Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Κρατώντας το παιδί απασχολημένο το καλοκαίρι...


    <p>Το καλοκαίρι είναι και επίσημα εδώ και σε λίγες ημέρες λήγει η σχολική χρονιά για τους μαθητές του δημοτικού. Για όλα τα παιδιά, το τέλος της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου ξεγνοιασιάς, παιχνιδιού και χαράς.</p>

Για τους γονείς όμως, η λήξη του σχολείου αποτελεί απαρχή ενός σημαντικότατου προβλήματος: πώς θα απασχολούνται τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλοί καταφεύγουν στην εύκολη λύση της τηλεόρασης ή των βιντεοπαιχνιδιών, καθώς τα παιδιά είναι χαρούμενα, δε γκρινιάζουν και όλα δείχνουν να κυλούν ήρεμα. Είναι όμως έτσι;

Μελέτη που συντάχθηκε το 2007 στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Δημόσιας Υγείας (American Journal of Public Health), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο δείκτης μάζας σώματος των νηπίων και μαθητών της Α’ Δημοτικού σχεδόν διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, γεγονός που οφείλεται αφενός στην πιο χαλαρή διατροφή (παγωτά κτλ.), αφετέρου στη μείωση των δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με την ειδικό Janet E. Fulton, καθηγήτρια του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου της Ατλάντα, 60’ άσκησης σε ημερήσια βάση είναι απαραίτητα για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες. Προτείνει απλές δραστηριότητες, όπως κολύμπι, παιχνίδι στην παιδική χαρά ή στον κήπο, ποδήλατο, ποδόσφαιρο.

Αφού, λοιπόν, αποφασίσετε ότι η χρήση οπτικοακουστικών μέσων πρέπει να περιοριστεί (σε μία ώρα την ημέρα, όπως προτείνουν οι περισσότεροι παιδίατροι), πρέπει να διερευνήσετε τις επιλογές σας, ώστε το παιδί σας να απασχολείται δημιουργικά και να παραμένει δραστήριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες:

Καθιερώστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, το οποίο προσπαθήστε να τηρείτε οικογενειακώς. Προσαρμόστε το πρόγραμμα αυτό στη δική σας διαθεσιμότητα και φροντίστε να εμπλέξετε και άλλους (π.χ. τις πάντα χρήσιμες και πολύτιμες γιαγιάδες). Μπορεί να περιλαμβάνει κάποιες ημέρες βόλτα στο πάρκο ή την παιδική χαρά, κάποιες περίπατο στα μαγαζιά ή σε άλλες καθημερινές υποχρεώσεις, μπάνιο σε μια από τις ωραιότατες παραλίες μας, ακόμα και παιχνίδι στην πυλωτή με φίλους (μπορεί να γίνεται εναλλάξ σε συνεννόηση με άλλους γονείς).

Μπορείτε να κάνετε μια έρευνα για τα προσφερόμενα "camp". Μια μορφή απασχόλησης που διαρκεί 2-3 εβδομάδες και προσφέρει στα παιδιά άφθονο χρόνο δραστηριοτήτων (καλλιτεχνικά, δημιουργικό παιχνίδι, αθλήματα). Τέτοια camp συνήθως διοργανώνουν αθλητικά κέντρα, ναυτικοί όμιλοι, αλλά ακόμα και αρκετά ιδιωτικά σχολεία, εργαστήρια ξένων γλωσσών και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Με δεδομένο ότι τα camp έχουν κάποιο κόστος μπορείτε να απευθυνθείτε στους κατά τόπους δήμους, κάποιοι εκ των οποίων διοργανώνουν, σε συνεννόηση με τα τοπικά πολιτιστικά κέντρα, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και αθλητισμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κόστος ή αυτό είναι ελάχιστο, ωστόσο θα πρέπει να κινητοποιηθείτε εγκαίρως διότι οι προσφερόμενες θέσεις δεν καλύπτουν την αυξημένη ζήτηση. Αντίστοιχα προγράμματα δραστηριοτήτων και απασχόλησης προσφέρουν τα 27 κέντρα ΧΕΝ της χώρας, όπως επίσης το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Τέλος, για τους τυχερούς που διαθέτουν κατοικία σε τόπο καταγωγής, δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για τα παιδιά από το να περνούν χρόνο καλοκαιρινών διακοπών με τον παππού και τη γιαγιά ή τους θείους και τα ξαδέρφια, σε κάποιο όμορφο χωριό ή νησί. Εάν οι συνθήκες ευνοούν, μη διστάσετε να στείλετε τα παιδιά σας στον τόπο καταγωγής σας, όπου οι μέρες κυλούν με παιχνίδι, ποδήλατο, θάλασσα και καθόλου Playstation.

news.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...