Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Μαθήματα ζωής που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας


    <p>Τα πιο πολύτιμα μαθήματα ζωής αρχίζουν ήδη από τη γέννησή του παιδιού.</p>

Πολύ πριν το μικρούλι σας αρχίσει να μαθαίνει να διαβάζει, να γράφει ή να μετρά, υπάρχουν πολύτιμες δεξιότητες ζωής που θα πρέπει να του διδάξουμε. Με τη συναισθηματική νοημοσύνη μπορούμε να του μεταδώσουμε την ικανότητα να ερμηνεύει, να κατανοεί και να ανταποκριθεί στις δικά μας συναισθήματα και των άλλων. Είναι η καλύτερη τεχνική που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς για τη μελλοντική ανάπτυξη και την ευημερία του παιδιού τους.

«Θέλουμε τα παιδιά μας να είναι εξοπλισμένα με τις συναισθηματικές δεξιότητες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο», λέει ο εμπειρογνώμονας Karen Atkinson. Με την αγάπη και την ενθάρρυνση των γονιών, το παιδί είναι πιθανό να είναι πιο ευτυχισμένο, πιο σίγουρο και να αποκτά την εμπειρία να χτίζει υγιείς σχέσεις στην ενήλικη ζωή του.

Όλες αυτές οι δεξιότητες μπορούν να διδάσκονται σε ένα μικρό παιδί και μάλιστα να βάλουμε τα θεμέλια τους ήδη από τη γέννησή του. Ως μητέρα, είστε στην τέλεια θέση για να γίνεται εσείς ο δάσκαλος. Και μέσα από αυτή την εξάσκηση , θα γίνετε ακόμα καλύτερη μαμά!

Καλοσύνη και κατανόηση

Μαθαίνοντας στα παιδιά την καλοσύνη και την κατανόηση τα οδηγούμε στην ευτυχία. Το γονίδιο της καλοσύνης τα βοηθά να διαχειρίζονται πιο εύκολα το άγχος και τον φόβο. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που συμπεριφέρονται με καλοσύνη αποκτούν περισσότερους φίλους και χτίζουν μια καλή κοινωνική ζωή. Πως μπορούμε εμείς οι γονείς να διδάξουμε αυτές τις βασικές αξίες ζωής; Η καλοσύνη υπάρχει μέσα μας αλλά πρέπει να την ενισχύσουμε με παραδείγματα. Για κάθε παιδί το καλύτερο πρότυπο του είστε εσείς οι ίδιοι. Μη ξεχνάτε ότι σας παρατηρεί συνεχώς και ψάχνουν από εσάς κίνητρα για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρονται και να μιλούν στους άλλους. Αν είστε ευγενικοί είναι πιο πιθανόν να ακολουθήσουν το παράδειγμα σας και να αποκτήσουν την ίδια συμπεριφορά.

Όταν είστε αντίθετοι με τη συμπεριφορά του μη το απορρίψετε και μη το μαλώσετε. Δείξτε του το δρόμο για το πως θα έπρεπε να είχε συμπεριφερθεί ρωτώντας το πως θα ένιωθε αν εκείνο ήταν στη θέση του άλλου. Προσπαθήστε να κατανοήσετε όμως πρώτα τα δικά του συναισθήματα γιατί διαφορετικά αν νιώσει πως δεν το καταλαβαίνεται θα απογοητευτεί, θα θυμώσει και θα στεναχωρηθεί.

Τα πιο σημαντικά πράγματα μπορούμε να τα μάθουμε μέσα από την καθημερινότητα,. Δώστε σημασία σε αυτές τις στιγμές και αξιοποιήστε τες. Όταν βλέπετε κάποιον που δείχνει καλοσύνη, συζητήστε το με το παιδί σας. Πείτε του ότι αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να καταλάβει τι περιμένετε από την δική του συμπεριφορά.

Ακούτε το παιδί σας

Αν του δίνετε το χρόνο να σας μιλήσει και ξέρει ότι είστε πρόθυμοι να το ακούσετε, εκτός από το ότι βάζετε τα θεμέλια μιας γερής επικοινωνίας μεταξύ σας, θα γίνει και εκείνο ένας πολύ ακροατής στο μέλλον για τους άλλους. Έτσι κάθε φορά που θέλει να σας πει κάτι σημαντικό που το αφορά αφήστε όποια δουλεία έχετε στη μέση και δώστε του την αμέριστη προσοχή σας.

Ενθάρρυνση

Τα παιδιά είναι από τη φύση περίεργα και θέλουν να έχουν την ελευθερία να ανακαλύψουν τον κόσμο. Μπορεί να είναι κουραστικό όταν το παιδί σας ρωτάει "Γιατί;" για εκατοστή φορά αλλά αυτός είναι και ο τρόπος που θέλει και μπορεί να εξερευνά τον κόσμο. Δώστε προσοχή στο τι κάνει το παιδί σας και δείξτε ενδιαφέρον για το πιο απλό πράγμα που μπορεί να σας ρωτήσει. Μη το μαλώσετε ακόμα κι αν λερωθεί στη λάσπη. Είναι μια περιπέτεια που θέλει να ζήσει και σίγουρα θέλει κι εσάς δίπλα του. Είναι σημαντικό οι γονείς να αφήσουν στο παιδί περιθώρια ελευθερίας να εξερευνήσει τον μικρόκοσμό του και να κάνει τα δικά του λάθη. Μόνο έτσι θα νιώσει ενθουσιασμό για να μαθαίνει συνεχώς καινούρια πράγματα και να γίνει ανεξάρτητο.

Ενσυναίσθηση

Είναι πολύ δύσκολο νια ένα μικρό παιδί να μπορέσει να αντιληφθεί την έννοια της ενσυναίσθησης από τη στιγμή που μέχρι τώρα βλέπει τον εαυτό του ως το κέντρο του κόσμου του. Δοκιμάστε να του μάθετε τα ονόματα των συναισθημάτων και παράλληλα να του εξηγείτε το νόημα τους. "Ο Πέτρος είναι αναστατωμένος επειδή ο Γιάννης πήρε το παιχνίδι του." Στη συνέχεια, κάντε μια ερώτηση στο παιδί που θα μπορέσει να συμπάσχει: «Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον Πέτρο να αισθανθεί καλύτερα; Όταν το παιδί σας μπορέσει να κρυφοκοιτάζει τελικά έξω από τον εγωκεντρικό εαυτό του θα μάθει σιγά σιγά να αναγνωρίζει την αξία των συναισθημάτων.

Θετική σκέψη

Μάθετε στο παιδί σας μέσα από καθημερινές στιγμές να παρατηρεί τα όμορφα πράγματα γύρω του. Π.χ. Ενώ περπατάτε μαζί στο δρόμο, πείτε του: «Πόσο ωραία είναι αυτά τα λουλούδια! Μυρίζουν υπέροχα!

Λίγο πριν από τον ύπνο κουβεντιάστε με το παιδί σας για την όμορφη μέρα που περάσατε, ζητήστε του να σας κατονομάσει όλα αυτά για τα οποία αισθάνεται ευγνωμοσύνη και προσπαθήστε να τονίστε τα στοιχεία του χαρακτήρα του τα οποία πρέπει να εκτιμά στον εαυτό του.

Αποδοχή

Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να νιώθει πως πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα το αποδέχεται για αυτό που είναι. Σίγουρα θα απογοητευτεί, θα στεναχωρηθεί και κάποια στιγμή θα νιώσει τις αδικίες της ζωής. Πρέπει να γίνετε εσείς το στήριγμα του και να το βοηθήσετε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο που θα εμφανιστεί. Μη ξεχνάτε τον έπαινο και τον θαυμασμό. Ένας αληθινός έπαινος θα ενισχύσει την αυτοεκτίμηση, ακόμη και αν το παιδί σας δεν μπορεί να επιτύχει ό, τι θέλει.

Αντιμετώπιση προβλημάτων

Αν και είναι πιο εύκολο να κάνουμε αυτό που θέλει, στην πραγματικότητα δεν ενεργούμε για το καλό του παιδιού! Όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να του δίνουμε εναλλακτικές λύσεις ή να το βοηθάμε να το αντιμετωπίσει μόνο του. Για παράδειγμα αν το παιδί σας είναι νευριασμένο, επειδή δεν μπορεί να φτάσει ένα παιχνίδι στο ράφι αντί να του το δώσετε, ρωτήστε το: «Πώς πιστεύεις ότι θα μπορούσες να το φτάσεις; Μήπως αν έπαιρνες αυτό το σκαμνάκι θα το έφτανες;». Με ερωτήσεις και απαντήσεις δηλαδή δώστε λύση ανεύρεσης στο πρόβλημα του για να μάθει πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και να μπορεί να εμπιστεύεται τον εαυτό του.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...