές και ιδιαίτερα στη θάλασσα.</p>

Φυσικά ένα μπανάκι στη θάλασσα με τη συνοδεία του παιδιού σας απαιτεί καλή οργάνωση και μεγάλη ευθύνη εξαιτίας των ατυχημάτων που μπορούν να συμβούν στην παραλία. Η παραλία είναι ένας τόπος γεμάτος νέες εμπειρίες για το παιδί και συνήθως τους αρέσει να βουτούν και να χαίρονται με τις ώρες τη θάλασσα. Τα πρώτα μπανάκια ξεκινούν λοιπόν! Τι θα πρέπει να προσέξετε όμως με τα παιδιά και ποια είναι τα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να έχετε μαζί σας για μια όμορφη μέρα στην παραλία;

Προστασία από τον ήλιο

Το πρώτο και πιο σημαντικό θέμα είναι η προστασία από τον ήλιο. Εξοπλιστείτε με διάφορα αντηλιακά μεγάλου δείκτη προστασίας και κρέμες που θα προστατέψουν το δερματάκι του παιδιού σας από τις υπεριώδης ακτίνες και φροντίστε να κάθεστε σε μέρος σκιερό για να αποφύγετε τα εγκαύματα και τους κινδύνους που προκαλεί ο ήλιος! Tο αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται και κατά την παραμονή στην παραλία. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως, ακόμα και αν το παιδί είναι σχεδόν συνέχεια μέσα στη θάλασσα, οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να του προκαλέσουν εγκαύματα.

Ξαφνική αλλαγή καιρού

Ακόμα και αν ο καιρός έχει όλες τις προϋποθέσεις για μια μέρα στην παραλία, ένα αεράκι είναι αρκετό να ρίξει τις θερμοκρασίες σημαντικά. Πάντα να φροντίζετε να έχετε ένα ζακετάκι και τα κατάλληλα ρούχα για τα παιδιά σε περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει ξαφνικά.

Ελέγξτε την παραλία

O έλεγχος της παραλίας είναι η μεγαλύτερη υποχρέωσή σας όταν πηγαίνετε για μπάνιο με τα παιδιά. Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι ασφαλές μέρος για κολύμπι είναι πάντοτε αυτό που παρουσιάζει τους λιγότερους κινδύνους. Γι’ αυτό, λοιπόν:

● Διαβάζετε τυχόν πινακίδες ή ρωτάτε το ναυαγοσώστη (αν υπάρχει) για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής (ρεύματα, βράχια, επικίνδυνα ψάρια, μορφολογία βυθού). Εάν η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ενημερωθείτε από τους ντόπιους ή τους άλλους λουόμενους.

● Ελέγξτε αν υπάρχει μεγάλη κίνηση σκαφών ή αν γίνονται θαλάσσια σπορ κοντά στην ακτή.

● Βλέπετε αν τα νερά είναι καθαρά (η γαλάζια σημαία στην παραλία εγγυάται την ποιότητα των νερών).

Δώστε τους σαφείς οδηγίες

Εάν η θάλασσα έχει βράχια, τότε επισημάνετε στα παιδιά να κολυμπούν σε απόσταση από αυτά. Διαφορετικά, ένα δυνατό κύμα μπορεί να τα σπρώξει προς τα βράχια και να τα τραυματίσει. Ακόμη, ζητήστε από τα μεγαλύτερα παιδιά να βουτούν με τα πόδια και όχι με το κεφάλι, ιδιαίτερα αν δεν γνωρίζετε καλά τα νερά. Για τον ίδιο λόγο, ζητήστε από τα παιδιά να αποφεύγουν τα σπρωξίματα μέσα στο νερό. Τέλος, αν η θάλασσα έχει κύμα, πείτε στα παιδιά να κολυμπούν με την πλάτη προς την ακτή, ούτως ώστε να μην καλυφθούν ξαφνικά από τα κύματα και τρομάξουν.

Θέστε όρια

Oρίστε με σαφήνεια στο παιδί μέχρι πού επιτρέπεται να κολυμπάει, π.χ. «Μέχρι εκείνη τη σημαδούρα». Μπορεί να πάει πιο βαθιά μόνο εάν κολυμπάτε δίπλα του και είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το βοηθήσετε. Εάν το παιδί είναι παρορμητικό, να είστε ακόμη πιο αυστηροί στα όρια που θα θέσετε. Επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικοί και με τα παιδιά που πηγαίνουν κολυμβητήριο! Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γονείς συχνά υπερεκτιμούν τις ικανότητες των παιδιών τους όταν αυτά πηγαίνουν κολυμβητήριο, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν την επιτήρησή τους.

Να είστε κοντά τους

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται από έναν ενήλικο στη θάλασσα. Ποτέ μην τα εμπιστεύεστε σε μεγαλύτερα παιδιά. Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο κοντά του πρέπει να είστε. Στα μικρά παιδιά (π.χ. 3 χρονών) συνιστάται η επίβλεψη αφής - δηλαδή, να μπορείτε να πιάσετε το παιδί ανά πάσα στιγμή απλώνοντας το χέρι σας, ακόμη και αν βρίσκεται στην ακροθαλασσιά.

Φαγητό

Kαλό θα είναι να έχουν μεσολαβήσει δύο τουλάχιστον ώρες ανάμεσα στο φαγητό και στο μπάνιο, καθώς το γεμάτο στομάχι πιέζει το διάφραγμα, με αποτέλεσμα να ενοχλούνται η καρδιά και οι πνεύμονες. H πέψη ενός γεύματος πλούσιου σε λιπαρά μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 4 ώρες.

Nα μην έχει φάει πολύ. Όσο ελαφρύ και να είναι ένα γεύμα, το παιδί θα αργήσει να χωνέψει αν είναι μεγάλη η ποσότητα. Σημαντικό είναι επίσης, τόσο για εσάς όσο και για την οικογένεια, να έχετε μαζί σας πολύ νερό.

Καπέλο

Φροντίστε να μη μένει έξω από τη θάλασσα χωρίς καπέλο. H ηλίαση είναι μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Eίναι πολύ σημαντικό για το παιδί να μάθει ότι το καπέλο είναι απαραίτητο κάθε φορά που πάει για μπάνιο.

Μην εμπιστεύεστε τα μπρατσάκια

Ακόμη και αν τα παιδιά φορούν μπρατσάκια ή σωσίβιο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τα αφήσετε χωρίς επίβλεψη στο νερό, επειδή τα φουσκωτά βοηθήματα δεν αποτελούν σωστικά μέσα. Απεναντίας, με ένα ελαφρύ ρεύμα αέρα το παιδί με τα μπρατσάκια μπορεί να παρασυρθεί μακριά μέσα στο νερό. Γι’ αυτό και συστήνουν τα παιδιά να εμπιστεύονται τις δικές τους δυνάμεις. Εάν πάντως θέλετε το παιδί να έχει ένα βοήθημα, προτιμήστε τα κολυμβητικά σωσίβια επίβλεψης ή τα κολυμβητικά γιλέκα (πωλούνται κυρίως σε καταστήματα με αθλητικά είδη).

Κατάλληλη ώρα για μπανάκι

Nα μην πηγαίνουμε για μπάνιο τις «επικίνδυνες» ώρες. H έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να αποφεύγεται από τις 12 μέχρι τις 16.30. Tο ωράριο αυτό θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά, ώστε να προστατευτεί το παιδί αλλά και εμείς, καθώς οι ακτίνες UVA και UVB είναι πολύ επικίνδυνες τις ώρες αυτές.

Τι να πείτε στα παιδιά πριν πάτε στη θάλασσα

• Εάν κάποιο παιδί κινδυνεύει, να φωνάξουν αμέσως έναν ενήλικο ή το ναυαγοσώστη. Να μην επιχειρήσουν να το βοηθήσουν μόνα τους.

• Να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους μέσα στο νερό και να μην απομακρύνονται ποτέ από το σημείο της παραλίας όπου βρίσκεστε.

• Να κολυμπούν πάντα κοντά σας και να μην μπαίνουν ποτέ στο νερό μόνα τους ή χωρίς να σας το πουν.

• Να μη φωνάζουν «βοήθεια» χωρίς λόγο, παρά μόνο όταν έχουν σοβαρό πρόβλημα, π.χ. όταν νιώθουν ότι δεν μπορούν να φτάσουν κολυμπώντας μόνα τους στην ακτή.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...